Ποιες θα είναι οι «συνέπειες» για την Τουρκία κ. Τσίπρα;

Ο πρωθυπουργός Αλεξης Τσιπρας. Φωτογραφια: Eurokinissi

Ο κ. Τσίπρας προέβη προχθές σε δυο δημόσιες, με ισχυρό συμβολισμό κινήσεις, που ήταν σαφώς προγραμματισμένες να προκαλέσουν αίσθηση στην κοινή γνώμη.

Πρώτον, ματαίωσε την προεκλογική του εκστρατεία και επέστρεψε στο γραφείο του στην Αθήνα και, δεύτερον, συγκάλεσε, την Κυριακή το απόγευμα, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ).

Ηταν σαφές ότι η χώρα αντιμετώπιζε μια εθνική κρίση εξαιτίας της έναρξης της γεώτρησης, κατά τον Τούρκο ΥΠΕΞ, στην θαλάσσια περιοχή κυριαρχίας της Κύπρου.

Περιμέναμε λοιπόν με αγωνία να πληροφορηθούμε τα μέτρα που αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ.

Και όντως ο Πρωθυπουργός μετά τη λήξη της συνεδρίασης προέβη σε δηλώσεις στους συγκεντρωμένους δημοσιογράφους, το βασικό σημείο των οποίων είναι το εξής: «Το μήνυμα που θέλουμε σήμερα να στείλουμε είναι αφενός αυτό που ήδη έχω πει, το μήνυμα της απόλυτης αίσθησης της ασφάλειας, αλλά, ταυτόχρονα και το μήνυμα ότι όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι κράτος μέλος της Ε.Ε., όποιος παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο στην περιοχή να γνωρίζει ότι θα έχει συνέπειες».

H απειλή ότι η πράξη των Τούρκων «θα έχει συνέπειες», δεν πρόκειται για ένα νέο «βυθίσατε το ‘Χόρα’» -που είπε ο Ανδρέας Παπανδρέου- αλλά έχει βέβαια σαφή απειλητικό χαρακτήρα.

Ποιες λοιπόν θα είναι οι «συνέπειες»;

Θα μπορούσε να προσθέσει ο Πρωθυπουργός ότι θα υπάρξουν «συνέπειες» που δεν μπορεί να αποκαλύψει, υπονοώντας ότι θα είναι στρατιωτικής φύσεως.
Αρα δεν πρόκειται περί αυτού.

Δηλώνει ότι η χώρα θα τύχει υποστήριξης «μέσα από πολυμερείς συνεργασίες, ειδικότερα τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες της Ελλάδας και της Κύπρου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου». Δηλαδή από το Ισραήλ.

Και ακόμα δηλώνει ότι οι συνέπειες θα προέλθουν από την Ευρώπη, με την μορφή ανακοινώσεων που καταδικάζουν την Τουρκία.

«… Να κινηθούμε», λέει, «το επόμενο διάστημα ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος, την επόμενη εβδομάδα, η Σύνοδος Κορυφής να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις, ακόμα και την υιοθέτηση κυρώσεων εάν επιβεβαιωθεί ότι έγινε γεώτρηση».

Οταν τα ακούω αυτά, επαναστατώ στην αδυναμία μας να μάθουμε από το παρελθόν.

Κάθε φορά περιμένουμε από κάποιον άλλον να μας σώσει. Δεν λέω ότι οι συμμαχίες δεν είναι κάτι το πολύ χρήσιμο. Είναι.

Αποτελεί όμως ουτοπία να περιμένει κανείς π.χ. την Γαλλία να έρθει σε σύρραξη με την Τουρκία για χάρη μας.

Ομως, ενώ το πρόβλημα με τους Τούρκους ανάγεται σε πολλές δεκαετίες, εμείς αγοράσαμε υποβρύχια, που… γέρνουν.

Και ενώ το πρόβλημα με την Τουρκία είναι παλιό, θα έπρεπε να είχαμε φροντίσει όχι μόνο να μην χρεοκοπήσουμε, αλλά να έχουμε μια ισχυρή Οικονομία, που σημαίνει ισχυρές Ενοπλες Δυνάμεις.

Κι αφού ξέρουμε την κατάστασή μας καλό θα ήταν να μην αναμοχλεύουμε το θέμα του φυσικού αερίου, με την ψευδαίσθηση ότι από τη στιγμή που είχαμε ξένες μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες που έκαναν την δουλειά, οι Τούρκοι θα έκαναν πίσω.

Ο θρασύς, ταπεινωτικός για τους Ευρωπαίους τρόπος που αντιμετώπισε το ΥΠΕΞ της Τουρκίας την πρόσφατη δήλωση της ΕΕ υπέρ μας, είναι ενδεικτικός.

Αρα τι κάνουμε;

Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου θα έχει μια επείγουσα εθνική αποστολή: Να δώσει μια μεγάλη ώθηση στην Οικονομία που θα της δώσει την δυνατότητα να επενδύσει στην άμυνα της χώρας.

Εν τω μεταξύ, δεν μπορεί να επιτραπεί στην Τουρκία να κάνει γεωτρήσεις ανενόχλητη.

Το λιγότερο που μπορεί να κάνει η Ελλάδα είναι να καταφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Βέβαια, ο κ. Τσίπρας απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι οι Τούρκοι κάνουν γεωτρήσεις -αλλοίμονο κι αν δεν ξέρει- γιατί αν το επιβεβαίωνε τότε θα μιλούσαμε για άλλες ευθύνες και μέτρα.

Και, πάντως, η Ιστορία θα τον γράψει ως τον Ελληνα Πρωθυπουργό που επί των ημερών του η Τουρκία έκανε γεωτρήσεις…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available