Ποινή χωρίς επιείκεια για Μάναφορτ συστήνουν οι ανακριτές του Μόλερ

Ο Κονσταντίν Β. Κιλιμνίκ (άκρη αριστερά), συνεργάστηκε με τον Πολ Μάναφορτ (κέντρο).(AP Photo)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η ομάδα του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μόλερ κάλεσε τον δικαστή να μην επιδείξει επιείκεια στην ετυμηγορία του για τον Πολ Μάναφορτ, πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, για τις δύο κατηγορίες συνωμοσίας για τις οποίες ομολόγησε την ενοχή του πέρυσι. Κι αυτό επειδή ο Μάναφορτ είχε ομολογήσει στο πλαίσιο συμφωνίας συνεργασίας με τους εισαγγελείς, συμφωνία την οποία στην συνέχεια παραβίασε.

Ο Πολ Μάναφορτ παραβίασε τον νόμο «επανειλημμένως και αναίσχυντα», αναφέρεται στην σύσταση προς τον δικαστή, χαρακτηρίζοντάς τον ως σκληρό εγκληματία, που κινδυνεύει να επαναλάβει την εγκληματική του δράση αν αποφυλακισθεί.

Η σύσταση του επιτελείου του Ρόμπερτ Μόλερ, που ερευνά τον ρόλο της Ρωσίας στην εκλογική διαδικασία του 2016 και κατά πόσον το επιτελείο του Τραμπ συνεργάσθηκε με την Μόσχα, προς το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Ουάσιγκτον αυξάνει τις πιθανότητες ο Μάναφορτ να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στην φυλακή.

«Για περισσότερο από δέκα χρόνια, ο Μάναφορτ επανειλημμένως και αναίσχυντα παραβίασε τον νόμο», αναφέρει η ομάδα Μόλερ σε μνημόνιο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Ουάσιγκτον. «Οι εγκληματικές του πράξεις ήσαν θρασείες, ορισμένες διαπράχθηκαν όταν βρισκόταν στο προσκήνιο ως επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας, και ορισμένες αργότερα, όταν βρισκόταν έξω με εγγύηση από αυτό το Δικαστήριο».
Ο Μάναφορτ αναγνώρισε την ενοχή του ενώπιον του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Ουάσιγκτον για συνωμοσία εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, που περιλαμβάνει σειρά κατηγοριών, από ξέπλυμα χρήματος μέχρι αδιαφανές lobbying και συνωμοσία για την παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται στις 13 Μαρτίου.

Ο Πολ Μάναφορτ, βετεράνος Ρεπουμπλικανός πολιτικός σύμβουλος, κέρδισε εκατομμύρια δολάρια εργαζόμενος για φιλορώσους πολιτικούς στην Ουκρανία. Θα γίνει 70 ετών τον Απρίλιο. Αντιμετωπίζει πιθανώς μακρά ποινή φυλάκισης και για άλλη υπόθεση στην Βιρτζίνια όπου έχει καταδικασθεί για οικονομικά εγκλήματα.

Και νέες κατηγορίες

Παράλληλα, όπως ανάφερε η «New York Times», το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν ετοιμάζει να απαγγείλει κακουργηματικές πράξεις, έτσι ώστε να σιγουρευτεί η φυλάκισή του ακόμη και αν ο πρόεδρος Τραμπ του αποδώσει χάρη για τα ομοσπονδιακά του εγκλήματα, ανέφεραν ορισμένοι που είναι γνώστες του θέματος. Η ποινή αυτή κάλλιστα θα ισοδυναμούσε με ισόβια κάθειρξη καθώς τον Απρίλιο γίνεται 70 χρόνων σύμφωνα με τη «ΝΥΤ».

Στο μεταξύ, πάντα κατά την «ΝΥΤ», στα δύο χρόνια έρευνας του ειδικού ανακριτή Μόλερ, για πιθανή συμπαιγνία προεκλογικής εκστρατείας Τραμπ και Ρωσίας λίγα άτομα φάνηκαν τόσο προκλητικά στη δράση τους όσο ο Κονσταντίν Κιλιμνίκ, που κάθε τόσο πετάγεται ως πιθανό κύριο πρόσωπο διασύνδεσης με τη Ρωσία στην έρευνα, καθώς αφεντικό του ήταν ο Μάναφορτ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available