Πανήγυρη στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Ορους

Ο Επίσκοπος Χριστουπόλεως Μακάριος ευλογεί την τράπεζα της Μονής Βατοπαιδίου έπειτα από την ολονύκτια αγρυπνία. Φωτογραφία Ευγενική παραχώρηση Μονής Βατοπαιδίου.

ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ. Με κατάνυξη εορτάστηκε η Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Παραμυθίας, η ανάμνηση, δηλαδή, του θαύματος της γνωστής θαυματουργού Εικόνος, που ευρίσκεται στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Ορους, καθώς και η μνήμη του Οσίου Μαξίμου του «Γραικού», πνευματικού αναστήματος της ιδίας Ιεράς Μονής.

Της Ιερής Αγρυπνίας προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χριστουπόλεως Μακάριος, Ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου, ο οποίος έφτασε στο Αγιον Ορος για το σκοπό αυτό. Κατά τη διάρκεια του κεράσματος στο Συνοδικό της Μονής, ο Επίσκοπος Μακάριος μετέφερε τις ευχές και ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου σε όλους τους πατέρες και συμπανηγυριστές της Μονής, ενώ ανέγνωσε και Πατριαρχικό Γράμμα συμπαθείας, απευθυνόμενο προς τον Γέροντα Εφραίμ, Καθηγούμενο της εορτάζουσας Μονής, το οποίο εστάλη λόγω του εκτάκτου προβλήματος που προέκυψε στην υγεία του, ευρισκόμενος στο Κίεβο, προκειμένου να συμμετάσχει στην Ενθρόνιση του νέου Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ουκρανίας Μητροπολίτου Κιέβου Επιφανίου.

Ο Επίσκοπος Χριστουπόλεως Μακάριος ηγείται της πομπής μεταφοράς της εικόνας Παναγίας της Παραμυθίας.
Φωτογραφία Ευγενική παραχώρηση Μονής Βατοπαιδίου

Ο Επίσκοπος Χριστουπόλεως Μακάριος, ένωσε τις ευχές και προσευχές του με αυτές του Οικουμενικού Πατριάρχη για τη βελτίωση της υγείας του Ηγουμένου και παράλληλα αναφέρθηκε με φιλόφρονα λόγια στην προσωπικότητα του Γέροντα Εφραίμ και στην προσφορά του στο μοναχισμό του Αγίου Ορους και γενικότερα στην Εκκλησία.

Κατά την πανηγυρική Τράπεζα ομίλησε εκ μέρους της Ιεράς Μονής ο Γέροντας Γερμανός, ο οποίος καλωσόρισε και ευχαρίστησε τον Επίσκοπο Μακάριο και, βεβαίως, ο Θεοφιλέστατος ο οποίος εγκωμίασε την εορτή της Παναγίας και τον μαρτυρικό βίο του Αγίου Μαξίμου του «Γραικού».

Ο κ. Μακάριος αναφέρθηκε επίσης στην ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας, τονίζοντας ότι «πρόκειται περί μιας ευτυχούς και ουράνιας συγκυρίας να τελείται το γεγονός αυτό κατά την ημέρα μνήμης του Βατοπαιδινού Αγίου Μαξίμου του ‘Γραικού’, ο οποίος φώτισε το ποίμνιο της Μικράς και της Μεγάλης Ρωσίας».

Ο ιερομόναχος Ευδόκιμος ηγείται της λιτάνευσης των ιερών λειψάνων στη Μονή Βατοπαιδίου. Φωτογραφία Ευγενική Παραχώρηση Μονής Βατοπαιδίου

Τόνισε στην ομιλία του ακόμα πως «δύο θαύματα, επομένως, συνυπάρχουσι και φωτίζονται σήμερον υπό το πρίσμα της Θείας Ευχαριστίας. Το Θεομητορικόν τοιούτον, καθ’ ό η Παναγία έσωσε την Ιεράν ταύτην Μονήν και σύμπασαν την αδελφότητα εκ της επιδρομής των πειρατών, αλλά και το θαύμα της ευεργεσίας του Αγίου Μαξίμου του Γραικού, του Βατοπαιδινού, προς τον ευσεβή Κιεβινόν και Ρωσσικόν λαόν.

Αλλά και σήμερον δέον όπως θεωρηθή ουχί τυχαίον εν εισέτι ιστορικόν εκκλησιαστικόν γεγονός, προϊόν και αυτό της βουλήσεως του αγίου Πνεύματος, ήτοι το γεγονός της ενθρονίσεως του πρώτου Προκαθημένου της Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κυρίου Επιφανίου.
Και είναι όντως γεγονός παράδοξον, διότι μετά από πολλάς βασάνους και ταλαιπωρίας, ήλθεν η ώρα του Θεού και διά τον ευλογημένον και πολυπληθή και πολύπαθον Ορθόδοξον λαόν της Ουκρανίας, ίνα λάβη την εκκλησιαστικήν αυτού ανεξαρτησίαν».

Στην Ιερή Πανήγυρη μετείχαν μοναχοί από Μονές και κελιά του Αγίου Ορους και αρκετοί προσκυνητές από Ελλάδα, Ρωσία, Ρουμανία, Γεωργία και αλλού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available