Πέρα από την παραμονή ή όχι του Δημητρίου

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Δημήτριος στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίο το 2017. Φωτογραφία αρχείου: Δημήτριος Πανάγος.

Αργά την Τετάρτη το απόγευμα η Αρχιεπισκοπή εξέδωσε μια ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος θα αναχωρούσε την Πέμπτη 2 Μαΐου, για την Κωνσταντινούπολη προκειμένου να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Η ανακοίνωση αυτή επανέφερε στο προσκήνιο τις έντονες φήμες που θέλουν την αποχώρηση από την θέση του, με τον άλφα ή βήτα τρόπο, μετά σχεδόν 20 χρόνια παραμονής.

Εγκυρες πηγές του «Ε.Κ.» ισχυρίζονται ότι η ιδέα της επίσκεψης του κ. Δημητρίου στο Φανάρι, τις ημέρες αυτές είναι δική του. Αλλοι όμως υποστηρίζουν ότι ο κ. Βαρθολομαίος τον κάλεσε.

Η θέση αυτή ενισχύεται και από το γεγονός ότι ο κ. Δημήτριος ήταν προσκεκλημένος στον Λευκό Οίκο για κάποια γιορτή, μαζί με άλλους θρησκευτικούς ηγέτες.

Αρα, μπορεί να υποθέσει κάποιος ότι δεν θα έφευγε την τελευταία στιγμή από εκδήλωση στον Λευκό Οίκο για… ψύλλου πήδημα.

Ωστόσο, τα γεγονότα του παρελθόντος μάς διδάσκουν ότι οποιοδήποτε πρόβλεψη που αφορά τις αποφάσεις του κ. Βαρθολομαίου στο θέμα, τουλάχιστον του Δημητρίου, είναι ριψοκίνδυνη.

Και στο παρελθόν, σύμφωνα με έγκυρες πηγές του «Ε.Κ.», ο Πατριάρχης είχε αποφασίσει να τερματίσει την Αρχιεπισκοπία του κ. Δημητρίου και όμως την τελευταία φορά «κάτι» γινόταν και του έδινε προθεσμία.

Πρέπει λοιπόν να αναγνωρίσουμε ότι όση διοικητική ικανότητα λείπει του Δημητρίου, τόσο μεγαλύτερη επιδεξιότητα επιδεικνύει στους παρασκηνιακούς ελιγμούς.

Αρα, ας μην υποτιμά κανείς τους άσους που μπορεί να κρύβει στο μανίκι του. Οπως, για παράδειγμα, την ερμηνεία που μπορεί να δώσει, βασισμένη σε στοιχεία, για τα οικονομικά προβλήματα που σχετίζονται με την οικοδόμηση του Αγίου Νικολάου.

Εν πάση περιπτώσει, πρέπει να σημειωθεί ότι μια ακόμα αποτυχημένη απόπειρα του κ. Βαρθολομαίου να επιβάλει την απομάκρυνση του γηραιού Δημητρίου θα έχει καταλυτικές συνέπειες για την πατριαρχία του.

Ομως το θέμα δεν τελειώνει εδώ.

Δεν αρκεί απλά να απομακρύνει τον κ. Δημήτριο. Το θέμα είναι να επιλέξει και τον κατάλληλο διάδοχό του. Και μάλιστα θα έλεγα ότι αυτό είναι πιο σημαντικό από την απομάκρυνση του κ. Δημητρίου.

Δυστυχώς, ο κ. Βαρθολομαίος επιμένει να αποφασίζει σχεδόν μόνος του, με αδιαφανή κριτήρια. Κι αυτό αυξάνει ακόμα περισσότερο την μεγάλη ευθύνη που αναλαμβάνει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available