Πολιτική ισότητα και παρερμηνείες

Φωτογραφία αρχείου: Jean-Christophe Bott/AP

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της κυπριακής εφημερίδας «Πολίτης» μας έδωσε να καταλάβουμε γιατί η απεσταλμένη του κ. Γκουτέρες, η κ. Τζέιν Χολ Λουτ, πηγαινοέρχεται στην περιοχή για τόσο καιρό και δεν μπορεί να καταφέρει την επίτευξη συμφωνίας στους «όρους αναφοράς» που θα διέπουν ένα νέο κύκλο συνομιλιών.

Τα «αγκάθια» είναι πολλά. Και το χάσμα των διαφορών δεν περιορίζεται στα ζητήματα των εγγυήσεων και της διατήρησης στρατευμάτων στο νησί, αλλά επεκτείνεται και σε θέματα στα οποία θεωρούνταν περίπου συμφωνημένα μέσα στο πλαίσιο που καθορίζουν τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Οπως είναι το θέμα της «πολιτικής ισότητας» το οποίο ο κ. Ακιντζί και η τουρκική πλευρά εξακολουθούν να ερμηνεύουν κατά το δοκούν.

Στη συνέντευξή του, ο κ. Ακιντζί συνέδεσε μάλιστα την πολιτική ισότητα με το ζήτημα της ασφάλειας και των στρατευμάτων. Οταν κλήθηκε να σχολιάσει την αναφορά του Αντόνιο Γκουτέρες -στο Κραν Μοντάνα- ότι οι εγγυήσεις του 1960 δεν είναι βιώσιμες και θα τελειώσουν, ο Μουσταφά Ακιντζί προέταξε το θέμα της πολιτικής ισότητας. Δεν το δέχεται, ανέφερε, από τη στιγμή που «ο ηγέτης των Ελληνοκυπρίων δεν είναι έτοιμος καν να δεχθεί την πολιτική ισότητα». Συνέχισε λέγοντας ότι όσο υφίσταται η εντύπωση ότι θα υπάρξει εξουσία της πλειοψηφίας επί της μειοψηφίας, τότε η μειοψηφία θα αναζητεί κάθε προστασία και θα την αναζητεί μόνο σε μια κατεύθυνση.

Η τοποθέτηση Ακιντζί προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος ορθά υπέδειξε στον Τουρκοκύπριο ηγέτη ότι αν με την πολιτική ισότητα εννοεί τη θετική ψήφο για κάθε απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης ή άλλου θεσμικού οργάνου της μελλοντικής ομοσπονδίας, τότε δεν είναι πολιτική ισότητα, αλλά θα δημιουργεί μια πολιτική ανισότητα που θα δίνει τη δυνατότητα στη μια κοινότητα να επιβάλλεται επί της άλλης.

Για την πολιτική ισότητα υπάρχει, όπως προαναφέραμε, ο καθορισμός από τα Ηνωμένα Εθνη που ξεκαθαρίζει πως δεν εννοείται η αριθμητική ισότητα.

Η πολιτική ισότητα καταγράφηκε, επισήμως, στο Ψήφισμα 716 (1991) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ερμηνεύθηκε από τον τότε Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στην έκθεση S/21183 της 8ης Μαρτίου 1990. Ο ορισμός που δίνεται στην εν λόγω έκθεση έχει ως ακολούθως:

«Ενώ πολιτική ισότητα δεν σημαίνει ίση αριθμητική συμμετοχή σε όλα τα ομοσπονδιακά κυβερνητικά τμήματα και διοίκηση, θα πρέπει να αντανακλάται, μεταξύ άλλων, με διάφορους τρόπους:
-Με την ανάγκη όπως το ομοσπονδιακό Σύνταγμα του κράτους της Κύπρου θα υιοθετείται και θα τροποποιείται με τη συναίνεση και των δύο κοινοτήτων,
-Με την αποτελεσματική συμμετοχή των δύο κοινοτήτων σε όλα τα όργανα και αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης,
-Με διασφαλίσεις ούτως ώστε να εξασφαλισθεί ότι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση δεν θα μπορεί να υιοθετεί οποιαδήποτε μέτρα εναντίον των συμφερόντων μιας από τις κοινότητες, και
-Με την ισότητα και τις ταυτόσημες εξουσίες και λειτουργίες των δύο ομόσπονδων πολιτειών».

Ο ανωτέρω ορισμός επαναβεβαιώθηκε στην έκθεση S/23780 του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, της 3ης Απριλίου 1992.

Ακόμα και το Σύνταγμα του 1960 καθόριζε τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στο ενιαίο κράτος στο 30% που ήταν και πάλι ποσοστό δυσανάλογο από τον πληθυσμό τους που δεν υπερέβαινε το 18% του συνόλου.

Φαίνεται, όμως, ότι οι εξελίξεις με το φυσικό αέριο, οδηγούν την τουρκική πλευρά σε σκόπιμες παρερμηνείες. Οι Τούρκοι τα θέλουν πλέον όλα μισά-μισά. Και άντε τώρα να βρεις «δίκαιη και λειτουργική» λύση…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available