Πάλι τα ίδια;

(EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Χθες έκανε το γύρο του Διαδικτύου μια είδηση σύμφωνα με την οποία μια μαθήτρια σε σχολείο επαρχιακής πόλης στην Ελλάδα «λιποθύμησε από την πείνα» λόγω της οικονομικής δυσπραγίας της οικογένειάς της – το ρεπορτάζ αναφέρει ότι οι δύο γονείς είναι άνεργοι και αδυνατούσαν να προσφέρουν ακόμα και τα απολύτως απαραίτητα. Η ανήλικη μαθήτρια δε, φέρεται να λιποθύμησε ενώ επέστρεφε σπίτι της, μπροστά σε δεκάδες περαστικούς.

Κατ’ αρχάς να επισημάνουμε ότι προφανώς και δεν αμφισβητούμε την εν λόγω είδηση. Ούτε φυσικά και αμφισβητούμε ότι υπάρχουν Ελληνες που εξακολουθούν να βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση και δεν μπορούν να εξασφαλίσουν το καθημερινό φαγητό της οικογένειάς τους. Θέλουμε όμως να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου έναντι του ενδεχόμενου τέτοιου είδους καταστάσεις να γίνουν και πάλι αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης.

Το «πάλι» όπως καταλαβαίνετε χρησιμοποιείται επειδή δεν έχουν περάσει και πολλά χρόνια από τότε που η δυστυχία της ελληνικής κοινωνίας είχε εργαλειοποιηθεί στην πολιτική ζωή. Το προσχηματικό (όπως αποδείχθηκε περίτρανα στη συνέχεια) ενδιαφέρον για τους συμπολίτες, που είτε δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν φαγητό για την οικογένειά τους, είτε χρησιμοποιούσαν μαγκάλια για να ζεσταθούν τον χειμώνα, έγινε μέσο πολιτικής ανέλιξης για μέχρι πρότινος αμελητέες πολιτικές δυνάμεις, διόγκωσε τον λαϊκισμό και την δημαγωγία και στο τέλος από όλη αυτή την κατάσταση βρέθηκε ζημιωμένη ολόκληρη η χώρα – τα αποτελέσματα του άκρατου λαϊκισμού της πρώτης περιόδου των μνημονίων που πάτησε πάνω στον ανθρώπινο πόνο είναι γνωστά.

Αφού παρήλθαν τέσσερα-πέντε χρόνια κατά τα οποία τέτοιου είδους φαινόμενα δεν υπήρχαν πουθενά στον ορίζοντα της ειδησεογραφίας πλέον κάνουν δειλά-δειλά την επανεμφάνισή τους. Οι άνθρωποι, όμως, που έχουν βρεθεί σε τέτοια δύσκολη θέση και δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές τους βιοτικές ανάγκες χρειάζονται βοήθεια ουσιαστική. Δεν χρειάζονται κορώνες και εργαλειοποίηση του προβλήματός τους απλά για να δουν κάποιοι τις πολιτικές τους καριέρες να απογειώνονται. Εκτός και αν κάποιοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στο 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available