Παραβιάσεις και προκλήσεις η Τουρκία, διαβήματα η Κύπρος

Το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ (AP Photo/Lefteris Pitarakis)

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει επιδοθεί σε έντονο διπλωματικό αγώνα, με διαβήματα και παραστάσεις για τις τουρκικές παραβιάσεις στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ), δήλωσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μιλώντας στο κρατικό ΡΙΚ και στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων σχολίασε την τελευταία κορυφαία τουρκική πρόκληση, την παρουσία του τουρκικού γεωτρύπανου «Γιαβούζ», στο αδειοδοτημένο σε ΕΝΙ και ΤΟΤΑΛ τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ, στο νότιο τμήμα της Κύπρου, μόλις εκατό μίλια μακριά από τη Λεμεσό και τη Λάρνακα επισημαίνοντας ότι γίνονται παραστάσεις στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στις χώρες της περιοχής, αναμένοντας πιο δυναμικές αντιδράσεις.

Ο κ. Κούσιος αναφέρθηκε επίσης στις καταδικαστικές αποφάσεις των τουρκικών ενεργειών από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Αίγυπτο. Σήμερα (Δευτέρα), τόνισε, θα τεθεί θέμα στο Συμβούλιο Εξωτερικών υποθέσεων από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους εταίρους την επίσπευση της λήψης δραστικών μέτρων κατά της Τουρκίας.

«Η Τουρκία εξελίσσεται σε κράτος πειρατή στην Ανατολική Μεσόγειο. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και ιδιαίτερα της ΕΕ για άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών της συνεχίζει την παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κύπρου», είπε ο κ. Κούσιος.

Ο Εκπρόσωπος επεσήμανε πως «δυστυχώς η Τουρκία επιμένει να βαδίζει στον δρόμο της διεθνούς παρανομίας και να διεκδικεί απροκάλυπτα για τον εαυτό της το 44% της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, και τούτο εις βάρος ακόμα και των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας». Σημείωσε περαιτέρω πως ο ισχυρισμός της Τουρκίας πως οι εργασίες της στην Ανατολική Μεσόγειο γίνονται προς όφελος των Τουρκοκυπρίων, είναι παντελώς αβάσιμος.

Ο Εκπρόσωπος υπογράμμισε ακόμη πως είναι παράνομη η οποιαδήποτε «αδειοδότηση» από πλευράς ψευδοκράτους και πως κάτι τέτοιο «είναι και σε σύγκρουση με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και με το διεθνές δίκαιο».

Όπως είναι γνωστό, το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» έχει ήδη ρίξει άγκυρα εντός του οικοπέδου 8 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. Με την αποστολή του «Γιαβούζ» σε περιοχή νοτίως της Κύπρου, που δεν είχε διεκδικήσει ποτέ στο παρελθόν, η Τουρκία προχώρησε σε ένα ακόμα σημαντικό βήμα αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως πολιτικοί αναλυτές στη Λευκωσία εκτιμούν, με την κίνησή της αυτή η Αγκυρα στοχεύει επίσης πέραν από την κάθετη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας:

Να απαντήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο στο ενεργειακό φόρουμ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Κάιρο,

Να τεστάρει τις αντιδράσεις από Γαλλία-Ιταλία των οποίων εταιρείες έλαβαν άδεια για έρευνες στην ίδια περιοχή,

Να καταδείξει ότι η Κύπρος δεν είναι σε θέση να αντιδράσει στις τουρκικές ενέργειες, στηριζόμενη και στην αναιμική προσέγγιση από πλευράς ΕΕ,

Να αποδείξει ότι η ίδια με συγκεκριμένες ενέργειες υπερασπίζεται τα δικά της(;) συμφέροντα στην περιοχή.

Είναι εμφανές ότι με τις κινήσεις αυτές η Τουρκία βάζει μεγάλη πίεση προς τη Λευκωσία η οποία επιχειρεί και πάλι μέσω της διπλωματικής οδού να βρει λύση στα νέα τετελεσμένα που δημιουργεί η Άγκυρα. Η κυπριακή κυβέρνηση ξέρει πως πέραν της διπλωματίας δεν έχει άλλες δυνατότητες αντιμετώπισης των προκλήσεων.

Διπλωματικοί κύκλοι στη Λευκωσία εκτιμούν ακόμη ότι η νέα προκλητική κίνηση της Τουρκίας έχει και ως στόχο να στείλει κάποια μηνύματα προς το εσωτερικό της τουρκοκυπριακής κοινότητας ενόψει των «εκλογών» του Απρίλη. Αυτό στηρίζεται και στη δήλωση του Γενικού Διευθυντή Ναυτιλίας και Αεροπορίας του τουρκικού ΥΠΕΞ Τσαγατάι Ερτσίγες. Στη δήλωσή του στον λογαριασμό του στο τουίτερ, ο Τσαγατάι Ερτσίγες αναφέρει ότι η απάντηση της Τουρκίας στην ανακοίνωση της ΕΕ για την τρίτη γεώτρηση του «Γιαβούς» στις «τ/κ περιοχές αδειοδότησης» είναι ότι «τόσο το κυπριακό πρόβλημα όσο και το θέμα των υδρογονανθράκων θα είχαν επιλυθεί εάν η ε/κ πλευρά ήθελε πραγματικά να διαμοιραστεί την εξουσία και τον πλούτο με τους Τουρκοκύπριους  ‘ομολόγους’ τους».

Αυστηρή προειδοποίηση Αιγύπτου στην Τουρκία για ΑΟΖ

Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε η Αίγυπτος για όποιες μονομερείς ενέργειες παραβιάζουν τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, με επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών από το Κάιρο, η Αίγυπτος «προειδοποιεί για τις επιπτώσεις οποιωνδήποτε μονομερών μέτρων που παραβιάζουν τα κυπριακά δικαιώματα και απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου».

Επίσης, το Υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου τονίζει «την αναγκαιότητα στο σεβασμό και την εφαρμογή των κανόνων και των διατάξεων του διεθνούς δικαίου».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Άχμεντ Χάφεζ δηλώνει ότι «η Αίγυπτος επιβεβαιώνει τα δικαιώματα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας πάνω στους πόρους της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών στις οποίες η Κύπρος έχει χορηγήσει άδειες για υπεράκτια έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available