Πεδίο διαξιφισμών το Γλυπτό του Ελληνα Μετανάστη

Το Γλυπτό του Ελληνα Μετανάστη, στην συμβολή με την οδό Παρκ. Φωτογραφία: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ/Ζώης Μαρίνος.

Του Ζώη Μαρίνου.

ΜΟΝΤΡΕΑΛ. Δύο εβδομάδες μετά τ’ αποκαλυπτήριά του, στο κεντρικότερο σημείο του Παρκ Εξτένσιον στο Μόντρεαλ, το Γλυπτό του Ελληνα Μετανάστη, έργο του διακεκριμένου γλύπτη και καθηγητή στη Σχολή Καλών Τεχνών Γιώργου Χουλιάρα, έχει μετατραπεί σε πεδίο διαξιφισμών στους κόλπους της ελληνικής παροικίας.

Η αντιπαράθεση εκτυλίσσεται, κυρίως, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς υπάρχουν φωνές που εγείρουν ενστάσεις για την ιδέα και την αισθητική του μνημείου αλλά και για το σημείο στο οποίο επελέγη να τοποθετηθεί.

Το Γλυπτό του Ελληνα Μετανάστη, στη συμβολή Παρκ Αβενιου και Ζαν Ταλόν, στο κέντρο της εμβληματικής για τον Ελληνισμό περιοχής του Παρκ Εξτένσιον, ήταν το δώρο των Ελλήνων του Μόντρεαλ για τη φετινή 375η επέτειο από την ίδρυση της πόλης.

Τ’ αποκαλυπτήρια του Γλυπτού έκαναν την Παρασκευή 30 Ιουνίου ο δήμαρχος Μόντρεαλ Ντενί Κοντέρ και οι επικεφαλής των τριών φορέων που πρωτοστάτησαν στην ανέγερσή του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ Νίκος Παγώνης, ο πρόεδρος του Επαρχιακού Κογκρέσου Κεμπέκ Γιάννης Θεοδοσόπουλος, η αντιδήμαρχος Μαίρη Ντέρος, ως πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων (παράρτημα Μόντρεαλ) και η γενική γραμματέας, δημοσιογράφος και συγγραφέας Ιουστίνη Φραγκούλη – Αργύρη, παρόντος του πρέσβη της Ελλάδος στον Καναδά Γιώργου Μαρκαντωνάτου και του γενικού προξένου Νίκου Σιγάλα.

Τα σχόλια των τελευταίων ημερών πυροδότησαν έναν οξύ, σε κάποιες περιπτώσεις, διαδικτυακό διάλογο, με αποτέλεσμα τη δημόσια παρέμβαση του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Νίκου Παγώνη, ο οποίος, σε κείμενό του υπό τον τίτλο «Αχ, αυτό το άγαλμα», μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «θα περίμενε κανείς η παροικία μας να υποδεχθεί το άγαλμα με ενθουσιασμό, ιδιαίτερα όταν το κόστος κατασκευής του καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από δωρεές συμπαροίκων. Το ίδιο περίμενα κι εγώ, χωρίς να φανταστώ το πόσο πολύ έπεσα έξω. Κι εδώ χρειάζεται να κάνω μια διευκρίνιση: από τις επαφές μου και τα πολλά σχόλια γνωστών και φίλων, τα συντριπτικά σχόλια είναι θετικά και ενθουσιώδη. Και φυσικά τα θετικά δεν υπάρχει λόγος να τα σχολιάσεις. Τα άλλα όμως;».

Στο κείμενό του ο κ. Παγώνης εξηγεί όλες τις αυστηρώς αντικειμενικές και αδιάσειστες διαδικασίες που προηγήθηκαν ώστε ο δήμος Μόντρεαλ να συγκατανεύσει στην τοποθέτηση του Γλυπτού του Ελληνα Μετανάστη. Διαδικασίες που αποδεικνύουν την υψηλή αισθητική και καλλιτεχνική αξία του δημιουργήματος και την προστιθέμενη συνεισφορά του στον δημόσιο χώρο.

«Λέγεται πως ουδείς προφήτης στον τόπο του και, προφανώς, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά», προσθέτει ο κ. Παγώνης. Και συνεχίζει: «Ο ενθουσιασμός των μη Ελλήνων αξιωματούχων μετετράπη σε κακόβουλη κριτική από ορισμένους δικούς μας».

Πάντως, στα επιτόπια ρεπορτάζ του «Ε.Κ.» στο σημείο του Γλυπτού η μεγάλη πλειονότητα των ομογενών στέκεται συγκινημένη απέναντι σ’ ένα μνημείο που συμβολίζει τις δυσκολίες και μαζί το πείσμα και την ελπίδα του πρώτου μεγάλου κύματος των Ελλήνων μεταναστών στον Καναδά.

Το Γλυπτό του Ελληνα Μετανάστη έχει γίνει αξιοθέατο για την πόλη του Μόντρεαλ, καθώς τις τελευταίες ημέρες ομογενείς από διάφορες περιοχές της χώρας έρχονται να το δουν από κοντά. Και όχι μόνο από τον Καναδά αλλά και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση οικογένειας που ταξίδεψε από το Μπάφαλο έως εδώ.

«Αλλά, ο καθένας έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να εκφράζεται όπως θέλει και ουδείς μπορεί να τον περιορίσει», όπως γράφει ο κ. Παγώνης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *