Παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες συνταγές της Ελλάδας

ΑΘΗΝΑ. Η ταξιδιωτική ιστοσελίδα «Culinary Backstreet» προσκαλεί το αμερικανικό κοινό στο ελληνικό εορταστικό τραπέζι των Χριστουγέννων, παρουσιάζοντας μερικά παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα πιάτα.

Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές μαγειρικές παραδόσεις που συνδέονται με τη χριστουγεννιάτικη εποχή, γνωστή ως Δωδεκάμερο, η οποία αρχίζει επίσημα στις 24 Δεκεμβρίου και τελειώνει στις 6 Ιανουαρίου.

Σήμερα πολλοί Ελληνες συνδέουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι με μια ψητή γαλοπούλα, μια παράδοση που έφτασε στην Ευρώπη από τη Βόρεια Αμερική, και πιο ειδικά το Μεξικό, γύρω στο 1820. Σταδιακά έγινε μόδα στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και με την πάροδο του χρόνου μετατράπηκε σε χριστουγεννιάτικο έθιμο.

Τα γλυκά υπάρχουν πάντα σε αφθονία κατά την περίοδο των Χριστουγέννων σε κάθε ελληνικό σπίτι, με τα πιο διάσημα να είναι οι κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα και οι διπλές.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές άλλες μαγειρικές παραδόσεις που συμβολίζουν την ευημερία, την αφθονία, την καλή τύχη και την υγεία, καθώς και μερικές που επικεντρώνονται περισσότερο στην ιδέα της γέννησης και τιμούν την μητέρα που έφερε στο Κόσμο τον Υιό του Θεού.

Επιπλέον, δεδομένου ότι οι γιορτές αυτές ήταν πάντα μια καλή δικαιολογία για να μαγειρέψει ο απλός λαός φαγητά που κάποτε θεωρούνταν πολυτέλεια στην Ελλάδα, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλές από τις τοπικές σπεσιαλιτέ περιλαμβάνουν κάποιο είδος κρέατος.

Παραδοσιακά πιάτα που μαγειρεύονται ανά την Ελλάδα με χοιρινό: Στα Τρίκαλα φτιάχνουν την γουρνάδα, στην Κεφαλονιά την πουτρίδα, στην Κρήτη το απάκι και τις τσιγαρίδες, στη Θράκη την μπομπότα, στα Δωδεκάνησα, τη Βόρειο Ελλάδα και την Ηπειρο τους σαρμάδες ή λαχανοντολμάδες και στην Σάμο τον πασπαλά.

Παραδοσιακά πιάτα που μαγειρεύονται ανά την Ελλάδα με κοτόπουλο: Στη Θεσσαλία και στην Κρήτη ετοιμάζουν κοτόσουπα, στη Θεσσαλονίκη την μσούρα (γεμιστή κότα) ενώ στην Κέρκυρα και την Λευκάδα κόκορα κρασάτο.

Γλυκά: Σε πολλά μέρη της Ελλάδας φτιάχνουν το χριστόψωμο, τη συκότουρτα, τα κούλουρα και τα σπάργανα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available