Περιοδεία ΓΓ ΟΗΕ για την αλλαγή του κλίματος

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες (αριστερά) με την Νεοζηλανδή πρωθυπουργό Τζασίντα Αρντερν και τον σύντροφό της Κλαρκ Γκέιφορντ στο Οκλαντ την Κυριακή. (Hannah Peters/AP)

ΟΚΛΑΝΤ. Ν. ΖΗΛΑΝΔΙΑ. Ο πλανήτης δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο όσον αφορά την επίτευξη των στόχων για τον περιορισμό του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη, δήλωσε την Κυριακή ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες από τη Νέα Ζηλανδία, πρώτο σταθμό περιοδείας που πραγματοποιεί σε χώρες του νοτίου Ειρηνικού.

Σε ένα ηχηρό του μήνυμα με στόχο να αξιώσει να γίνουν ενέργειες για το κλίμα, ο κ. Γκουτέρες έκρινε ότι η αποφασιστικότητα των διαφόρων χωρών στον κόσμο φθίνει, υπογραμμίζοντας ότι τα μικρά νησιωτικά κράτη που βρίσκονται «πραγματικά στην πρώτη γραμμή» θα υποφέρουν περισσότερο από αυτό.
Στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα, που προβλέπεται να γίνει τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, ο ΓΓ του ΟΗΕ αναμένεται να επισκεφθεί επίσης τα Φίτζι, Τουβαλού και Βανουάτου, τα οποία απειλούνται από την άνοδο της στάθμης των υδάτων εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών.

«Βλέπουμε παντού να φανερώνεται η απόδειξη του γεγονότος ότι δεν βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για να επιτύχουμε τους στόχους που ορίζονται από τη συμφωνία του Παρισιού», σημείωσε ο Γκουτέρες.

Η συμφωνία αυτή, η οποία συνήφθη ανάμεσα σε 195 χώρες μέλη του ΟΗΕ, προβλέπει τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη «πολύ πιο κάτω από δύο βαθμούς Κελσίου και τον περιορισμό της ανόδου (των θερμοκρασιών) στον 1,5 βαθμό Κελσίου».

«Το παράδοξο είναι ότι όσο χειροτερεύουν τα πράγματα, τόσο δείχνουν να υποχωρούν τα πολιτικά μέτρα», πρόσθεσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την Νεοζηλανδή πρωθυπουργό Τζασίντα Αρντερν από το Οκλαντ.

«Οι κλιματικές αλλαγές ‘τρέχουν’ γρηγορότερα από εμάς (…) τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν τα πιο ζεστά που έχουν καταγραφεί», υπογράμμισε επίσης ο Γκουτέρες σύμφωνα με το δίκτυο TVNZ.

Ο ίδιος απέτισε ωστόσο φόρο τιμής στη νεοζηλανδική κυβέρνηση, η οποία μόλις παρουσίασε ένα νομοσχέδιο που προβλέπει μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα το 2050. Από αυτό το νομοσχέδιο εξαιρείται ωστόσο εν μέρει ένας ζωτικής σημασίας για τη χώρα αγροτικός τομέας.
Η Αρντερν δήλωσε ότι οι κλιματικές αλλαγές αποτελούν «τη μεγαλύτερη πρόκληση» που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα, η οποία θα δείξει «σοβαρή αμέλεια» αν μείνει με τα χέρια σταυρωμένα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του τριών ημερών στη Νέα Ζηλανδία, ο Γκουτέρες θα συναντήσει επίσης τους επικεφαλής της μουσουλμανικής κοινότητας του Κράιστσερτς για να τους εκφράσει την αλληλεγγύη του μετά την πολύνεκρη επίθεση σε τεμένη, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 51 πιστοί στις 15 Μαρτίου.
«Θα αποτίσω φόρο τιμής στο θάρρος, την ψυχική δύναμη, αλλά και την εξαιρετική ενότητα και το μήνυμα αλληλεγγύης που έδωσε ο λαός και η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας», σημείωσε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available