Πληρώνει το μάρμαρο για άλλους

Την παραίτησή του από τον πάγκο της ΑΕΚ γνωστοποίησε με δήλωσή του ο Μαρίνος Ουζουνίδης.

Πάει και ο Μαρίνος Ουζουνίδης… Εντάξει, επίσημη ανακοίνωση δεν έχει βγει αλλά υπάρχει ένας άγραφος νόμος στη… δημοσιογραφία που λέει ότι όταν οι δημοσιογράφοι γράφουν για προπονητή που έχει πρόβλημα και είναι έτοιμος προς την έξοδο έχουν πάρει… γραμμή από την ΠΑΕ να προετοιμάσουν το έδαφος.
Κάπως έτσι είναι και με τον Μαρίνο Ουζουνίδη. Ολοι γράφουν ότι θα πάρει δεύτερη ευκαιρία, τον στηρίζει ο Μελισσανίδης, είναι το πρόβλημα στην ΑΕΚ και άλλα τέτοια. Δηλαδή… καληνύχτα.
Αυτή ή την άλλη αγωνιστική ο Εβρίτης τεχνικός θα αφήσει την ΑΕΚ και θα λύσει τη συνεργασία του. Μακάρι να μην γίνει. Μακάρι η ΑΕΚ να πάει τρένο και να μείνει μέχρι την λήξη του συμβολαίου απλά θέλω να πω πως έχει διαμορφωθεί το κλίμα της εξόδου του, με δημοσιεύματα «εναντίον» του. Ομως δεν είναι αυτός ο αίτιος της πτώσης της «Ενωσης» και των μέτριων εμφανίσεών της. Και κατά τη γνώμη κακώς οδηγείται στην έξοδο, αλλά έτσι είναι η μοίρα του προπονητή. Και είναι η μοίρα του προπονητή έτσι γιατί η πρόσληψή του είναι έργο του μεγαλομετόχου – προέδρου και φυσικά δεν μπορεί να ανεχτεί τις όποιες αποδοκιμασίες θα έχει αν στηρίξει μέχρι κεραίας την επιλογή του. Ετσι «αποκεφαλίζει» τον προπονητή και ηρεμεί το κεφάλι του. Κάτι που δεν γίνεται με τους παίκτες που οι πρόεδροι τους… φορτώνουν στους προπονητές…

Στο θέμα του Ουζουνίδη τώρα θεωρώ ότι όχι μόνο δεν στηρίχθηκε με μεταγραφές πρωταθλητισμού, αλλά η ΑΕΚ αποδυναμώθηκε πλήρως από το καλοκαίρι. Γνωρίζουμε ότι είναι πολύ δύσκολο να παραμείνεις πρωταθλητής παρά να ανέβεις. Και η πρωταθλήτρια «Ενωση» δεν το έκανε· αντίθετα αποδυναμώθηκε σε μεγάλο βαθμό. Μπογέ, Πόνσε, Αλεφ, Βίτορ δεν δεν κάλυψαν ούτε στο ελάχιστο τα κενά των Γιόχανσον, Βράνιες, Αραούχο, Χριστοδουλόπουλου. Μάλιστα το θέμα έγινε ακόμα χειρότερο για τον Ουζουνίδη όταν μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου ο Μελισσανίδης «κούρεψε» τους Σιμόες, Μπακασέτα, δύο βασικά γρανάζια της μηχανής της ΑΕΚ. Και τώρα που φαίνεται ότι θα μείνει με την απόκτηση του Κρίστιτσιτς και το πολύ 1-2 μέτριους παίκτες γυρίζει πίσω τον Πορτογάλο και τον Ελληνα άσο. Ομως το… πουλάκι του πρωταθλήματος έχει πετάξει και ο Ουζουνίδης έχει χάσει το… παιχνίδι.

Σίγουρα έκανε λάθη, αλλά δεν ήταν μόνο δικά του. Οι μεταγραφές του καλοκαιριού δεν «βγήκαν» και δεν θα μπορούσαν να βγουν στην ΑΕΚ, αφού -ειδικά- Αραούχο δεν έφερε. Αλλά το άσχημο για την ΑΕΚ είναι ότι θα κλείσει μία άκρως αποτυχημένη χρονιά, αν δεν καταφέρει να κάνει κάτι στο Κύπελλο. Εκτός πρωταθλήματος, μακριά η δεύτερη θέση και μηδέν στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, το οποίο ήταν και το μόνο καλό της σεζόν.

Θεωρώ ότι η ΑΕΚ έκανε πολύ γρήγορα βήματα και… κάηκε. Δεν πήγε σιγά – σιγά προς την κορυφή, προκειμένου να έχει σωστές βάσεις και αντιδράσεις. Μέσα σε 5 χρόνια από τα αλώνια έφτασε πρωταθλήτρια και στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Μπράβο και συγχαρητήρια, αλλά το πολύ γρήγορο δεν την άφησε να αφομοιώσει την κάθε επιτυχία και να αναλύσει το κάθε λάθος. Ετσι τα προβλήματα και τα λάθη συσσωρεύτηκαν και βγήκαν πάνω στον Μαρίνο Ουζουνίδη. Σίγουρα όμως έχει τις ευθύνες του, αλλά η μεγαλύτερη είναι της ΑΕΚ που αρχικά έδωσε την πρωταθλήτρια χωρίς ενίσχυση σε μη μπαρουτοκαπνισμένο από πρωταθλητισμό προπονητή και στη συνέχεια δεν επενδύει πάνω του. Κι εδώ θέλω να σταθώ λίγο. Ο Εβρίτης τεχνικός έκανε έργο σε Πανιώνιο και Παναθηναϊκό αλλά είχε το «ελεύθερο».

Στην ΑΕΚ δεν το είχε. Η χρονιά έχει χαθεί από πλευράς τίτλων και διακρίσεων. Θεωρώ ότι πρέπει να στηριχθεί ουσιαστικά ο Ουζουνίδης μέχρι τέλος της χρονιάς και όχι να βάζουν δημοσιογράφους από τον Νοέμβριο και να λένε: «σήμερα που μιλάμε δεν υπάρχει θέμα Ουζουνίδη».
Ολα αυτά διαμορφώνουν κλίμα, ετοιμάζουν το έδαφος, παίρνουν την ευθύνη από τον μεγαλομέτοχο με την δικαιολογία ότι παρακολουθεί και ανησυχεί για την ομάδα του, όμως δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στην ομάδα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available