Παραιτήθηκε ο γερουσιαστής Αλ Φράνκεν μετά τις κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση

(AP Photo/Alex Brandon, File)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Υπό το βάρος των καταγγελιών για απρεπή σεξουαλική συμπεριφορά από μέρους του, που διατύπωσαν το τελευταίο διάστημα μια σειρά από γυναίκες, ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών από την Μινεσότα, Αλ Φράνκεν (Al Franken), ανακοίνωσε στην αίθουσα της Oλομέλειας της Γερουσίας ότι θα παραιτηθεί μέσα στις προσεχείς εβδομάδες.

Η ομιλία του Φράνκεν διήρκεσε περίπου 11 λεπτά και, μεταξύ άλλων, είπε ότι «μπορεί να παραιτούμαι από το αξίωμά μου, δεν παραιτούμαι όμως από τη φωνή μου».

Ο Φράνκεν ανέφερε ότι δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο έρευνας από την Επιτροπή της Γερουσίας και παράλληλα να εκπροσωπεί την πολιτεία του. Πάντως, όπως επεσήμανε, «χάρη στην οικογένειά μου θα είναι καλά».

Στην αίθουσα της Ολομέλειας ήταν μόνο Δημοκρατικοί (εκτός από τον προεδρεύοντα, τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή από την Αλάσκα, Νταν Σάλιβαν) οι οποίοι μετά τον το πέρας της ομιλίας του Φράνκεν τον αγκάλιασαν.

Πάντως, μια ημέρα πιο πριν, μια σειρά από γερουσιαστές του κόμματος είχαν ζητήσει την παραίτηση του Φράνκεν.

«Το καλύτερο για τη χώρα μας θα ήταν αν ο Αλ Φράνκεν έστελνε ένα μήνυμα ενάντια στην κακομεταχείριση των γυναικών της κοινωνίας μας και δήλωνε την παραίτησή του», τόνισε η Κίρστεν Γκίλιμπραντ.

«Σήμερα ζητώ από τον συνάδελφό μου τον Αλ Φράνκεν να αποχωρήσει. Πάλεψα να πάρω αυτήν την απόφαση επειδή είναι καλός γερουσιαστής και τον θεωρό φίλο. Αλλά αυτό δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη συμπεριφορά του και την κακομεταχείριση γυναικών», έγραψε η Μάτζι Χιρόνο.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες πολλοί πολιτικοί έχουν κατηγορηθεί για απρεπή συμπεριφορά, όπως ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζον Κόνιερς, ο οποίος παραιτήθηκε και ο Ρεπουμπλικάνος Ρόι Μουρ, που είναι υποψήφιος στην Αλαμπάμα για τη Γερουσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *