Πίστη και όραμα στην κοινότητα Αγίου Μάρκου της Φλόριδας

Χιλιάδες ομογενείς και ξένοι γέμισαν την κοινοτική αίθουσα, κατά το φετινό φεστιβάλ του Αγ. Μάρκου, που ήταν το πιο επιτυχημένο απ’ όσα οργάνωσε μέχρι σήμερα η κοινότητα.

Του Σταύρου Μαρμαρινού.

ΤΑΜΠΑ. Μιάμιση ώρα ταξιδεύει με το αυτοκίνητό του, ο π. Νικόλαος Μανουσάκης, για να πάει στην εκκλησία του Αγ. Μάρκου της Φλόριδας, για τις λατρευτικές και άλλες πνευματικές ανάγκες των ενοριτών του. Συνταξιοδοτήθηκε πριν μερικά χρόνια, αλλά νιώθει το καθήκον να φροντίσει για τους ενορίτες αυτής της μικρής μεν, αλλά νοικοκυρεμένης κοινότητας, που έχουν πίστη, αγάπη και όραμα.

«Από φοιτητής, έλεγα στον εαυτό μου, ότι πρέπει να υπηρετώ όχι τον εαυτό μου, αλλά τους άλλους», είπε στον «Εθνικό Κήρυκα». Και τους υπηρετεί σωστά, αφού όλοι τον αγαπούν και το κοινοτικό συμβούλιο έχει άριστη συνεργασία μαζί του, με όραμα να κτιστεί νέα μεγαλύτερη και καλύτερη εκκλησία στο Μπέλβγιου, κοντά στην Οκάλα.

Ο π. Νικόλαος Μανουσάκης, που έχει κάνει πανεπιστημιακές θεολογικές σπουδές, σε Αγιασμό, μέσα στον ιερό ναό του Αγίου Μάρκου στο Μπέλβγιου, κοντά στην Οκάλα της Φλόριδας.

Κάθε Κυριακή, εκκλησιάζονται στο σημερινό ιερό ναό, ομογενείς από διάφορες περιοχές, αλλά και ξένοι, για τους οποίους διαβάζεται το «Πιστεύω» σε πολλές γλώσσες. Είναι δε φημισμένες οι ετήσιες κρουαζιέρες, με την ονομασία «Opa Greek Cruise», που οργανώνει για 17 ολόκληρα χρόνια με τεράστια επιτυχία στα νησιά της Καραϊβικής, η κοινότητα του Αγ. Μάρκου.

Λίγες μέρες μετά τη φετινή κρουαζιέρα, η Κοινότητα είχε πριν δύο εβδομάδες και το ετήσιο φεστιβάλ της. «Ηταν το πιο επιτυχημένο, από κάθε πλευρά, που κάναμε μέχρι σήμερα», δήλωσε ενθουσιασμένος ο π. Μανουσάκης. Η κοινότητα του Αγ. Μάρκου, που είχε ξεκινήσει από την Οκάλα, έχει ως μέλη 60 περίπου οικογένειες.

Στις σημερινές εγκαταστάσεις λειτουργεί η εκκλησία, ενώ υπάρχει και κοινοτική αίθουσα με πλήρη επαγγελματικό εξοπλισμό στην κουζίνα. «Η ενορία μας έχει στόχο να κτίσει έναν καινούργιο, βυζαντινού ρυθμού, ιερό ναό», είπε ο π. Μανουσάκης. «Αλλά, προηγουμένως, πρέπει να εξοφληθεί ένα χρέος, που ξεπερνά τις 200.000 δολάρια».

Ο π. Μανουσάκης μιλώντας για τους πρωτεργάτες της ίδρυσης της κοινότητας του Αγίου Μάρκου, αναφέρθηκε στον αείμνηστο π. Γεώργιο Παπαδέα. Ο π. Μανουσάκης είναι ιερέας με πανεπιστημιακές θεολογικές σπουδές. Αρχικά, είχε φοιτήσει στην Ιερατική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλαϊν της Μασαχουσέτης. Τρία χρόνια μετά πήγε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εκανε επίσης και μεταπτυχιακές σπουδές. Εκεί, τρεις από τους καθηγητές του, που ήταν διακεκριμένοι στη Θεολογία, είχαν ζητήσει να παραμείνει ως βοηθός τους.

Μερικά από τα μέλη του Δ.Σ. Από αριστερά, οι: Τζακ Ντέιβις, Στηβ Σαρδέλης, Κάρολ Σπάνγκλερ, Νικ Βαρεάμ, π. Νικόλαος Μανουσάκης, Γεώργιος Φράγκος, Ειρήνη Μάνου, Τζον Κόλινς και Νάνσυ Ντιν. Απουσιάζουν οι: Τζορτζ Σεβάστ, Κάθριν Στράνγκου, Τζορτζ Ζανίκ, Γκας Χαλβατζής και Κατερίνα Κρίστι.

