Ποινή φυλάκισης 47 μηνών για τον Πολ Μάναφορτ που υπήρξε στενός συνεργάτης του Τραμπ

Ο κ. Πολ Μάναφορτ (AP Photo/Jose Luis Magana, File).

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ. ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ. («ΝΥΤ»). Ο Πολ Μάναφορτ, διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ το 2016, θα εκτίσει ποινή 47 μηνών φυλάκισης, όπως αποφάσισε την Πέμπτη το δικαστήριο που τον έκρινε ένοχο για οικονομική απάτη.

Η ποινή θεωρείται πολύ μικρή σε σχέση με αυτή που ζήτησαν οι εισαγγελείς προτείνοντας 19 με 24 χρόνια και έχει δημιουργηθεί θόρυβος για την απόφαση του δικαστή Ελλις. Μάλιστα, ο δικαστής του αφαιρεί και την 9μηνη φυλάκιση που έχει ήδη εκτίσει, γεγονός που σημαίνει ότι ενδέχεται να αποφυλακιστεί εντός τριών χρόνων.

Πρόκειται για την πρώτη δίκη σε βάρος του, αν και ο ίδιος με το έργο του στην Ουκρανία και τις σχέσεις του με Ρώσους έχει καταστεί στόχος στην έρευνα που διεξάγει ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μόλερ για τον ρόλο της Ρωσίας και που, όπως γράφει παραστατικά η «New York Times», του έχουν καταστρέψει την πολυτελή ζωή και την φήμη του πανίσχυρου λομπίστα.

Ο Μάναφορτ, που προσεχώς κλείνει τα 70 του, κλήθηκε επίσης να καταβάλλει πρόστιμο 50.000 δολαρίων και να επιστρέψει στο αμερικανικό δημόσιο ποσό που ανέρχεται σε 25 εκατομμύρια δολάρια.

Απευθυνόμενος στην έδρα, πριν ακούσει την καταδίκη του, ο Μάναφορτ τόνισε ότι «τα τελευταία δύο χρόνια ήταν τα πιο δύσκολα για την οικογένειά μου και για μένα», ζήτησε συμπόνια και πρόσθεσε πως «το να πω ότι αισθάνομαι ταπεινωμένος και ντροπιασμένος θα ήταν πολύ λίγο», σύμφωνα με τα τηλεοπτικά δίκτυα «CNN» και «Fox News».

Είπε επίσης ότι η ζωή του έχει γίνει «συντρίμμια» από προσωπική, επαγγελματική και οικονομική σκοπιά.

Αυτή είναι η βαρύτερη ποινή που έχει επιβληθεί μέχρι σήμερα σε βάρος πρώην συνεργάτη του Προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος έχει πει ότι θα του απονείμει χάρη. Από τους πρώην συνεργάτες του Προέδρου περί τους έξι ερευνώνται από τον Μόλερ.

Ο Μάναφορτ κρίθηκε ένοχος τον Αύγουστο για πέντε κατηγορίες περί φορολογικής απάτης, δύο κατηγορίες περί τραπεζικής απάτης και μία κατηγορία για την απόκρυψη τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό από τις αμερικανικές φορολογικές Αρχές.

Εξάλλου, ο Μάναφορτ είναι αντιμέτωπος με άλλη μια καταδίκη, την επόμενη Τετάρτη στην Ουάσιγκτον, για δύο κατηγορίες περί συνωμοσίας, ενώ έχει ομολογήσει την ενοχή του σ’ αυτές τον Σεπτέμβριο. Το κατηγορητήριο επισύρει έως και 10ετή κάθειρξη, ποινή που ενδέχεται να προστεθεί στην ποινή 47 μηνών φυλάκισης που του επιβλήθηκε.

«Πρόκειται για φρικτά χαμηλή ποινή, δήλωσε η Μπάρμαρα Μακουέιντ (Barbara McQuade), πρώην εισαγγελέας που διδάσκει Νομική στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και παρακολούθησε το μεγαλύτερο μέρος της δίκης του κ. Μάναφορτ το καλοκαίρι.

«Αν και πολλοί δικαστές καταδικάζουν επιεικώς περιπτώσεις ‘γραφειοκρατών’, εν τούτοις από τα 19 χρόνια να πέσει στα 4 είναι παράλογο» σημείωσε, αναφερόμενη στον δικαστή Ελλις.
Μάλιστα, η «ΝΥΤ» υπενθύμισε την φράση του δικαστή που κάποτε είχε πει «Είμαι Καίσαρας στη δική μου Ρώμη», απαιτώντας επιτάχυνση της διαδικασίας στη δίκη Μάναφορτ.

Οι σύμμαχοι του Μάναφορτ πίστευαν πάντα ότι θα αντιμετωπιζόταν επιεικώς από τον δικαστή Ελλις, που είχε διοριστεί από τον Ρίγκαν, και ο οποίος επανειλημμένα είχε εκφράσει την ανησυχία του ότι οι ανεξάρτητοι εισαγγελείς (σ.σ.: όπως ο Μόλερ) έχουν υπερβολική εξουσία. Και μετά την τρίωρη διαδικασία της Πέμπτης, ο δικαστής ξεκαθάρισε ότι ο Μάναφορτ δεν δικαζόταν για την επιρροή της Ρωσίας στις εκλογές του 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available