Πηγαίνουν σε λάθος δρόμο

Οι παίκτες του Ολυμπιακού αποχώρησαν από το ΟΑΚΑ. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση.

Την Τετάρτη έλαβα ένα τηλέφωνο από τον αγαπητό κ. Γιώργο από την Βοστώνη και μιλήσαμε σχετικά με το θέμα του μπασκετικού Ολυμπιακού και του άσπονδου φίλου των Αγγελόπουλων τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο και το «κόκκινο εσώρουχο» που άφησε στον πάγκο του Ολυμπιακού, όταν η «ερυθρόλευκη» ομάδα αποχώρησε.

Συμφωνώ κάθετα, πως ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός έπρεπε να τιμωρηθεί από τα αρμόδια όργανα, όπως έπρεπε να τιμωρηθεί και για άλλες… παρασπονδίες του, όμως μπροστά σ’ αυτό που γίνεται τώρα με τον Ολυμπιακό και το μέλλον του, αλλά και το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ, το… εσώρουχο είναι πταίσμα. Αλλωστε ζήτησε και συγνώμη μετά, χωρίς βέβαια αυτό να τον… αθωώνει.

Ομως το πρόβλημα που υπάρχει με την ομάδα του Ολυμπιακού είναι πολύ έντονο. Και μαζί με τον Ολυμπιακό έχει πρόβλημα και το ελληνικό μπάσκετ. Δυστυχώς «τραβάει το σχοινί» με λάθος τρόπο. Δείχνει σαν να θέλει να πάει στα άκρα ή να δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα. Ο Ολυμπιακός μέχρι τώρα δεν έχει μία «ίσια» θέση και ουσιαστικά «παίζει» με την καθολική αδυναμία του συστήματος που υπάρχει στην Ελλάδα.

Ενα σύστημα που μπερδεύει τους πάντες και δεν δίνει «καθαρές» απαντήσεις. Ο ένας περιμένει τον άλλο και πετάνε την ευθύνη σαν… ανεύθυνη. Ο Ολυμπιακός είπε δεν κατεβαίνει σε ματς με τον Παναθηναϊκό με Ελληνες διαιτητές, ενώ γνωρίζει ότι βάσει κανονισμών δεν προβλέπονται ξένοι διαιτητές. Γιατί το κάνει; Οταν μάλιστα τονίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι το πρωτάθλημα δεν είναι ίσο γιατί πάει κόντρα με αυτόν τον τρόπο; Ακόμα και στο ποδόσφαιρο επί παντοκρατορίας Βαρδινογιάννη ή Μελισσανίδη ή Κόκκαλη ή Μαρινάκη ή Σαββίδη καμία «αντίπαλη» ομάδα δεν σκέφτηκε αυτόν τον τρόπο αντίδρασης. Ο Ολυμπιακός γιατί το κάνει;

Θα ήταν πιο σωστό να βγουν οι Αγγελόπουλοι και να πουν δημόσια και επίσημα: Αν οριστούν Ελληνες διαιτητές εμείς δεν κατεβαίνουμε αλλά θα εξασφαλίσουμε στο 100% την μετάβαση και αποχώρηση της αποστολής του Παναθηναϊκού και των διαιτητών στο ΣΕΦ. Αντ’ αυτού από την ΚΑΕ λένε ότι δεν θα ανοίξουν το ΣΕΦ. Αυτό είναι παιχνίδι. Αν δεν ανοίξει το ΣΕΦ και με δεδομένο ότι δεν θα γίνει το παιχνίδι η αποστολή του Παναθηναϊκού θα είναι εκτός ΣΕΦ με ό,τι αυτό συνεπάγεται… Και ο νοών νοείτο…

Σε όλα τα προηγμένα κράτη οι αγώνες δίνονται στο γήπεδο. Οι μάχες κερδίζονται ή χάνονται στο πεδίο και όχι με αποφάσεις του στιλ «δεν κατεβαίνουμε». Αλλά εδώ έχουμε ένα σάπιο σύστημα που βοηθάει τα μέγιστα τέτοιες ενέργειες όπως και τέτοιες σαν του Δημήτρη Γιαννακόπουλου. Ενα σύστημα που δεν παίρνει σαν ευκαιρία να τιμωρήσει τον «ισχυρό» για να παραδειγματιστούν όλοι, αλλά απεναντίας «χαϊδεύει» τον «ισχυρό» και εξαφανίζει τον μικρό ή μεσαίο. Στο ΝΒΑ οι Τζαζ απέβαλαν δια παντός έναν φίλαθλό τους γιατί έβρισε παίκτη αντίπαλης ομάδας (Ράσελ Ουέστμπουργκ) και στην Ελλάδα η Αστυνομία πετάει το μπαλάκι στην ΔΕΑΒ, η ΔΕΑΒ στον Υπουργό, ο Υπουργός στον ΕΣΑΚΕ, ο ΕΣΑΚΕ στην ΕΟΚ και πάει λέγοντας. Γελοία πράγματα. Η συγχωρεμένη η Θάτσερ, το 1986, εν μία νυχτί στέρησε από τις αγγλικές ομάδες εκατομμύρια λίρες και πολλούς ευρωπαϊκούς τίτλους. Ομως κέρδισε σε αξιοπιστία, σεβασμό, εκτίμηση και… καθαρότητα του συστήματός τους. Και τώρα οι αγγλικές ομάδες πίνουν νερό στο όνομα της αείμνηστης.

Και στην Ελλάδα δεν τολμά κανείς να εφαρμόσει τους όποιους νόμους έχουμε. Ούτε καν οι ομάδες που πρέπει να δίνουν το παράδειγμα σοβαρότητας και νομιμότητας. Στοιχεία που απαιτούν από τους φιλάθλους τους, όταν αυτοί δίνουν τα λεφτά τους από το υστέρημά τους για να πάνε στο γήπεδο. Και το πιο γελοίο είναι ότι οι Εταιρείες αφού παρακαλάνε τους φιλάθλους να πάρουν εισιτήρια (και δη διαρκείας) και στη συνέχεια απαιτούν από τους ίδιους τους φιλάθλους να είναι σωστοί, ήσυχοι και νόμιμοι μέσα στο γήπεδό τους για να προστατεύσουν την ομάδα που αγαπούν, οι Εταιρείες από την μεριά τους δεν κάνουν τίποτα για να προστατεύσουν το άθλημα που (υποτίθεται) αγαπούν.
Με λίγα λόγια θέλουμε να υπάρχουν υποχρεώσεις, αλλά για τους άλλους και τα δικαιώματα… δικά μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available