Ποιο ακριβώς είναι το όραμα του κ. Τσίπρα;

Ο κ. Αλεξης Τσίπρας (AP Photo/Vadim Ghirda, FILE)

Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα δεν έχουν προκηρυχθεί επισήμως. Τυπικά (όπως διακηρύσσει και η κυβέρνηση) θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή τον προσεχή Σεπτέμβριο – ή έστω τον Οκτώβριο, απλά για να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ λίγες ακόμα στην εξουσία.

Παρόλα αυτά, με ευθύνη βεβαίως της κυβέρνησης, που έχει και τον πρώτο λόγο και δίνει και τον τόνο της πολιτικής ατζέντας, στην Ελλάδα υπάρχει εδώ και καιρό μια έντονη προεκλογική ατμόσφαιρα – η χώρα βρίσκεται ουσιαστικά σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάνει συγκεντρώσεις καθαρά προεκλογικού χαρακτήρα (πρόσφατα, το Σάββατο, είχε ομιλία στο Γαλάτσι) ενώ και οι κάθε είδους δημόσιες τοποθετήσεις του έχουν ξεκάθαρα προεκλογικό χρώμα.

Αν προσέξει όμως κανείς τα λεγόμενα του κ. Τσίπρα θα διαπιστώσει ότι δεν λέει στις ομιλίες του τίποτα για την επόμενη ημέρα των εκλογών. Δεν εξηγεί στους Ελληνες για ποιο λόγο ακριβώς να τον ψηφίσουν.

Το μόνο που κάνει ο Πρωθυπουργός είναι να αναλώνεται σε μια αντιδεξιά ρητορεία που και παρωχημένη είναι (θυμίζει έντονα την δεκαετία του 1980) και δεν ωφελεί κανέναν – παρά μόνο βεβαίως το κόμμα του, αφού σαφώς και συμβάλει στην συσπείρωσή του.

Αν πράγματι όμως αυτός είναι ο μόνος στόχος του κ. Τσίπρα, πώς δηλαδή θα συσπειρώσει το κόμμα του και όχι όλους τους Ελληνες (είναι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, όχι μόνο των ψηφοφόρων του), αυτό αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι έχει αποτύχει στον θεσμικό του ρόλο.

Η Ελλάδα πέρασε (και εν πολλοίς εξακολουθεί να περνάει) δύσκολα και θα πρέπει επιτέλους οι ηγέτες της να κοιτάξουν το μέλλον της με σοβαρότητα και ξεκάθαρη στρατηγική με τέτοιο τρόπο που θα διασφαλίζει ότι η χώρα δεν θα επιστρέψει στις σκοτεινές εποχές της χρεοκοπίας και του φαύλου κύκλου των μνημονίων.

Αυτό δεν θα γίνει με διχαστικές ρητορικές, ρητορικές που τον μόνο σκοπό που έχουν είναι η κατάληψη της εξουσίας και τίποτα περισσότερο.

Ο κύριος Τσίπρας είχε δείξει τέτοια δείγματα γραφής και στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις (με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα). Δυστυχώς συνεχίζει την ίδια τακτική με αμείωτη ένταση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available