Ο HABA Διοργάνωσε συζήτηση για τις Πιστωτικές Αγορές και την Αμεση Δανειοδότηση

Οι ομιλητές μετά το πέρας της συζήτησης φωτογραφίζονται με μέλη του συμβουλίου του HABA. Φωτογραφία Εθνικός Κήρυξ/ Βασίλης Βούλτσος

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την Τετάρτη 26 Ιουνίου, ο HABA (Hellenic American Bankers Association) διοργάνωσε την τελευταία του εκδήλωση για τη σεζόν και ανανέωσε τα ραντεβού του με τα μέλη του, για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Η συζήτηση, που έλαβε χώρα στο κτίριο της Wells Fargo Connections στο Μανχάταν, είχε θέμα τις πιστωτικές αγορές και την άμεση δανειοδότηση (An Inside view on Direct Lending and Public Leverage).

Το πάνελ των ομιλητών συμπεριέλαβε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο – CEO της Bramshill Investments, Στίβεν Σέλβερ (Stephen Selver), τον Νικόλαο Μήτσιου (Nicholas Mitsiou) Εκτελεστικό Διευθυντή-CFA για την LGT Capital Partners (USA) και τον Ρίτσαρντ Κρίστενσεν (Richard Christensen) ανώτερο συνεργάτη για την Twin Brook Capital Partners με έδρα το Σικάγο. Τον ρόλο του συντονιστή της συζήτησης ανέλαβε ο αντιπρόεδρος του HABA, Κρις Τόμας (Chris Thomas).

Η συζήτηση ξεκίνησε με μια απόπειρα προσδιορισμού της αγοράς μέσα στην οποία κινούνται οι οικονομικοί οργανισμοί, τους οποίους εκπροσωπούν οι συμμετέχοντες στο πάνελ. Σύμφωνα με τον κ. Ρίτσαρντ Κρίστενσεν, η μέση τραπεζική αγορά προσδιορίζεται από εταιρείες με έσοδα περίπου 50 εκατομμύρια ή λιγότερο, ενώ υπάρχει ένα υποσύνολο μιας πολύ μεγαλύτερης αγοράς άμεσου δανεισμού που δε συμπεριλαμβάνει τραπεζικές συναλλαγές.

Οι ομιλητές της βραδιάς: από αριστερά Νικόλαος Μήτσιου (Nicholas Mitsiou) Εκτελεστικός Διευθυντής-CFA για την LGT Capital Partners (USA), Στίβεν Σέλβερ (Stephen Selver), και ο Ρίτσαρντ Κρίστενσεν (Richard Christensen) ανώτερο συνεργάτη για την Twin Brook Capital Partners με έδρα το Σικάγο. Φωτογραφία Εθνικός Κήρυξ/ Βασίλης Βούλτσος

Το οικονομικό έτος 2018 η μέση αγορά άγγιξε 427 δισεκατομμύρια σε αξία συναλλαγών, ενώ από αυτό το σύνολο, ο άμεσος δανεισμός άγγιξε τα 180 δισεκατομμύρια. «Η Twin Brook Capital Partners επικεντρώνεται σε εταιρείες 25 δισεκατομμυρίων και κάτω. Οι περισσότερες από τις συναλλαγές μας πραγματώνονται σε μια περίοδο μεταξύ τριών και τρεισήμισι ετών», είπε ο κ. Κρίστενσεν.

Σύμφωνα με τους ομιλητές, δεν έχουν σημειωθεί σημαντικές διαφορές ανάμεσα στο έτος 2018 και στο 2019 (μέχρι σήμερα) στις δανειστικές αγορές. «Οι μετοχές αποδίδουν δια βίου και δύνανται να αντέξουν μεγαλύτερη μεταβλητότητα της αγοράς», τόνισε ο Στίβεν Σέλβερ. Και συμπλήρωσε: «Πάντα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας την πιθανότητα της οικονομικής απώλειας. Αν υπάρχει, δηλαδή, η πιθανότητα πιστωτικού ρίσκου και πιστωτικών απωλειών. Τα δύο πιο σημαντικά ρίσκα που οφείλουμε να αξιολογήσουμε είναι αυτά των επιτοκίων και πιστώσεων».

