Παραδοσιακή μουσική

Κύριε Διευθυντά,

Πρώτον, να ευχαριστήσω τον «Εθνικό Κήρυκα» και το εκλεκτό προσωπικό του. Χριστός Ανέστη! Και πάντα να μας ενημερώνουν για όλα. Παραδοσιακή μουσική ή Δημοτική μουσική απ’ όλη την Ελλάδα, κάθε τόπος και τα τραγούδια του. Η παραδοσιακή μουσική είναι το δέντρο, τα υπόλοιπα είναι τα φύλλα.
Δημοτικά τραγούδια είναι: Επιτραπέζια, κλέφτικα, τσάμικα, καλαματιανά, συρτά, νησιώτικα, κρητικά, ποντιακά, θρακιώτικα και τόσα άλλα. Από την εποχή του Ομήρου μέχρι σήμερα. Ο Διονύσιος Σολωμός έλεγε: «Ακούγοντας Δημοτικά τραγούδια, μαθαίνω ελληνικά».

Είμαι υπερήφανος που υπηρετώ τη Δημοτική μουσική στο τραγούδι και στο κλαρίνο και έχω διασκεδάσει τους Ελληνες της Αμερικής και του Καναδά όσο κανείς άλλος.

Συγχαίρω τον Μητροπολίτη Γεράσιμο στην Καλιφόρνια με FDF που διοργάνωσε ένα τετραήμερο με όλα τα χορευτικά της δυτικής Καλιφόρνιας, ήταν πολύ συγκινητικό. Συγχαρητήρια!

Τα παιδάκια μαθαίνουν παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια. Συγχαρητήρια στους διοργανωτές και γονείς που έλαβαν μέρος να χαρούν τα παιδιά τους. Παραδοσιακά δημοτικά συγκροτήματα απ’ όλη την Ελλάδα. Και μπράβο στον «Αντέννα» που τα πρόβαλε πολλές φορές, καθώς και αρκετά φεστιβάλ σε αρκετές κοινότητες.

Εχω λάβει μέρος σε πολλά φεστιβάλ, όπως Πασαντίνα, Ντάλλας, Σαν Αντόνιο, που έχουν πολλά χορευτικά κάθε ηλικίας με παραδοσιακές στολές και τα θαυμάζουν οι Αμερικανοί.

Η Αστόρια είναι μια μικρή Ελλάδα. Το «Οϊστερ Μπέι», «Κρύσταλ Πάλλας», η «Σπηλιά», το «Μποχίμιαν Χολ», χειμώνα – καλοκαίρι γινότανε χαμός. Τώρα δεν υπάρχουν πια. Τα κλαρίνα που ανάσταιναν και πεθαμένους έχουν φύγει από τη ζωή. Με πρώτον τον Φ. Ρούντα, Π. Χαλιγιάννη, Χαραλαμπόπουλο, Κατσιφή, Γιαννάκη, Χαλκιάδες, Φωτεινό, Νεαμονιτάκη, Σκουφαραίους και τόσους άλλους. Πάνω από 20 δημοτικά συγκροτήματα, τώρα έχουν μείνει 2-3 στα χαμένα. Τα σωματεία πολύ λίγα. Λίγες χοροεσπερίδες γίνονται με τα «κουτιά» (δηλαδή τους DJ). Γι’ αυτό και ο κόσμος δεν πάει. Γιατί ο κόσμος θέλει ζωντανή μουσική.

Εδώ έχουμε πολλά και καλά χορευτικά. Θα ήταν ευχής έργο μαζί με την Ομοσπονδία και τα λίγα σωματεία που έχουν μείνει και η Εκκλησία να διοργάνωναν FDF στη Νέα Υόρκη, θα ήμουν ο πρώτος με την ορχήστρα «Ελληνική λεβεντιά», να ελάμβανα μέρος αφιλοκερδώς. Χριστός Ανέστη!

Ευχαριστώ
Κώστας Σκρεπετός
Νέα Υόρκη, ΝΥ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available