Ο Χάρης Παστίδης από την Αστόρια στην προεδρία του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας

ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ. ΝΟΤΙΑ ΚΑΡΟΛΙΝΑ. Το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας, γνωστό ευρύτερα ως USC, βρέθηκε για άλλη μία φορά στο επίκεντρο της δημοσιότητας λόγω των προκριματικών εκλογών και των πολιτικών διαλόγων των υποψηφίων αμφοτέρων των κομμάτων που έγιναν από το χώρο του.
Πρόεδρος του Πανεπιστημίου είναι από το 2008 ο ομογενής Χάρης Παστίδης, παιδί της Ομογένειας της Αστόριας. Ο Δρ. Παστίδης μίλησε στον «Εθνικό Κήρυκα», ο οποίος δεν έλειπε από το σπίτι τους όταν μεγάλωνε στη Νέα Υόρκη, για την «ηλεκτρισμένη» πολιτική ατμόσφαιρα, την πορεία του από την κοινότητα του Αγίου Δημητρίου στην προεδρία του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας, την ευγνωμοσύνη του για την ελληνική του κληρονομιά.
Οι γονείς του, ο Ανδρέας και η Αναστασία, μετανάστευσαν από την Αμμόχωστο της Κύπρου, η οποία σήμερα είναι υπό στρατιωτική κατοχή των Τούρκων, στην Αστόρια της Νέας Υόρκης το 1948 με τη μεγαλύτερη αδελφή του Βαρβάρα, η οποία ήταν περίπου 2 ετών τότε. Ο κ. Παστίδης γεννήθηκε το 1954 και όπως είπε «ο Αγιος Δημήτριος ήταν η ενορία μου έως ότου οικοδομήθηκε ο ναός της Αγίας Αικατερίνης σε άλλο μέρος της Αστόριας». Πήγε στο κατηχητικό και ελληνικό σχολείο, κι όπως ανέφερε «στο σπίτι μας μιλούσαμε Ελληνικά, μεγάλωσα και με τις δύο γλώσσες».
Ο πατέρας του, ο Ανδρέας, ήταν ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Star Food Shop» στην περιοχή Ουάσιγκτον Χάιτς, αλλά είπε ότι «δεν μας ήθελε να εργαζόμαστε εκεί. Με την μητέρα μου πηγαίναμε τα Σάββατα απλώς για επίσκεψη και να φάμε». Η μητέρα του, η Αναστασία, εργάστηκε για λίγο ως μοδίστρα στο Rogers Peet, «αλλά ο πατέρας μου την ήθελε να μένει στο σπίτι με μένα και την Βαρβάρα».
Ο κ. Παστίδης νυμφεύθηκε μία θαυμάσια γυναίκα Αμερικανοϊρλανδικής καταγωγής και έχουν δύο παιδιά. «Η σύζυγος, η Πατρικία Μουρ-Παστίδη είναι η συγγραφέας των βιβλίων ‘Greek Revival: Μαγειρεύοντας για ζωή’ και ‘Greek Revival from the Garden: Μαγειρεύοντας και Καλλιεργώντας για ζωή’. Αμφότερα τα βιβλία προβάλλουν τη Μεσογειακή δίαιτα». Το ζεύγος Παστίδη διέμενε έναν ολόκληρο χρόνο στην Ελλάδα όπου ο κ. Παστίδης εργάστηκε μαζί με τον διακεκριμένο ειδήμονα της Μεσογειακής δίαιτας και επιδημιολόγο Δρ. Δημήτριο Τριχόπουλο, ο οποίος απεβίωσε το 2014. Το ζεύγος Παστίδη έχει δύο παιδιά, την Κατερίνα η οποία διαμένει με τον σύζυγο και τα δυο τους παιδιά στην Σάντα Μόνικα Καλιφόρνια και είναι εκπαιδευτικός σε μουσείο, και τον Ανδρέα ο οποίος είναι ηθοποιός και διαμένει στη Νέα Υόρκη.
Η εκπαιδευτική πορεία του Δρ. Παστίδη τον οδήγησε από τον Αγιο Δημήτριο της Αστόριας στο επιφανές Λύκειο Stuyvesant High School του Μανχάταν. Είπε πως «οι γονείς μου ήταν τόσο περήφανοι που έγινα δεκτός εκεί». Επειτα από το δίπλωμά του στη Βιολογία από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Ολμπανι, ο Δρ. Παστίδης έλαβε δύο διπλώματα Μάστερ ένα Διδακτορικό στην Επιδημιολογία από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Yale. Εκεί γνωρίστηκε και με την σύζυγό του, Πατρικία, η οποία ήταν επίσης φοιτήτρια στο Yale.

PASTIDES 1Εργάστηκε επί 17 έτη ως καθηγητής και επικεφαλής του Τμήματος στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης στο Amherst και στη συνέχεια έγινε Κοσμήτορας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Νότιας Καρολίνας. Αργότερα προήχθη σε αντιπρόεδρο έρευνας και επιστημών υγείας και το έτος 2008 εκλέχθηκε ως ο 28ος πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας.
Μιλώντας για το πολιτικό κλίμα των προκριματικών, το χαρακτήρισε «ολοκληρωτικά ηλεκτρισμένο» και συμπλήρωσε «παντού είναι δημοσιογράφοι, οχήματα τηλεοπτικών συνεργείων, κάμερες, μηχανήματα». Ο ίδιος συζητά πολλές φορές με τους φοιτητές για τα πολιτικά. Παραμένει ουδέτερος, δεν υποστηρίζει κάποιον υποψήφιο έναντι κάποιου άλλου, αλλά τονίζει τη σπουδαιότητα ότι πρέπει να ψηφίζουν. Ο Δρ. Παστίδης είπε πως «λέγω στους φοιτητές την ιστορία με τους γονείς μου για το πώς ήθελαν απεγνωσμένα να γίνουν Αμερικανοί πολίτες για να μπορούν να ψηφίζουν. Η ψήφος είναι ευθύνη για τους πολίτες» κι έτσι ενθαρρύνει τους φοιτητές να ψηφίζουν.
Στην ερώτηση γιατί ένας φοιτητής που δεν κατάγεται από τη Νότια Καρολίνα ή εκτός Ηνωμένων Πολιτειών να θέλει να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας, είπε, πως «το θέμα ξεκινά με την ποιότητα αυτού που έχομε να προσφέρομε. Εχουμε την υπ’ αριθμόν ένα Σχολή Διεθνών Επιχειρήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες σύμφωνα με το U.S. News &World Report, και επίσης την Κορυφαία Σχολή Δημόσιας Υγείας». Υπάρχουν εν δράσει προγράμματα του Πανεπιστημίου στο εξωτερικό, αλλά δεν υπάρχει κανένα στην Ελλάδα. Ο Δρ. Παστίδης εξήγησε πως «λόγω της οικονομικής κρίσης τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν μπορούν να συνταιριαστούν μαζί μας τώρα και οι γονείς των φοιτητών μας δεν αισθάνονται άνετα με την εκεί κατάσταση», αλλά θα το επανεξετάσει το θέμα όταν καλυτερεύσουν τα πράγματα.

" data-link="https://twitter.com/intent/tweet?text=%CE%9F+%CE%A7%CE%AC%CF%81%CE%B7%CF%82+%CE%A0%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82+%CE%B1%CF%80%CF%8C+%CF%84%CE%B7%CE%BD+%CE%91%CF%83%CF%84%CF%8C%CF%81%CE%B9%CE%B1+%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD+%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B5%CE%B4%CF%81%CE%AF%CE%B1+%CF%84%CE%BF%CF%85+%CE%A0%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%AF%CE%BF%CF%85+%CF%84%CE%B7%CF%82+%CE%9D%CF%8C%CF%84%CE%B9%CE%B1%CF%82+%CE%9A%CE%B1%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CF%82&url=https%3A%2F%2Fwww.ekirikas.com%2F%CE%BF-%CF%87%CE%AC%CF%81%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%8C%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%2F&via=">">Tweet
0 Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available