Περιοδεία του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στην Ευρώπη

O κ. Μάικ Πομπέο (AP Photo/Susan Walsh, FILE)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, θα δώσει έμφαση στις ανησυχίες της Ουάσιγκτον σχετικά με την παρουσία της Huawei στην Ουγγαρία και στην Ανατολική Ευρώπη, κατά τις επισκέψεις του σε κράτη της περιοχής την προσεχή εβδομάδα: Πιο συγκεκριμένα, θα τονίσει πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να «ακούσουν τις προειδοποιήσεις» των Αμερικανών και άλλων εναντίον της στενής συνεργασίας με την Κίνα.

Ο Πομπέο θα επισκεφθεί την Ουγγαρία, την Σλοβακία και την Πολωνία πριν μεταβεί κατόπιν στο Βέλγιο και στην Ισλανδία, για σειρά επαφών. Η περιοδεία του θα επικεντρωθεί ιδίως στον ρόλο της Κίνας στην Ανατολική και την Κεντρική Ευρώπη, καθώς και στην αμυντική συνεργασία.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα πάρει, εξάλλου, μέρος στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας του στη διεθνή σύνοδο της Βαρσοβίας για την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή (12-14 Φεβρουαρίου) που συνδιοργανώνουν οι ΗΠΑ με την Πολωνία, σημείωσε ανώτερο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης την Παρασκευή. Η σύνοδος εντάσσεται στις προσπάθειες της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ να οικοδομήσει μια συμμαχία εναντίον του Ιράν, καθώς και να συνεχίσει τις προετοιμασίες για την αποκάλυψη του σχεδίου της για το Μεσανατολικό.

Στη Βουδαπέστη, «ο Υπουργός θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο της Κίνας στην Κεντρική Ευρώπη και θα εκφράσει τις ανησυχίες μας σχετικά με τη μεγεθυνόμενη παρουσία της Huawei στην Ουγγαρία», ανέφερε ο αξιωματούχος.

Ο Πομπέο θα «προτρέψει τους ηγέτες της περιοχής να ακούσουν τις προειδοποιήσεις χωρών της περιφέρειας Ασίας-Ειρηνικού που βρέθηκαν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση επειδή συνεργάστηκαν πολύ στενά με τους Κινέζους», πρόσθεσε.

Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν εδώ και καιρό συμμάχους τους ότι οι κινεζικές μυστικές υπηρεσίες ενδέχεται να διαθέτουν πρόσβαση από την πίσω πόρτα στα συστήματα της Huawei που χρησιμοποιούνται στα δίκτυα τηλεπικοινωνιών, κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να είναι σε θέση να υποκλέπτουν τηλεφωνικές κλήσεις και άλλες επικοινωνίες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available