Πάνω από 20 ναοί στη Λέσβο υπέστησαν ζημιές από το σεισμό και μένουν αλειτούργητοι

Φωτογραφία αρχείου: Ευρωκίνηση/Χρήστος Μπόνης.

Του Θεοδώρου Καλμούκου.

ΒΟΣΤΩΝΗ. Την κατάσταση στη Λέσβο όπως έχει διαμορφωθεί μετά τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017, ο οποίος ισοπέδωσε το χωριό Βρίσα και προκάλεσε σοβαρές ζημιές και σε διπλανά χωριά, σκιαγράφησε στον «Εθνικό Κήρυκα» ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος.

Ανάμεσα στα εκατοντάδες κτίρια που υπέστησαν ζημιές είναι πάνω από είκοσι ναοί σ’ ολόκληρο το νησί για το οποίο ο Μητροπολίτης κ. Ιάκωβος είπε πως «δεν μπορούμε ούτε να τους λειτουργήσουμε».

Τόνισε πως «για όλους αυτούς τους ναούς πρέπει να γίνουν μελέτες, κι αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα». Οσον αφορά το ποσό χρημάτων που θα απαιτηθούν για να αναστηλωθούν και πάλι οι ναοί και να καταστούν λειτουργικοί, είπε «κανείς δεν ξέρει ακόμα».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στα χαλάσματα του σεισμού στη Βρίσα. Διακρίνονται οι Μητροπολίτες Μυτιλήνης, Ερεσού και Πλωμαρίου κ. Ιάκωβος, Μηθύμνης κ. Χρυσόστομος και ο διευθυντής της Οργάνωσης «Αποστολή» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας.
Φωτογραφία αρχείου: Ευρωκίνηση / Χρήστος Μπόνης.

Ο Μητροπολίτης κ. Ιάκωβος είπε «ευτυχώς που δεν έγινε ο σεισμός πιο νωρίς γιατί θα θρηνούσαμε πολλά θύματα. Πρώτα-πρώτα θα καταπλακώνονταν όλα τα παιδιά του σχολείου της Βρίσας διότι το σχολείο γκρεμίστηκε ολόκληρο» και συμπλήρωσε πως «το ογδόντα τοις εκατό των σπιτιών στη Βρίσα έχει πέσει. Αν ήταν ώρα που ήταν ο κόσμος στις εκκλησίες σκεφθείτε τι θα γινόταν, είναι φοβερό να το σκεφθεί κανείς».

Πρόσθεσε πως «παρά ταύτα όμως έχουμε και μερικά καλά που βγαίνουν μέσα όλα αυτά τα πάθη μας. Πρώτον, την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής στη Βρίσα την ανέλαβε κάποιος από την Αθήνα να την ξαναφτιάξει. Το Αμερικανικό Κολέγιο από την Αθήνα ανέλαβε να φτιάξει το σχολείο» και συμπλήρωσε πως «και μόνο αυτό λέγει πολλά».

Είπε ακόμα, πως «αυτή τη στιγμή έχω 25 χιλιάδες ευρώ που είναι από Μητροπόλεις και ελπίζω ότι θα έχομε κι άλλα, αλλά πάνω απ’ όλα επείγει να γίνουν οι μελέτες. Θέλω να παρακαλέσουμε το Πολυτεχνείο μήπως μας στείλει καθηγητές για να κάνουν τις μελέτες, διότι είναι τεράστια τα ποσά».

Οι ζημιές δεν είναι μόνο στη Βρίσα. Ο Μητροπολίτης κ. Ιάκωβος είπε, ότι «τρεις ναοί στο Πλωμάρι με ζημιές μένουν αλειτούργητοι, στο Μεγαλοχώρι δύο ναοί, στον ναό στο χωριό Σταυρός δεν μπορούμε να μπούμε μέσα, στο Αμπελικό έχει πάρα πολλά προβλήματα, στο Ακράσι δεν μπαίνομε μέσα διότι είναι και επικίνδυνα μην τυχόν και πέσει κάποιος τοίχος και χτυπήσουν οι άνθρωποι. Επίσης, τα ίδια συμβαίνουν στην Πλαγιά, στον Τρίγωνα, στο Λισβόρι».

Αναφορικά με τους ανθρώπους των οποίων τα σπίτια κατέρρευσαν, είπε ότι «μερικοί μένουν σε ξενοδοχεία, άλλοι σε συγγενικά τους πρόσωπα, άλλοι έχουν σπίτια στα Βατερά και επίσης στο Γηροκομείο του Πολυχνίτου και στο Δαμάνδρι».

Ο Μητροπολίτης κ. Ιάκωβος πρόσθεσε ακόμη, πως «ήλθε η Αποστολή από την Αθήνα -ο φιλανθρωπικός Οργανισμός της Εκκλησίας της Ελλάδος- έφερε νερά, κουβέρτες και άλλα είδη τα οποία τα πήγαμε απευθείας στη Βρίσα. Εκεί τα παρέλαβε ο τοπικός πρόεδρος με τον π. Ξενοφώντα Σάμιο και τα μοιράζουν στους ανθρώπους».

Συμπλήρωσε πως «ανάμεσα στα άλλα φοβόμαστε και τις κλεψιές από τους τσιγγάνους. Μάλιστα η Αρχαιολογία έχει προτείνει να μετακινήσουμε όλες τις εικόνες και τα ιερά σκεύη από το ναό της Ζωοδόχου Πηγής».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *