Περαιτέρω ένταση στις σχέσεις Ελλαδας-Ρωσίας λόγω απόφασης έκδοσης υπόπτου στη Γαλλία

(AP Photo/Giannis Papanikos, File)

Ελληνικό δικαστήριο στη Θεσσαλονίκη συμφώνησε ένας Ρώσος ύποπτος για κυβερνοεγκλήματα να εκδοθεί στη Γαλλία, μία απόφαση που προκάλεσε διαμαρτυρία από την Ρωσία και περαιτέρω ένταση στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μετά την απέλαση από την Ελλάδα δύο αξιωματούχων της ρωσικής διπλωματίας.

Η δικαστική απόφαση αφορά στον Alexander Vinnik, πρώην διαχειριστή bitcoin, ο οποίος συνελήφθη στην Ελλάδα πέρυσι, σε εκτέλεση εντάλματος από τις ΗΠΑ. Ο 38χρονος Vinnik καταζητείται επίσης σε Ρωσία και Αμερική.

Το ΥΠΕΞ της Ρωσίας κατέδειξε πως σκέφτεται αντίποινα.

«Αρκετές ημέρες μετά την λήψη μη φιλικής απόφασης να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες και να απαγορεύσει την είσοδο σε αρκετούς Ρώσους πολίτες, υιοθέτησαν μία απόφαση να εκδώσουν τον Ρώσο πολίτη Alexander στη Γαλλία», ανέφερε το σχετικό ανακοινωθέν. «Είναι προφανές ότι η Ρωσία δεν μπορεί να αφήσει αυτές τις πράξεις αναπάντητες».

Ο Ελληνας υπουργός Δικαιοσύνης αναμένεται να αποφασίσει που θα σταλεί ο Vinnik αφού εξετάσει τα αντικρουόμενα αιτήματα από Γαλλία, Ρωσία και ΗΠΑ. Ο 38χρονος Ρώσος αρνείται ότι έχει κάνει κάτι παράνομο.

Στην Γαλλία κατηγορείται για κυβερνοέγκλημα, ξέπλυμα χρήματος, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και εκβιασμό.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει εγκρίνει επίσης στην έκδοσή του στις ΗΠΑ για να δικαστεί για κατηγορίες «ξεπλύματος» δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω bitcoin.

Παραμένει φυλακισμένος στην Ελλάδα αναμένοντας την τελική απόφαση για την έκδοσή του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available