Σύμφωνα με τον κ. Σέλβερ, η εκτίμηση και η αξιολόγηση του παράγοντα κινδύνου είναι υψίστης σημασίας στις επενδύσεις. «Οταν τα νερά υποχωρούν, τότε φαίνεται ποιοι δε φορούν ρούχα» είχε πει σχετικά ο Γουόρεν Μπάφετ.

Το κοινό κατά την υποβολή ερωτήσεων προς τους συμμετέχοντες στο πάνελ. Φωτογραφία Εθνικός Κήρυξ/ Βασίλης Βούλτσος

Μια γενική διάκριση των αγορών γίνεται ανάμεσα σε δύο κατηγορίες. Σε αυτή των ανατιμητικών αγορών (bull markets) και σε αυτή των πτωτικών ή σταθερών αγορών (bear markets). Ο κ. Μήτσιου αναφέρθηκε στην ανατιμητική αγορά λέγοντας: «Με δεδομένη την ανατιμητική αγορά που είχαμε και με όλες τις συνεπακόλουθες επικίνδυνες επενδύσεις – κυρίως σε μετοχικό κεφάλαιο και σε πιστώσεις, από το 2009 και μετά οι επενδυτές δεν έχουν την πιστωτική ποιότητα που θα περιμέναμε».

Τα πράγματα έχουν υπάρξει ιδιαίτερα σταθερά κατά την τελευταία δεκαετία σύμφωνα με τον κ. Σέλβερ. «Ως αποτέλεσμα της υπέρ εποπτείας από τις κεντρικές τράπεζες και της μεταρρύθμισης στη Wall Street (Dodd- Frank Wall Street Reform), οι τράπεζες έχουν υποχωρήσει μέχρι και 75% από τη ρευστότητα που παρείχαν στην αγορά πριν τη χρηματοπιστωτική κρίση».

Αναφερόμενος στη χρηματοπιστωτική ανάπτυξη, ο κ. Μήτσιου συμβούλευσε: «Οι ρυθμοί ανάπτυξης επιβραδύνουν, καθώς το τραπεζικό σύστημα δεν έχει την ίδια μόχλευση με αυτή πριν από την κρίση, οπότε όλοι μας πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί».

Μετά τις ομιλίες ακολούθησαν ερωτήσεις από το κοινό. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας, ο Εμπορικός Επίτροπος του Γενικού Προξενείου Γιώργος Μιχαηλίδης, ο Πρόεδρος του HABA Ρόμπερτ Σάβατζ (Robert Savage), ο ταμίας του HABA Κώστας Κέλλας (Costas Kellas), η Φανή Τρατάρου, ο Πήτερ Κακογιάννης, ο Μιχαήλ Σαββίδης, ο Τζέιμς Γκέρκης, ο Σάκης Αστεριάδης, και πολλοί ακόμα.

Οι ομιλητές της βραδιάς: από αριστερά Νικόλαος Μήτσιου (Nicholas Mitsiou) Εκτελεστικός Διευθυντής-CFA για την LGT Capital Partners (USA), Στίβεν Σέλβερ (Stephen Selver), και ο Ρίτσαρντ Κρίστενσεν (Richard Christensen) ανώτερο συνεργάτη για την Twin Brook Capital Partners με έδρα το Σικάγο. Φωτογραφία Εθνικός Κήρυξ/ Βασίλης Βούλτσος
Ευκαιρία για διαδικτύωση στα μελη του, έδωσε ο HABA, στη μικρή υποδοχή με ορεκτικά και ελαφρύ αλκοόλ που παρατέθηκε πριν και μετά τη συζήτηση, στο κτίριο της Wells Fargo Connections στο Μανχάταν. Φωτογραφία Εθνικός Κήρυξ/ Βασίλης Βούλτσος
Ο πρόεδρος του HABA Robert Savage και ο αντιπρόεδρος Chris Thomas ανοίγουν τη συζήτηση με θέμα, «An Inside view on Direct Lending and Public Leverage» και προλογίζουν τους ομιλητές. Φωτογραφία Εθνικός Κήρυξ/ Βασίλης Βούλτσος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available