Πάντα ύπουλοι ήταν οι Εγγλέζοι

(AP Photo/Petros Karadjias)

Δεν πέρασαν πολλές ώρες από τότε που κυκλοφόρησε το χθεσινό μου σχόλιο με τίτλο «Εκλογές και τουρκικά τετελεσμένα», στο οποίο σημείωνα ότι «η στήλη αυτή και η εφημερίδα αυτή ανησυχεί για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων», και έρχεται ο υπουργός για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις της Μεγάλης Βρετανίας με μια απαράδεκτη δήλωση.

Μια δήλωση που μας βρίσκει όλους απροετοίμαστους -εκτός κι αν είχε άλλες ενδείξεις η κυπριακή κυβέρνηση- μια δήλωση που δείχνει το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε.

Ο σερ Αλαν Ντάνκαν, λοιπόν, με την δήλωση που έκανε, αν δεν έδωσε στήριξη στα επιθετικά σχέδια της Τουρκίας για τις γεωτρήσεις που κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία, αν δεν άναψε το «πράσινο φως», σίγουρα τους έδωσε την δικαιολογία -όχι ότι την χρειάζονται και πολύ- να πιαστούν από κάπου και να κάνουν ό,τι θεωρούν πως πρέπει να κάνουν.

Και μάλιστα, την δήλωσή του την έκανε στη Βουλή των Κοινοτήτων!

Εκφράζει δηλαδή την πολιτική της χώρας του.

«Χθες», είπε, «συναντήθηκα με τον Τούρκο πρέσβη και είχα πολύ εποικοδομητικές συνομιλίες μαζί του. Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, οι διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να διεξάγονται σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση».

Κι ας λέει η Κύπρος ακριβώς τα αντίθετα. Οτι η περιοχή στην οποία γίνονται οι γεωτρήσεις ανήκει στην δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Ο σερ Αλαν Ντάνκαν υποσκάπτει δηλαδή τα νομικά πλαίσια που επικαλούμαστε για να αποδείξουμε το δίκαιό μας: Συμβάσεις του ΟΗΕ και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η Λευκωσία, βέβαια, αντέδρασε με οργή.

Ο Κύπριος Πρόεδρος θα διαμαρτυρηθεί στην Βρετανίδα Πρωθυπουργό.

Ο Κύπριος πρέσβης στο Λονδίνο προβαίνει στις δικές του ενέργειες. Η Κυπριακή Ομοσπονδία του Λονδίνου αντιδρά με τον δικό της τρόπο, κ.τ.λ.

Και αλλοίμονο αν δεν τα κάναμε αυτά. Αλλοίμονο.

Ομως, μήπως στο τέλος εντυπωσιάζουμε και καθησυχάζουμε ο ένας τον άλλον, χωρίς να πετυχαίνουμε ουσιαστικά αποτελέσματα; Χωρίς, δηλαδή, να πετυχαίνουμε την ανάκληση της δήλωσης του Βρετανού Υπουργού;

Μήπως οφείλουμε να εξετάζουμε πολύ πιο σοβαρά τις συνέπειες των πράξεών μας, πριν αρχίζουμε διαδικασίες που στο τέλος μας ζημιώνουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available