Παραμένουν σε αδιέξοδο οι ένορκοι στη δίκη Μενέντεζ

(AP Photo/Julio Cortez)

NIOYAΡΚ. ΝΕΑ ΙΕΡΣΕΗ. Σε αδιέξοδο εξακολουθούσαν να βρίσκονται οι ένορκοι στη δίκη του γερουσιαστή της Νέας Ιερσέης, Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά. Ο δικαστής ενημέρωσε, πάντως, τους ενόρκους να πάρουν όσο χρόνο θέλουν προκειμένου να καταλήξουν σε ετυμηγορία.

Το Σώμα των Ενόρκων είχε στείλει το απόγευμα της Δευτέρας ένα σημείωμα στον περιφερειακό δικαστή Γουίλιαμ Γουόλς με το οποίο τον ενημέρωναν ότι δεν μπορούσαν να καταλήξουν σε ομόφωνη ετυμηγορία για καμία από τις 18 κατηγορίες που βαρύνουν τον ομοσπονδιακό γερουσιαστή. Ο δικαστής Γουόλς τους είπε να πάνε να κοιμηθούν και να επιστρέψουν την Τρίτη.

«Πάρτε όσο χρόνο θέλετε. Αυτό δεν είναι ριάλιτι σόου. Είναι η πραγματική ζωή» είπε ο Γουίλιαμ Γουόλς.

Οι ένορκοι είχαν ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις τους την περασμένη εβδομάδα. Η δίκη βρίσκεται στην 11η εβδομάδα της. Ο Μενέντεζ και ο γιατρός Σάλομον Μέλγκεν κατηγορούνται ότι είχαν στήσει ένα σχήμα από το 2006 έως το 2013 στο πλαίσιο του οποίου ο γερουσιαστής προωθούσε τα ζητήματα του γιατρού με αντάλλαγμα μεταξύ άλλων πολυτελείς διακοπές.

Και οι δύο οι κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες που τους αποδίδονται.

Οι συνήγοροί τους υποστήριξαν στο δικαστήριο ότι οι δύο άνδρες είναι φίλοι εδώ και χρόνια οι οποίοι αντάλλασαν δώρα ακριβώς λόγω της φιλίας τους. Υποστήριξαν εξάλλου στο δικαστήριο ότι οι συναντήσεις του Μενέντεζ με κυβερνητικά στελέχη δεν είχαν ως στόχο να προωθηθούν τα συμφέροντα του Μέλγκεν, αλλά γενικότερα ζητήματα πολιτικής.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ερευνούσε για περίπου δύο χρόνια τις σχέσεις του Μενέντεζ με τον Μέλγκεν, προτού συνταχθεί κατηγορητήριο εναντίον τους, την άνοιξη του 2015.

Ο Μενέντεζ, ο οποίος είναι πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας υποστηρίζει την αθωότητά του ήδη από την πρώτη στιγμή που του απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες. Μάλιστα καθ’ όλο αυτό το διάστημα ο γερουσιαστής έχει καταφέρει να συγκεντρώσει περισσότερα από 6 εκατομμύρια δολάρια για τα έξοδα της προεκλογικής του εκστρατείας, αλλά και για τα έξοδα της δίκης του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *