Παραμένει στρωμένος με αγκάθια ο δρόμος για το ΓΕΣΥ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προεδρεύει σύσκεψης για το ΓεΣΥ με τη συμμετοχή του Υπουργού Υγείας, υπηρεσιακών παραγόντων, και εκπροσώπων του ΠΙΣ (Φωτογραφία: Σταύρος Ιωαννίδης/ΓΤΠ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Στρωμένος με αγκάθια παραμένει ο δρόμος για την υλοποίηση του ΓΕΣΥ με το χάσμα ανάμεσα σε Κυβέρνηση και Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) να παραμένει μεγάλο.

Η πιο βασική διαφωνία έχει να κάνει με την άσκηση παράλληλης ιδιωτικής ιατρικής, κάτι που απέκλεισε κατηγορηματικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο συλλογικό όργανο των γιατρών σε δύο συναντήσεις που είχαν στο Προεδρικό τις προηγούμενες μέρες.

Πάντως παρά την εμμονή του ΠΙΣ στις απαιτήσεις του, το σκηνικό σε ό, τι αφορά τις πραγματικές προθέσεις της πλειοψηφίας των γιατρών δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο, δεκάδες γιατροί επικοινωνούν με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας ζητώντας πληροφορίες για τον τρόπο συμμετοχής τους στα σεμινάρια που ο ΟΑΥ διοργανώνει τις επόμενες δύο εβδομάδες και έχουν ως στόχο την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας για την εγγραφή τους στο ΓεΣΥ.

Οπως αναφέρουν πληροφορίες ο αριθμός των γιατρών, που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή ήταν γύρω στους 40, μέχρι το μεσημέρι ενώ είχαν ήδη υποβάλει αίτηση για συμμετοχή τους στα σεμινάρια πέραν των 100 γιατρών. Μεταξύ αυτών, παθολόγοι, γενικοί γιατροί και παιδίατροι, του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα γεγονός που δίνει το δικαίωμα στον ΟΑΥ να αισιοδοξεί για τη συμμετοχή ικανοποιητικού αριθμού προσωπικών γιατρών στο ΓεΣΥ παρά το ότι οι πραγματικές τους προθέσεις θα ξεκαθαρίσουν με το άνοιγμα των καταλόγων για την εγγραφή τους στο Σύστημα την 21η Ιανουαρίου.

Ταυτόχρονα, ομάδα ιδιωτών γιατρών, μεταξύ των οποίων και τρεις πρώην πρόεδροι του ΠΙΣ, όπως πληροφορούμαστε ετοιμάζονται να ανακοινώσουν τη δημιουργία «πλατφόρμας» γιατρών οι οποίοι επιθυμούν να συμμετέχουν στο ΓεΣΥ. Προς τον σκοπό αυτό έχουν ήδη πραγματοποιηθεί μεταξύ τους συναντήσεις και όπως αναφέρθηκε η πρωτοβουλία θα εκφραστεί δημόσια το αμέσως επόμενο διάστημα.

Με αυτά τα δεδομένα ΟΑΥ και Κυβέρνηση έχουν πλέον ενδείξεις για τις προθέσεις των γιατρών, αφού τόσο τα δύο προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη όσο και η πρωτοβουλία που ετοιμάζεται να εκδηλωθεί στέλνουν αισιόδοξα μηνύματα, παρά το γεγονός ότι οι δύο συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες δύο ημέρες υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, δεν άφησαν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Επί της ουσίας της διαβούλευσης μεταξύ Κυβέρνησης – ΟΑΥ και Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, συμφωνήθηκε ότι ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας θα μπει χωρίς καθυστέρηση σε διάλογο με τις διάφορες επιστημονικές εταιρείες των γιατρών για να συζητηθούν οι μεταξύ τους διαφορές τους.

Κατά τις δύο συσκέψεις στο Προεδρικό, ο ΟΑΥ προχώρησε και σε κάποιες νέες παραχωρήσεις ικανοποιώντας μερικά ακόμα αιτήματα των γιατρών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available