Παρεξήγησις

Το Μέγαρο Μαξίμου. Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ.

Τι μαθαίνω; Ερχονται πάλι στην Αθήνα οι θεσμοί; Μα αυτοί δεν είχαν φύγει το καλοκαίρι, όταν είχαμε τις φιέστες για το τέλος των μνημονίων; Κάποια παρεξήγηση υπάρχει.

  • Ενα-ένα

Δεν μας έφτανε το Σκοπιανό που η κυβέρνηση το κλείνει περήφανα, τώρα ετοιμάζεται να πάει ο Αλέξης στην Αγκυρα να συναντήσει τον Ερντογάν.

Ωρα είναι να κλείσει και κανένα θέμα στο Αιγαίο ο μεγάλος ηγέτης μας, και φεύγοντας με το καλό η εθνοσωτήριος κυβέρνηση να αφήσει πίσω της μεγαλύτερα συντρίμμια από ό,τι είναι να αφήσει τώρα.

  • Ανταλλάγματα

Ψάχνουν πολλοί να βρουν τι ανταλλάγματα πήραν οι σκόρπιοι βουλευτές για να ψηφίσουν υπέρ της κυβέρνησης στην ψήφο εμπιστοσύνης και ενδεχομένως υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Πέρα από αυτά που λέγονται και γράφονται αριστερά και δεξιά, εγώ δεν ξέρω αν πήραν ανταλλάγματα, κρυφά και κάτω από το τραπέζι.

Υπάρχει όμως και ένα φανερό, αυταπόδεικτο αντάλλαγμα: Κράτησαν τη θέση τους, άλλοι στην κυβέρνηση (Κουντουρά, Κόκκαλης) και άλλοι στα βουλευτικά έδρανα. Είναι λίγο αυτό (ιδίως για κάποιους που ξέρουν ότι την Βουλή θα την ξαναδούν με τα κιάλια); Προφανώς και όχι.

  • Ο λογαριασμός

Και όσο εμείς καθόμαστε και συζητάμε τι ακριβώς θα κάνει ο κάθε Δανέλλης και ο κάθε Κόκκαλης σε σχέση με τον Αλέξη, η Οικονομία συνεχίζει την κάτω βόλτα.

Διότι, ποιος μπορεί να επενδύσει στην Οικονομία μιας χώρας στην οποία το κύριο θέμα συζήτησης είναι πού θα βρει η κυβέρνηση μερικούς βουλευτές για την βγάλει στην εξουσία μερικούς μήνες παραπάνω; Κανείς. Αλλά αυτό δεν βλέπω να απασχολεί, ούτε τον Αλέξη, ούτε τον Ευκλείδη. Αλλωστε όταν έρθει ο λογαριασμός αυτοί θα είναι αλλού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available