Παντελίδης: Το κλειδί ήταν τα αποδυτήρια

Για όλα τα θέματα που απασχολούν τον Αρη μίλησε ο Σάββας Παντελίδης με αφορμή την συμπλήρωση 15 αγώνων στον «κίτρινο» πάγκο. (φωτογραφία Ευρωκίνηση

Στην βελτίωση της ατμόσφαιρας των αποδυτηρίων, αλλά και στην χάραξη ενός συγκεκριμένου αγωνιστικού πλάνου, απέδωσε ο Σάββας Παντελίδης την θεαματική μεταμόρφωση του Αρη ο Σάββας Παντελίδης με αφορμή την συμπλήρωση 15 αγώνων στον πάγκο των «κίτρινων».

«Το πρώτο που άλλαξε, από το παιχνίδι με την Ξάνθη και μετά, είναι τα αποδυτήρια. Εχει γίνει μεγάλη δουλειά σε αυτό το κομμάτι, κυρίως από τους ποδοσφαιριστές, γιατί μείναμε λιγότεροι, χωρίς να εννοώ φυσικά ότι έφυγαν παιδιά που έκαναν κακό στην ομάδα. Η ομάδα μπήκε σε καλύτερο δρόμο και το έδειξε με την αντίδρασή της στο ματς της Ξάνθης και μετά, όταν τα πράγματα ήταν οριακά. Έπειτα από συζήτηση μέσα στα αποδυτήρια βάλαμε έναν στόχο, γιατί μέχρι ένα σημείο δεν υπήρχε ορατός στόχος. Εγώ από την πρώτη μέρα που ανέλαβα είχα πει γιατί είμαι εδώ. Μην είστε σίγουροι όμως ότι αυτό υπήρχε και στα αποδυτήρια. Αυτό που έβλεπα και αφουγκραζόμουν ότι υπάρχει είναι “παίζουμε καλά ή δεν παίζουμε και όπου βγει”. Ο στόχος της Ευρώπης, αφού χάθηκε αυτός του Κυπέλλου, οριοθετήθηκε ουσιαστικά από εμένα, αυτό έγινε μετά από κουβέντα», είπε χαρακτηριστικά ο 53χρονος τεχνικός και πρόσθεσε:

«Αυτή η ομάδα ήταν πάρα μα πάρα πολύ αφελής. Εμπαινε μέσα στο γήπεδο και δεν είχε συγκεκριμένο στόχο και πλάνο, απλά έμπαινε για παίξει μπάλα και όπου βγει. Αυτό έβλεπα εγώ, χωρίς να θέλω να κρίνω την προηγούμενη κατάσταση. Για παράδειγμα, μετά το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό είπα ότι η ομάδα μου θύμισε τον προηγούμενο Άρη. Πλέον θεωρώ ότι η ομάδα ξεκινάει και τελειώνει το παιχνίδι ούσα περισσότερο προσηλωμένη στο πλάνο της. Αυτό οφείλεται και στην ένταση των προπονήσεων, από τον Ιανουάριο και μετά. Εχει αυξηθεί πάρα πολύ, παρότι για ένα διάστημα πληρώσαμε αυτό με κακές εμφανίσεις».

Από κει και πέρα ο Σ. Παντελίδης τόνισε ότι ο Αρης πρέπει να κερδίσει αν είναι δυνατόν και τα έξι παιχνίδια που έχει να δώσει μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος ενώ για τη νέα σεζόν, επεσήμανε:
«Υπάρχουν σκέψεις και έχουμε συζητήσει ορισμένα θέματα με τη διοίκηση από τον Ιανουάριο ακόμα που είχε εντοπίσει κάποιους μεταγραφικούς στόχους. Δε μας βγήκαν, αλλά το πιθανότερο είναι να μας απασχολήσουν ξανά για το καλοκαίρι. Ξέρουμε πού χρειάζεται η ομάδα ενίσχυση. Όλα θα γίνουν στην ώρα τους».

Σε άλλες ερωτήσεις ο προπονητής του Αρη είπε:

–Για το αγωνιστικό κομμάτι:

«Ασφαλώς όταν μία ομάδα αρχίζει να κάνει τα πράγματα βελτιώνονται γενικώς, και για τον προπονητή και για τους ποδοσφαιριστές. Δεν αλλάξαμε κάτι, απλά πλέον τα παιδιά μπορούν να ακολουθήσουν καλύτερα κάποια πράγματα και έχουν και τις δυνάμεις να το κάνουν. Δεν νομίζω κάποιος να μην αντιλαμβάνεται τη διαφορά, πώς έτρεχε η ομάδα πριν και πώς τρέχει τώρα μέσα στο γήπεδο. Επειδή όμως γενικά σαν λαός, αλλά ιδιαίτερα σαν ομάδα, είμαστε πολύ ενθουσιώδεις ή απογοητευόμαστε πολύ εύκολα, το σημαντικό δεν είναι τι κάναμε, αλλά τι θα κάνουμε. Έχουμε έξι παιχνίδια στα οποία πρέπει να πάρουμε όσο περισσότερους βαθμούς για να πετύχει η ομάδα το στόχο της. Ακόμα δεν κάναμε τίποτα. Ο Άρης λόγω της περιπέτειας που πέρασε τα τελευταία χρόνια δεν έχει βρει ακόμη την ισορροπία του, να χαίρεται λίγο και να απογοητεύεται λίγο, διότι αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Δεν μπορείς ξαφνικά ούτε να πιστεύεις ότι έκανες τα πάντα ούτε ότι καταστράφηκες. Όσον αφορά το τακτικό κομμάτι και τι θα πρέπει να βελτιώσουμε, σίγουρα πέρασε μία περίοδος δύσκολη, την ξεπεράσαμε και σιγά σιγά θέλουμε να αποκτήσουμε πιο πρωταγωνιστικό ρόλο στο παιχνίδι μας».

—Για το τι λέει στους ανθρώπους του για την εμπειρία του Αρη:

«Ενα διάστημα με μεγάλη ένταση. Ενα καλούτσικο ξεκίνημα, μία δύσκολη συνέχεια και μετά… βλέπεις τον ήλιο. Το δύσκολο συνήθως είναι όταν αρχίσεις να ανεβαίνεις το βουνό να συνεχίσεις να το ανεβαίνεις, διότι σε παίρνει πολύ πιο εύκολα η κατηφόρα».

–Για το αν είναι έτοιμος ο Άρης να είναι πρωταγωνιστής στο γήπεδο:

«Το πώς παρουσιάζεται μία ομάδα στο γήπεδο εξαρτάται από τον αντίπαλο. Είμαστε έτοιμοι και δουλεύουμε για να αντιμετωπίσουμε όλες τις καταστάσεις, ακόμα και τις κλειστές άμυνες, όπως αναμένεται να συναντήσουμε στα από εδώ και πέρα παιχνίδια μας».

–Για το αν η 3η ή η 4η θέση είναι ρεαλιστικές:

«Δε μίλησα ποτέ για τη θέση που θα τερματίσουμε, αλλά για το στόχο της Ευρώπης. Στόχος μας είναι στα έξι παιχνίδια που απομένουν να κερδίσουμε όσο περισσότερα μπορούμε, αν όχι όλα».

–Για το τι κρατά από τα ντέρμπι με ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Ολυμπιακό:

«Τα δύσκολα για μένα δεν ήταν τα ντέρμπι, είναι τα ματς που έρχονται. Γιατί; Γιατί μέσα στην εβδομάδα δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνεις στους ποδοσφαιριστές τη σημασία του αγώνα και το πόσο κομβικός είναι. Στα ντέρμπι ο καθένας πάντα δίνει το κάτι παραπάνω και δείχνει ότι θέλει να παίξει, αυτό είναι το εύκολο. Είναι πολύ πιο δύσκολο λοιπόν να κρατήσεις συγκεντρωμένη την ομάδα σου όταν παίζεις με τον Απόλλωνα, να περάσεις στον παίκτη ότι πρέπει να είναι 100% συγκεντρωμένος στο γήπεδο και ότι από αυτό το παιχνίδι έχει μόνο να χάσει. Αν κερδίσεις τον Απόλλωνα δε θα σου πει κανένας μπράβο, διότι ο κόσμος το θεωρεί υποχρέωση του Άρη».

—Για το τι εννοούσε με τη βελτίωση ορισμένων συνθηκών:

«Να ξεκαθαρίσω το εξής: για το οικονομικό, τα πράγματα δεν είναι άσχημα. Δεν μπορεί να πει δηλαδή κάποιος ότι αυτό είναι η αιτία ή η αφορμή που η ομάδα πηγαίνει καλά ή δεν πήγαινε καλά το προηγούμενο διάστημα. Ασφαλώς όμως θα θέλαμε καλύτερες συνθήκες δουλειάς. Τι εννοώ; Τα γήπεδα που προπονούμαστε να είναι καλύτερα. Σε αυτό το κομμάτι χρειάζεται βελτίωση, χωρίς να κατηγορώ τη διοίκηση, γιατί είδα φωτογραφίες πώς ήταν το αθλητικό κέντρο πριν από το καλοκαίρι και μπορώ να αντιληφθώ την προσπάθεια που έγινε και την πρόοδο. Μακάρι του χρόνου να γίνει ένα βήμα παραπάνω, όχι γιατί ο Παντελίδης έχει συνηθίσει να δουλεύει σε άλλες συνθήκες. Γιατί όσο ανεβαίνεις επίπεδο θα πάρεις και ποδοσφαιριστές μεγαλύτερου επιπέδου. Όταν λοιπός αυτός έχει μάθει να δουλεύει με παροχές του οκτώ και εσύ τον βάλεις στις παροχές του πέντε, είναι δεδομένο ότι μετά από ένα σημείο θα αρχίσει να σου αποδίδει και αυτός στο πέντε. Δεν υπάρχει κανείς που θα ανεβάσει τις συνθήκες, όλοι προσαρμόζονται σε αυτές. Έχουν γίνει πράγματα, οπωσδήποτε όμως χρειάζεται βελτίωση σε αυτό το κομμάτι».

–Για το αν έχει την αποδοχή του κόσμου του Αρη:

«Μετά το παιχνίδι με τον ΠΑΣ Γιάννινα είχα πει ότι πρώτη φορά ένιωσα μέλος αυτής της ομάδας. Όσο περνάει ο καιρός το αισθάνομαι και περισσότερο».

–Για το πόσο βοήθησαν οι χειμερινές μεταγραφές:

«Ο Λάρσον είναι ένας ποδοσφαιριστής που ξέρει να εκμεταλλεύεται άψογα τον κενό χώρο, δεν είχαμε τέτοιον παίκτη πριν. Σκέφτεται πολύ γρήγορα για τις κινήσεις που θα κάνει στην επίθεση. Ο Κάρχουτ είναι σοβαρός και ξέρεις τι περιμένεις να πάρεις από αυτόν στο γήπεδο, ξέρει τι κάνει και πότε θα το κάνει. Ο Ροζ σε μία περίοδο που έλειπε ο Βέλεθ μας έδωσε πάρα πολλά, επίσης είναι σοβαρός και βγάζει έναν ενθουσιασμό που βρίσκεται στον Αρη. Αυτό είναι πολύ καλό».

–Για τη σημασία της απουσίας του Τόνσο:

«Στην παρουσία του Μάρτιν πόνταρα προσωπικά γιατί θεωρώ ότι είναι ο παίκτης που κλειδώνει σε αυτό το οποίο θέλω από την ομάδα μου. Δεν μπορώ να κάνω κάτι. Δουλεύουμε για να είναι πλέον κανονικά στην ομάδα».

*Με αφορμή την κλήση των Μανώλη Σιώπη και Γιώργου Βαλεριάνου στην Εθνική Ελλάδας για τα παιχνίδια με το Λιχτενστάιν και Βοσνία, η ΠΑΕ Αρης κατέθεσε αίτημα στην ΕΠΟ ζητώντας οι δυο παίκτες να ενσωματωθούν στην «γαλανόλευκη» μετά το ματς της ομάδας της με τον Απόλλωνα Σμύρνης που είναι προγραμματισμένο για την ερχόμενη Δευτέρα, ημέρα που είναι προγραμματισμένη και η πρώτη συγκέντρωση των διεθνών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available