Ποιοι είναι οι «τόσο πιστοί» ψηφοφόροι του Ντόναλντ Τραμπ

(AP Photo/Carolyn Kaster, FILE)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. H εφημερίδα «New York Times» επιχειρεί μέσα από έρευνά της να σκιαγραφήσει το προφίλ των ψηφοφόρων του Ντόναλντ Τραμπ, με τα αποτελέσματα να δείχνουν πως πρόκειται για λευκό άντρα, χωρίς κολεγιακό πτυχίο, αλλά τόσο πιστό στον Πρόεδρο που είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει η γνώμη που έχει γι’ αυτόν.

Τα ποσοστά αποδοχής του κ. Τραμπ από τη λευκή εργατική τάξη έχουν υπάρξει εξαιρετικά σταθερά, παρά το γεγονός πως έχει περάσει ένα έτος με αμφιλεγόμενες πολιτικές αποφάσεις και ανάλογα tweet. Ωστόσο, αυτή η αφήγηση δεν λέει όλη την ιστορία, αναφέρει η «ΝΥΤ».

Μπορεί οι λευκοί ψηφοφόροι χωρίς πανεπιστημιακό πτυχίο να μετατοπίστηκαν αποφασιστικά από τον Μπαράκ Ομπάμα στον Ντόναλντ Τραμπ το 2016, αλλά η διαφορά της υπεροχής του στη συγκεκριμένη ομάδα ψηφοφόρων σε σύγκριση με τους τρεις προηγούμενους Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους δεν είναι πολύ μεγάλη.

Και, ενώ ο κ. Τραμπ έχει μία μεγάλη και ανθεκτική βάση ψηφοφόρων, ένα αξιομνημόνευτο ποσοστό είχε επιφυλάξεις όταν τον ψήφισε και συνεχίζει να τις διατηρεί ακόμα και σήμερα. Ενας μικρός, αλλά σημαντικός αριθμός των ψηφοφόρων του, κυρίως γυναίκες, εμφανίζονται να τον έχουν εγκαταλείψει μετά τις εκλογές.

Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις το 33% των ψηφοφόρων του Τραμπ ήταν λευκοί άντρες χωρίς πτυχίο πανεπιστημίου. Οι περισσότεροι εκ των ψηφοφόρων του αντιβαίνουν το στερεότυπο: Ηταν είτε γυναίκες, μη λευκές, είτε απόφοιτοι κολεγίου, είτε ένας συνδυασμός των δύο, σημειώνει η «NYT».

Συνολικά, το 47% των ψηφοφόρων του Τραμπ ήταν γυναίκες. Και, παρόλο που για Ρεπουμπλικανός υποψήφιος δυσκολευόταν να κερδίσει την εμπιστοσύνη των οικονομικά εύρωστων και πτυχιούχων, πέτυχε να τον ψηφίσει το 44% των ανθρώπων που τα έσοδά τους είναι πάνω από $150.000 ετησίως και περίπου το 40% των πτυχιούχων πανεπιστημίου.

Ισως προκαλεί εντύπωση, αλλά οι ψηφοφόροι του Τραμπ ήταν πιθανό να έχουν κολεγιακό πτυχίο όσο και οι ψηφοφόροι των άλλων Ρεπουμπλικανών υποψηφίων.

Αλλά, πώς εξηγείται το γεγονός πως ο αριθμός των λευκών ψηφοφόρων της εργατικής τάξης παραμένει τόσο σταθερός;

Η απάντηση βρίσκεται στο γεγονός πως οι Ρεπουμπλικανοί κερδίζουν προοδευτικά μεγαλύτερο αριθμό λευκών ψηφοφόρων χωρίς πτυχίο, αλλά ο συνολικός πληθυσμός αυτής της κοινωνικής ομάδας υποχωρεί. Ως αποτέλεσμα αυτού, η μία τάση φαίνεται πως εξουδετερώνει την άλλη.

Την ίδια στιγμή, οι Ρεπουμπλικανοί έχουν χάσει έδαφος ανάμεσα στους πτυχιούχους κολεγίου και τους μη λευκούς ψηφοφόρους, αλλά αυτές οι ομάδες αυξάνονται ως ποσοστό του εκλογικού σώματος.

Ετσι, κατά παράξενο τρόπο, ένα δωμάτιο γεμάτο με ψηφοφόρους του Τραμπ θα είχε τα ίδια χαρακτηριστικά με ένα δωμάτιο με ψηφοφόρους του Τζορτζ Μπους του νεότερου, τουλάχιστον αναφορικά με τη φυλή και την εκπαίδευση, συμπεραίνει η «ΝΥΤ».

Εχει υπάρξει μία πολύ μικρή αλλαγή στα ποσοστά αποδοχής του Τραμπ τους τελευταίους 18 μήνες και πολύ συχνά συμπεραίνεται πως τίποτα δεν μπορεί να διαταράξει τη βάση των υποστηρικτών του. Τα στοιχεία της έρευνας της «Pew» δείχνουν πως αυτό δεν είναι τόσο απλό.

Σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι του Τραμπ είναι εξαιρετικά ένθερμοι υποστηρικτές του Τραμπ:

Περίπου το 45% ανέφερε πως τα συναισθήματά του προς τον Πρόεδρο είναι θετικά, πάνω από 90 μονάδες με άριστα το 100, ένα ποσοστό που είναι σχεδόν απαράλλακτο από τις εκλογές. Αλλά, ένα σημαντικό ποσοστό φαίνεται πως διατηρεί επιφυλάξεις.

Οι γυναίκες, και ιδίως αυτές με πτυχίο πανεπιστημίου, είναι οι πιο πιθανές ψηφοφόροι του Τραμπ που διατηρούν επιφυλάξεις. Ενα ποσοστό της τάξης του 14% των γυναικών με πτυχίο που ψήφισαν τον Τραμπ φαίνεται πως αποστασιοποιούνται.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available