«Σύγκρουση» για τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ περί συντάξεων

Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ.

Οχι μόνο τα πολιτικά κόμματα, όχι μόνο το «Reuters» αλλά και ίδια η κυβέρνηση, μέσω αξιωματούχου που συμμετείχε στις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς, διέψευσαν τηλεγράφημα του «Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων» (ΑΠΕ-ΜΠΕ), σύμφωνα με το οποίο τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ενημερωθεί για την ακύρωση από τους θεσμούς της μείωσης των συντάξεων.

Συγκεκριμένα, το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με πολύ πρωινό του τηλεγράφημα, επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές, ανέφερε, προκαλώντας σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση, ότι «βιώσιμο θεωρούν οι θεσμοί το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, μετά από τις επαφές με το οικονομικό επιτελείο, και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του».

Μάλιστα προστίθετο, ότι για το γεγονός αυτό έχουν ήδη ενημερώσει και κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το Γραφείο Τύπου της ΝΔ, αμέσως αντέδρασε:

«Η Νέα Δημοκρατία δεν ψήφισε το μέτρο της νέας περικοπής των συντάξεων από 1.1.2019. Το μέτρο που δεν υπήρχε καν στο 3ο αχρείαστο Μνημόνιο, ψηφίστηκε με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ κατέθεσε και τροπολογία προ διμήνου για να μην εφαρμοστούν οι περικοπές, την οποία η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου δυστυχώς απέρριψε.

Τις ξεκάθαρες αυτές θέσεις της η ΝΔ τις επανέλαβε και στη συνάντηση της Τρίτης 11.09.2018 που είχε με τους εκπροσώπους των Θεσμών, οι οποίοι δεν αποσαφήνισαν τις προθέσεις τους. Εκτοτε, καμία άλλη συνάντηση ή ενημέρωση δεν υπήρξε στην αξιωματική αντιπολίτευση ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από τους Θεσμούς. Με αυτά τα δεδομένα, καλούμε τη διοίκηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ να συνειδητοποιήσει ότι είναι αδιανόητο να χρησιμοποιεί το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων ως όχημα διασποράς ψευδών ειδήσεων και να το έχει μετατρέψει σε όργανο προπαγάνδας της κυβέρνησης».

Δεν άργησε να απαντήσει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, γράφοντας ότι «το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εμμένει στις πληροφορίες των συντακτών του από ευρωπαϊκές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες οι θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του».

Αρχικά υπέρ του ΑΠΕ-ΜΠΕ έσπευσαν να ταχθούν κυβερνητικές πηγές κατηγορώντας τη ΝΔ ότι «έχει στηρίξει όλη της την πολιτική ύπαρξη στη βαθιά της επιθυμία να εφαρμοστεί η εμμονή του ΔΝΤ και να περικοπούν οι συντάξεις. Τόσο για να κατηγορεί την κυβέρνηση, όσο και γιατί αυτό είναι μέρος του προγράμματος Πινοσέτ που έχει αντιγράψει ο κ. Μητσοτάκης και επιθυμεί να εφαρμόσει στην Ελλάδα. Λυπούμαστε, αλλά θα τους διαψεύσουμε διπλά» αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «τόσο στην κατάθεση του προϋπολογισμού του 2019 όσο και στις επόμενες εκλογές, που θα στείλουν τους νοσταλγούς του ΔΝΤ και του Πινοσέτ στο χρονοντούλαπο της ιστορίας».

Ωστόσο, κυβερνητικός αξιωματούχος που συμμετείχε στη τελευταία συνάντηση με τους θεσμούς ήταν ξεκάθαρος ότι δεν μπορούσε να ισχύει το τηλεγράφημα του «ΑΜΠΕ», λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να είναι αλήθεια αφού δεν αποφασίζεται τίποτα στην Αθήνα, δεν γίνεται διαπραγμάτευση, επομένως οι θεσμοί δεν θα μπορούσαν ούτε να συμφωνήσουν, ούτε να διαφωνήσουν.

Προφανώς δεν είχε ενημερωθεί για την αλήθεια ούτε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επειδή είχε σπεύσει λίγο νωρίτερα να επιτεθεί στη ΝΔ λέγοντας ότι «όσο η ΝΔ θα βλέπει το ενδεχόμενο της περικοπής των συντάξεων να απομακρύνεται και το αφήγημά της περί τετάρτου Μνημονίου να καταρρέει, τόσο θα βγάζει τον πραγματικό της εαυτό και θα αποκαλύπτει τη βαθιά της επιθυμία να περικοπούν οι συντάξεις» και πρόσθεσε για τη ΝΔ ότι «σήμερα πάλι της φταίει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αύριο θα της φταίει το κακό το ριζικό της»!

Διάψευση του αθηναϊκού τηλεγραφήματος έκανε και το «Reuters» επικαλούμενο πηγή των Βρυξελλών που είπε ότι «είναι πολύ νωρίς για να εγκριθεί ένα τέτοιο βήμα».

Ξεκάθαρη διάψευση έκανε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του αναπληρωτή εκπροσώπου, Αλεξάντερ Βίντερσταϊν. Κληθείς να απαντήσει αν αληθεύει ή όχι δημοσίευμα (του ΑΠΕ-ΜΠΕ) που έφερε «ευρωπαϊκές πηγές» να δηλώνουν πως εξετάζουν την κατάργηση του μέτρου της περικοπής της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις από το 2019, ανέφερε:

«Η μόνη θέση που πρέπει να λαμβάνετε υπόψιν είναι η απάντηση που έδωσε για το θέμα ο Πρόεδρος Γιούνκερ και όλες τις άλλες μπορείτε να τις αγνοήσετε», (σ.σ. είχε πει ότι τα συμφωνημένα πρέπει να τηρηθούν, απαντώντας σε ερώτηση της «Καθημερινής»).

Στο μεταξύ, εκτός της ΝΔ, και το Κίνημα Αλλαγής ανακοίνωσε ότι «δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, τουλάχιστον όσον αφορά το ‘Κίνημα Αλλαγής’, το σημερινό δημοσίευμα του ΑΠΕ περί ‘ενημέρωσης των κομμάτων’ από τους θεσμούς, ότι δεν θα ισχύσει η περικοπή των συντάξεων την 1/12/19».

Στην ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής αναφέρει ότι «αντιπροσωπεία του Κινήματος Αλλαγής με εντολή της Φώφης Γεννηματά, πρότεινε κατά τη συνάντηση με τους θεσμούς στις 11/09/2018 την αλλαγή του νόμου Κατρούγκαλου και την κατάργηση της διάταξης για την περικοπή των συντάξεων την 1/01/2019. Διάταξη την οποία προβλέπει ο νόμος που ψήφισαν ο κ. Τσίπρας και οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ».

Παράλληλα, τονίζει ότι είναι «χρέος του ΑΠΕ, η υπεύθυνη και αντικειμενική ενημέρωση και όχι η εξυπηρέτηση των αναξιόπιστων μικροκομματικών παιχνιδιών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ».

Ανάλογη αντίδραση υπήρξε και από την Ενωση Κεντρώων ότι «…όσα ακούγονται και γράφονται κινούνται στη σφαίρα της ψηφοθηρίας και της επικοινωνιακής τακτικής του Μαξίμου. Είναι πολιτικά ανέντιμο να παίζει η κυβέρνηση με την ζωή εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων που βιώνουν πολύ δύσκολα την καθημερινότητά τους».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available