Παραιτήθηκε ο ομογενής Δρ. Βασίλης Κατσικιώτης από τη διοίκηση του ΤΧΣ

Ο ομογενής καθηγητής και τραπεζικός Δρ. Βασίλης Κατσικιώτης. Φωτογραφία αρχείου "Ε.Κ."

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Παραιτήθηκε από τα καθήκοντα του διευθύνοντα συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ο ομογενής καθηγητής και τραπεζίτης Δρ. Βασίλης Κατσικιώτης.

Η παραίτησή του υποβλήθηκε είκοσι περίπου ημέρες μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της απόφασης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για τον διορισμό του ως διευθύνοντα συμβούλου του ΤΧΣ.

Ο κ. Κατσικιώτης στην επιστολή παραίτησης που εστάλη την Παρασκευή προς τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΧΣ, Γεώργιο Μιχελή, και η οποία κοινοποιήθηκε στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και στον πρόεδρο της Επιτροπής Επιλογής Στελεχών του ΤΧΣ Φραντσέσκο Παπαδία, αναφέρει:

«Εκτιμώντας την αλληλογραφία μαζί σας καθώς επίσης και με τον Φραντσέσκο Παπαδία, πρόεδρο της Επιτροπής Επιλογής Στελεχών και το Γραφείο του υπουργείου Οικονομικών, μετά λύπης σας ανακοινώνω ότι δεν μπορώ να αποδεχτώ τον διορισμό μου ως διευθύνοντα συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όπως εκδόθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 27 Οκτωβρίου 2016.

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα η επιλογή μου μέσα από διεθνή διαγωνισμό γι’ αυτό τον σημαντικό ρόλο από την αρμόδια και ανεξάρτητη επιτροπή (selection panel) και εν συνεχεία ο διορισμός μου από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Παρά ταύτα, οι διατάξεις και η ερμηνεία του ισχύοντα νόμου για το ΤΧΣ δεν μου επιτρέπουν να εγκαταλείψω την επαγγελματική μου καριέρα στις ΗΠΑ για να προσφέρω τις υπηρεσίες μου ως διευθύνοντα συμβούλου για 7-8 μήνες και χωρίς Σύμβαση Εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου, σύμφωνη

– με την προκήρυξη του διαγωνισμού στις 21 Ιουλίου 2016 για διευθύνοντα σύμβολο με λήξασα θητεία τον Ιούλιο του 2020.

– με το νομικό στάτους του ΤΧΣ, ως ιδιωτικής, μη κυβερνητικής αρχής, ανεξάρτητης από κάθε κυβερνητική παρέμβαση που θεσπίστηκε προς το όφελος των φορολογούμενων και για να προασπιστεί τα συμφέροντά τους.

Επίσης, έχω ζητήσει όπως τα κριτήρια για την αξιολόγηση του διευθύνοντα συμβούλου και των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής αποτελέσουν μέρος των δημοσίων εγγράφων και πρέπει να δημοσιευτούν ταυτόχρονα με τους άλλους όρους αυτού του διορισμού».

Στη συνέχεια, ο κ. Κατσικιώτης αναφέρεται στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η γενέτειρα και στις δύσκολες αναπροσαρμογές που πρέπει να γίνουν ούτως ώστε να επιστρέψει η Οικονομία στην ανάπτυξη με σταθερούς ρυθμούς και εστιάζει την προσοχή του στον ρόλο του τραπεζικού συστήματος για την έξοδο από την κρίση.

Παράλληλα, εύχεται όπως υπό την ηγεσία του προέδρου του ΤΧΣ και του νέου διευθύνοντα συμβούλου -όποιος κι αν είναι αυτός- το ΤΧΣ να εργασθεί για την εταιρική διακυβέρνηση των τραπεζών με διαφάνεια, αξιοκρατία και αφοσίωση στους μετόχους.

Προτεραιότητα πρέπει να γίνει η άμεση ενίσχυση του ισοζυγίου των τραπεζών ούτως ώστε να μπορέσουν να στηρίξουν εκ νέου την πραγματική οικονομία και για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.

Ετσι μπορεί να καταστεί η Ελλάδα ένας ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις ώστε να εισέλθουμε εκ νέου σε τροχιά ανάπτυξης με δημιουργία νέων και καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας και να ανακοπεί η αιμορραγία των καλύτερων και λαμπρών στην ξενιτιά.

Τέλος, ο κ. Κατσικιώτης τονίζει ότι οι απόδημοι ενδιαφέρονται όσο και οι γονείς και τα αδέλφια τους στη γενέτειρα και ότι θα αισθανθούν υπερήφανοι εάν η μακρά και επίπονη περίοδος θυσιών οδηγήσει σε καλύτερες ημέρες για την Ελλάδα και τους Ελληνες.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *