Παρά τον χλευασμό των Δανών, ο Τραμπ εμμένει στην αγορά της Γροιλανδίας

(AP Photo/Sandy Virgo, FILE)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο πρόεδρος Τραμπ εμμένει στην αγορά της Γροιλανδίας καθώς όπως δήλωσε την Κυριακή το θέμα έχει συζητηθεί στην κυβέρνησή του.

«Είναι κάτι για το οποίο έχουμε μιλήσει», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους πριν επιβιβαστεί στο προεδρικό αεροσκάφος στο Νιου Τζέρσεϊ, τονίζοντας ότι από «στρατηγική» άποψη, είναι «ασφαλώς ενδιαφέρον και ενδιαφερόμαστε σοβαρά», αν και δεν είναι «η προτεραιότητα υπ’ αριθμόν ένα» για την κυβέρνησή του.

Στο «ενδιαφέρον» που ο μεγιστάνας των ακινήτων έχει εκφράσει «επανειλημμένα» για την αγορά της Γροιλανδίας αναφέρθηκε η εφημερίδα «The Wall Street Journal» την περασμένη Πέμπτη και επανήλθε τη Δευτέρα με τις αντιδράσεις των Δανών.

Ο Τραμπ το επιβεβαίωσε παρότι η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρέντεριξεν, επέμεινε πως το να εκφράζεται αυτή η πρόθεση είναι παράλογο και πως η Γροιλανδία, μία αυτόνομη περιοχή με 56.000 κατοίκους, δεν πωλείται.

Σε δηλώσεις της στην εφημερίδα «Sermitsiaq», κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο νησί την Κυριακή, η Πρωθυπουργός είπε: «Η Γροιλανδία δεν διατίθεται προς πώληση. Η Γροιλανδία δεν ανήκει στη Δανία. Η Γροιλανδία ανήκει στους Γροιλανδούς. Ελπίζω ειλικρινά ότι αυτό δεν ειπώθηκε στα σοβαρά».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος ενδιαφέρεται ιδίως για τους φυσικούς πόρους, αλλά και για την γεωπολιτική σημασία του νησιού κολοσσιαίων διαστάσεων, είχε εξηγήσει η «WSJ».

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για το ενδεχόμενο «ανταλλαγής» της Γροιλανδίας με κάποια αμερικανική περιοχή, ο Τραμπ απάντησε ότι «μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα» και επέμεινε ότι «ουσιαστικά, πρόκειται για μια μεγάλη συναλλαγή» που αφορά «ακίνητα».

Το γιγαντιαίο αρκτικό νησί είναι πρόβλημα, κατ’ αυτόν, για τη Δανία διότι «χάνει περίπου 700 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο για να το διατηρεί», ενώ για τις ΗΠΑ, η απόκτησή του θα ήταν κάτι το «ωραίο», εξήγησε.

Ωστόσο, οι κάτοικοι της Γροιλανδίας αντιδρούν.

Οπως γράφει σε ανταπόκρισή της η «WSJ» από το Nuuk της Γροιλανδίας, ο Ντάνιελ Θορλέιφσεν (Daniel Thorleifsen) είχε μία πρόταση για τον πρόεδρο Τραμπ: Ισως να προσπαθήσει πρώτα να παίξει γκολ εδώ και μετά να δώσει προσφορά για την Γροιλανδία.

Το γήπεδο γκολφ με εννέα τρύπες που επιβλέπει ο κ. Θορλέιφσεν ως πρόεδρος της Λέσχης Γκολφ της Nuuk είναι ανοικτό μόνο τέσσερις μήνες το χρόνο. Τους άλλους καλύπτεται από χιόνι. Οι παίκτες σκαρφαλώνουν σε κατσάβραχα και σκοντάφτουν σε θάμνους άγριων μούρων, ενώ εκεί κοντά βρυχάται και ο αεροδιάδρομος της «Air Greenland».

«Είναι καλοδεχούμενος να παίξει εάν έλθει εδώ. Αλλά θα το βρει πολύ δύσκολο», είπε ο κ. Θορλέιφσεν.

Για ορισμένους, η ιδέα της αγοράς και πώλησης της πατρίδας τους είναι μια έντονη υπενθύμιση μιας επώδυνης και ανεπίλυτης αποικιακής κληρονομιάς, η οποία είδε τον πολιτισμό και τη γλώσσα των αυτόχθονων κατοίκων να καταστέλλονται κατά τη διάρκεια αιώνων από τη μακρινή Κοπεγχάγη.

Αλλοι διακρίνουν στο προφανές γοητευτικό ενδιαφέρον του Προέδρου ένα σημάδι της γεωστρατηγικής σημασίας της αυτοδιοικούσας περιοχής, η οποία είναι μέρος του Βασιλείου της Δανίας. Πολλοί άλλοι το βλέπουν απλώς ως ένα αστείο.

Η Γροιλανδία ήταν αποικία της Δανίας ώς το 1953. Κατόπιν εντάχθηκε στην «Κοινότητα του Βασιλείου» της Δανίας. Το 1973, απέκτησε καθεστώς «αυτόνομης περιοχής», αλλά η οικονομία της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις επιχορηγήσεις της Κοπεγχάγης.

Στις δηλώσεις του εξάλλου ο Τραμπ άφησε να πλανάται το ενδεχόμενο να μην επισκεφθεί τη Δανία στις αρχές Σεπτεμβρίου, όπως είναι προγραμματισμένο, αν και αποσύνδεσε το θέμα αυτό από τον σάλο που έχει προκληθεί για την ιδέα του να προτείνει την αγορά της Γροιλανδίας.

Η αγορά του νησιού είχε προταθεί από την Ουάσιγκτον και κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, αλλά είχε απορριφθεί από την Κοπεγχάγη.

Τον 19ο αιώνα, οι ΗΠΑ είχαν επεκτείνει πολύ την επικράτειά τους με διάφορους τρόπους, μεταξύ άλλων με την αγορά της Λουιζιάνα από τη Γαλλία, που σχεδόν διπλασίασε την έκταση του νεαρού κράτους.

Αργότερα, οι ΗΠΑ αγόρασαν την Αλάσκα από τη Ρωσία. Η βόρεια αυτή αμερικανική Πολιτεία παραμένει η μεγαλύτερη της χώρας, σχεδόν διπλάσια από το Τέξας, αν και είναι πολύ αραιοκατοικημένη.

Πηγές: «WSJ», «ΑΠΕ-ΜΠΕ»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available