Παιδιά που το μόνο που θέλουν είναι οι γονείς τους

Από τις εργασίες για την ανέγερση του Τείχους κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό. (AP Photo/Ross D. Franklin, αρχείο)

OYAΣΙΓΚΤΟΝ. Το μικρό καταφύγιο κατά μήκος των συνόρων του Τέξας με το Μεξικό περιείχε 60 κρεβάτια και μια μικρή παιδική χαρά. Τα δωμάτια ήταν εξοπλισμένα με παιχνίδια και βιβλία. Στην Κόλιν Κραφτ (Colleen Kraft), το καταφύγιο αυτό φαινόταν, με πολλούς τρόπους, σαν ένα φιλικό περιβάλλον για τα παιδιά, ένα μέρος όπου θα μπορούσαν να είναι ευχαριστημένα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η εφημερίδα «Washington Post» σε δημοσίευμά της.

Ομως το πρώτο παιδί, που έπιασε το βλέμμα της παιδιάτρου κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής της εκεί, κάθε άλλο παρά ευτυχισμένο έδειχνε. Μέσα σε ένα δωμάτιο για μικρά παιδιά ήταν ένα μικρό κορίτσι ηλικίας άνω των 2 ετών, που ούρλιαζε και χτυπούσε τις γροθιές της σε ένα χαλάκι. Μια γυναίκα προσπάθησε να του δώσει τα παιχνίδια και τα βιβλία του για να το ηρεμήσει, αλλά ακόμη και αυτή η εργαζόμενη εκεί φάνηκε απογοητευμένη, είπε η Κραφτ στην «Washington Post». Και αυτό γιατί, παρά το γεγονός ότι ήθελε να παρηγορήσει το μικρό κορίτσι, δεν μπορούσε να το αγγίξει, για να του πει ότι όλα θα είναι καλά. Αυτός ήταν ο κανόνας, είπε η Κραφτ ότι της είπαν: Δεν τους επιτρέπεται να αγγίζουν τα παιδιά.

«Το πραγματικά καταστροφικό ήταν ότι όλοι γνωρίζαμε τι συνέβαινε με αυτό το παιδί. Ολοι γνωρίζαμε ποιο ήταν το πρόβλημα», δήλωσε η Κραφτ. «Δεν είχε τη μητέρα της και κανείς από εμάς δεν μπορούσε να το διορθώσει».

Το κορίτσι είχε τραβηχτεί από τη μητέρα του το προηγούμενο βράδυ και είχε έρθει σε αυτό το καταφύγιο που είχε ανακαινιστεί για παιδιά κάτω των 12 ετών, δήλωσε η Κραφτ.

Το κοριτσάκι είναι ανάμεσα στο πλήθος των παιδιών μεταναστών που έχουν χωριστεί από την οικογένειά τους ως μέρος της πολιτικής «μηδενικής ανοχής» της κυβέρνησης του Τραμπ, που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε ενήλικας που διασχίζει παράνομα τα σύνορα θα αντιμετωπίζει ποινική δίωξη. Αυτό σημαίνει επίσης ότι οι γονείς θα μεταφέρονται σε ομοσπονδιακές φυλακές, ενώ τα παιδιά τους θα στέλνονταν σε καταφύγια.

Σχεδόν 2.000 παιδιά μεταναστών χωρίστηκαν από τους γονείς τους κατά τη διάρκεια έξι εβδομάδων τον Απρίλιο και τον Μάιο, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

Η Κραφτ, πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, δήλωσε ότι οι συνάδελφοι που ανησυχούσαν για τα όσα συνέβαιναν στα σύνορα την κάλεσαν να δει την κατάσταση με τα μάτια της και έτσι αυτή επισκέφθηκε ένα καταφύγιο που διοργάνωσε το Γραφείο Ανασυγκρότησης των Προσφύγων.

«Πρέπει να δούμε τι συμβαίνει και να πούμε στη χώρα και τον κόσμο γι’ αυτό», είπε.

Ενα πράγμα αμέσως έγινε σαφές για την Κραφτ: Αυτοί που εργάζονται σε αυτό το καταφύγιο, τους οποίους αρνήθηκε να κατονομάσει για λόγους προστασίας της ιδιωτικής τους ζωής, έκαναν ό,τι μπορούσαν για να βεβαιωθούν ότι οι ανάγκες των παιδιών πληρούνται. Τα παιδιά τρέφονταν, είχαν κρεβάτια, παιχνίδια, παιδική χαρά και άτομα που αλλάζουν τις πάνες τους. Υπάρχουν όμως όρια σε ό,τι μπορούν να κάνουν οι εργαζόμενοι. Οχι μόνο δεν μπορούσαν να αγγίξουν τα παιδιά, δεν μπορούσαν παράλληλα να τους φέρουν τους γονείς τους.

Μια τέτοια κατάσταση θα μπορούσε να έχει μακροχρόνιες, καταστροφικές συνέπειες για τα μικρά παιδιά, τα οποία είναι πιθανό να αναπτύξουν αυτό που ονομάζεται τοξικό στρες στον εγκέφαλό τους, αφού αποχωριστούν από τους κηδεμόνες ή τους γονείς τους.

Η Κραφτ και η οργάνωσή της δεν είναι μόνοι σε αυτή τη γνωμοδότηση. Παρόμοια είναι και η άποψη της παιδοψυχολόγου Μέγκαν Γκούναρ (Megan Gunnar) του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.

«Η ηλικία του παιδιού έχει σημασία», είπε η Γκούναρ. «Τα παιδιά κάτω των 10 ετών ανησυχούν βαθιά», ανέφερε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available