«Η συνεργασία με το κοινοτικό συμβούλιο στον Αγ. Μάρκο είναι άριστη», τόνισε. Σήμερα οι ομογενείς που εκκλησιάζονται στον Αγιο Μάρκο του Μπέλβγιου, πηγαίνουν όχι μόνο από την ευρύτερη περιοχή της Οκάλα, αλλά και από μακρινότερες περιοχές.

«Και πρώτα-πρώτα, εγώ», είπε ο π. Μανουσάκης. «Ταξιδεύω μιάμιση περίπου ώρα και έρχομαι από το Ορμοντ Μπιτς, κοντά στη Ντεϊτόνα Μπιτς. «Και θέλω να πω, ότι η κοινότητα του Αγίου Μάρκου χρειάζεται έναν μόνιμο ιερέα, που να κατοικεί στην περιοχή, γιατί ένας ιερέας που κατοικεί μακριά είναι δύσκολο να ανταποκρίνεται σε όλες τις ανάγκες των ενοριτών».

Σε ερώτηση για το θρησκευτικό συναίσθημα των ομογενών της ενορίας του και όλης της Φλόριδας, ο π. Μανουσάκης είπε ότι έχουν σεβασμό, τηρούν τις υποχρεώσεις τους, προσπαθούν κατά το δυνατόν, είναι τακτικοί στον εκκλησιασμό τους, προετοιμάζονται και κοινωνούν συχνά και έχουν βαθιές ρίζες στην Ορθοδοξία. «Και οι ρίζες της Ορθοδοξίας είναι ελληνικές», τόνισε, υποστηρίζοντας τη χρήση της ελληνικής γλώσσας, αλλά και ζητώντας κατανόηση για εκείνους που καταλαβαίνουν μόνο Αγγλικά.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της κοινότητας, Ειρήνη Μάνου, αναφερόμενη στο ιστορικό της ενορίας, δήλωσε ότι αρχικά, οι πρώτες ελληνικές οικογένειες πήγαιναν σε ιερό ναό της Αντιοχειανής Εκκλησίας στην Οκάλα, όπου ο π. Παπαδέας τελούσε μια φορά το μήνα τη Θεία Λειτουργία στην αρχή και στη συνέχεια δύο φορές. «Κάποια στιγμή μαζευτήκαμε οι Ελληνες και είπαμε ότι θέλουμε δική μας ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία», είπε η κ. Μάνου.

Από τη φετινή κρουαζιέρα. Ομογενείς και μαζί τους Αμερικανοί, χορεύουν ελληνικά στον επάνω όροφο του κρουαζιερόπλοιου, με τη μουσική της μιας από τις δύο ορχήστρες.

Η κ. Μάνου είναι πρόεδρος της κοινότητας κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Προηγουμένως, ήταν μέλος του κοινοτικού συμβουλίου. «Είμαι από τα παλαιά στελέχη», είπε. «Ημασταν 3-4 οικογένειες, που αρχίσαμε με τον π. Παπαδέα την ίδρυση της κοινότητας του Αγίου Μάρκου. Πρώτος πρόεδρος ήταν ο ιατρός Κυριάκος Πανταζής».

Οπως είπε η κ. Μάνου, οι μεγαλύτερες εκδηλώσεις που οργανώνει η κοινότητα κάθε χρόνο, είναι το ετήσιο φεστιβάλ το οποίο τώρα γίνεται στα τέλη Φεβρουαρίου. Επίσης, είναι η ετήσια χοροεσπερίδα, καθώς και εκδηλώσεις για ελληνικά γλυκά και πώληση διαφόρων ειδών.

Πολύ επιτυχημένη και φημισμένη είναι η ετήσια κρουαζιέρα με τον ονομασία «Opa Greek Cruise», που οργανώνει η κοινότητα του Αγίου Μάρκου. Φέτος, στις αρχές Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε η 11η κρουαζιέρα, στην οποία πήγαν ομογενείς από όλη τη Φλόριδα, άλλες πολιτείες, ακόμα και από το εξωτερικό.

Οι κρουαζιέρες του Αγ. Μάρκου είχαν και έχουν τεράστια επιτυχία, ενώ κάθε χρόνο γίνεται προσπάθεια να είναι και καλύτερες. Για την ψυχαγωγία των ομογενών φέτος υπήρχαν δύο ορχήστρες με έξι μουσικούς και τραγουδιστές, ενώ εμφανίστηκε και ο Ελληνοαμερικανός κωμικός Βασίλης. Οι ορχήστρες ήταν η «The Aegean Duo», με τον Στηβ Ταβελάρη στο μπουζούκι, από το Ρότζεστερ, Ν. Υόρκης και η «A Night in Athens», με τον Γιώργο Αντωνόπουλο από το Σάρλοτ, Β. Καρολίνας. Επαιξε, επίσης, ο Νικ Τριβέλας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *