Παιχνίδια στην πλάτη των πολιτών

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ (EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Είναι πολλά αυτά που μπορεί να πει κανείς για τα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε το απόγευμα της Τρίτης από το Ζάππειο Μέγαρο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε λιγότερο από είκοσι ημέρες από τις ευρωεκλογές και τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για μέτρα προεκλογικού τύπου, για παροχές δηλαδή που σκοπό έχουν να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους.

Κάποιος θα πει ότι αυτό δεν είναι πρωτόγνωρο για την Ελλάδα. Ουσιαστικά μιλάμε για μια νέα εκδοχή του «Τσοβόλα δώστα όλα» με τη διαφορά βέβαια ότι δίπλα από τον Αλέξη Τσίπρα δεν καθόταν ο Δημήτρης Τσοβόλας, αλλά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Αυτό όμως που είναι πρωτόγνωρο και συνιστά ουσιαστικά πολιτική απάτη πρώτου βεληνεκούς είναι η κίνηση του Πρωθυπουργού να ανακοινώσει παροχές οι οποίες αφορούν μια περίοδο στην οποία ο ίδιος κατά πάσα πιθανότητα δεν θα βρίσκεται στην εξουσία – κάτι που το γνωρίζει πολύ καλά ο ίδιος, όσο και αν δεν το παραδέχεται δημοσίως.

Τα μέτρα λοιπόν (που είναι πολλά) που ανακοινώθηκε ότι θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2020 δεν έχουν ως στόχο στην ουσία να βοηθήσουν τους πολίτες, ιδίως τους πιο αδύναμους.

Εχουν ως στόχο να παγιδεύσουν τον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας, που κατά τα ειωθότα θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κανείς δεν γνωρίζει αν ο Τσίπρας και το οικονομικό του επιτελείο κοστολόγησαν τα μέτρα που ανακοίνωσαν ότι θα τεθούν σε εφαρμογή με την αρχή του νέου έτους (η εμπειρία δυστυχώς έχει αποδείξει ότι κανένα από τα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν κοστολογημένο έτσι ώστε να το αντέχει η ελληνική οικονομία – τα αποτελέσματα είναι γνωστά).

Σε περίπτωση που η επόμενη κυβέρνηση κρίνει ότι κάποια από αυτά δεν μπορεί να τα αντέξει η ελληνική οικονομία, τότε απλά θα έχουμε τον «καλό» Τσίπρα «που νοιάζεται για τους αδύναμους» και τον «κακό» Μητσοτάκη «που προχωρά σε περικοπές παροχών».

Βέβαια στην όλη υπόθεση υπάρχει μια παράμετρος που στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται ότι δεν έχουν λάβει υπ’ όψιν τους: Οι εποχές άλλαξαν, η κρίση έκανε τους Ελληνες πιο υποψιασμένους και τέτοια φθηνά κόλπα είναι δύσκολο να ξεγελάσουν τον λαό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available