Πολιτικό σύστημα ο Μωαμεθανισμός και όχι θρησκεία, λέει ο Σωτήριος

Ο Μητροπολίτης Τορόντο και παντός Καναδά κ. Σωτήριος. Φωτογραφία: Ιερή Μητρόπολη Τορόντο -Καναδά.

ΤΟΡΟΝΤΟ. Ο Μητροπολίτης Τορόντο και παντός Καναδά κ. Σωτήριος στην εγκύκλιο του για την 25η Μαρτίου διακηρύττει ότι ο Μωαμεθανισμός δεν είναι θρησκεία, αλλά πολιτικό σύστημα.

Γράφει χαρακτηριστικά πως «τετρακόσια χρόνια εξουθενωτικής σκλαβιάς. Η οθωμανική αυτοκρατορία εγκολπώθηκε τη θρησκεία του Μωάμεθ, αλλά αυτή στην ουσία δεν είναι θρησκεία. Eίναι πολιτικό σύστημα. Το σύνθημά της και σήμερα είναι ‘Islam will rule’. Ο Μωαμεθανισμός θα κυβερνήσει. Kαι θα κυβερνήσει δια παντός μέσου.

Αυτό το έζησαν στο πετσί τους, οι Έλληνες και η Ελλάδα, στα τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς. Έχασαν κάθε ανθρώπινο δικαίωμα. Δεν είχαν καμμία ελευθερία. Επλήρωναν σκληρό χαράτσι. Το πιο σκληρό απ’ όλα, η οθωμανική αυτοκρατορία και το πολιτικό σύστημα του Μωάμεθ, έπαιρναν τα παιδιά τους. Τα εξισλάμιζαν. Τα έκαναν γενίτσαρους και τα έβαζαν να σκοτώνουν τους γονείς τους και τα αδέλφια τους. Ξύπνησε ο Έλληνας. Αγανάκτησε και φώναξε.

«Μάνα σου λέω δε μπορώ τον Τούρκο να δουλεύω
δεν ημπορώ δεν δύναμαι εμάλλιασε η καρδιά μου
θα πάρω το ντουφέκι μου να πάω να γίνω κλέφτης»

Πολλές φορές ξεσηκώθηκε η Ελλάδα και ο Ελληνας. Ο ξεσηκωμός τους πνίγηκε στο αίμα. Η σκλαβιά έγινε χειρότερη.

Αγρυπνούσε, όμως, η άλλη Ελλάδα. Οι Έλληνες που ζούσαν εκτός της Ελλάδας. Ήσαν ακραιφνείς Έλληνες. Υπερήφανοι για την καταγωγή τους. Ξεσηκώθηκαν και αυτοί. Η άλλη Ελλάδα. Ένωσαν τις δυνάμεις τους με την Ελλάδα και τους Έλληνες της Ελλάδας και έγινε το θαύμα. Η Ελλάδα με την Επανάσταση του 1821 αναστήθηκε. Λυγερόκορμη η ελευθερία περπατεί στα βουνά και τις ράχες. Στους κάμπους και τις θάλασσες της ελεύθερης Ελλάδας. Ζήτω η ελευθερία!

Καιρός να ρίξουμε μια ματιά στην σημερινή άλλη Ελλάδα. Οι Έλληνες που σήμερα ζουν εκτός Ελλάδας, είναι ένας πολύ υπολογίσιμος αριθμός. Όχι μόνο υπολογίσιμος αριθμός. Οι εκτός Ελλάδας Ελληνες είναι πετυχημένοι. Στα γράμματα. Στις τέχνες. Στο εμπόριο, στις επιχειρήσεις γενικά. Γιορτάζουν υπερήφανα την 25η Μαρτίου 1821 με δοξολογίες. Με γιορτές. Με παρελάσεις. Θαυμάσια! Αξίζουν συγχαρητηρίων.

Η άλλη Ελλάδα, δηλαδή οι Ελληνες του εξωτερικού, πρέπει να προσέξουμε δύο πράγματα. Οι πυλώνες που βασίζεται και στέκεται η άλλη Ελλάδα είναι δύο. Είναι η ελληνοπρέπεια και η ορθόδοξη πίστη. Γλώσσα και Ορθοδοξία. Αν χάσουμε αυτά τα δύο, θα χαθούμε και σαν Έλληνες. Εάν θέλουμε να υπάρχουμε, πρέπει να καλλιεργούμε αυτά τα δύο πράγματα. Αυτά καλλιεργούνται στην οικογένεια. Στην εκκλησία. Στο σχολείο. Κανείς δεν πρέπει να το ξεχνάει αυτό. Ελληνορθόδοξη οικογένεια. Ελληνορθόδοξη εκκλησία. Ελληνορθόδοξο σχολείο, για να κρατιέται η άλλη Ελλάδα πραγματική Ελλάδα.

Ελληνες και φιλέλληνες του Καναδά, γιορτάστε την 25η Μαρτίου 1821. Γιορτάστε την ελευθερία. Η ελευθερία είναι κοινό γνώρισμα. Ανήκει σε όλους τους λαούς. Και σεις Ελληνες του Καναδά γιορτάστε, αλλά και καλλιεργείστε την ελευθερία, στο Ελληνορθόδοξο σπίτι. Στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία. Στο Ελληνορθόδοξο σχολείο. Αυτό σας πρέπει. Αυτό σας ταιριάζει. Κρατήστε την άλλη Ελλάδα, πραγματική Ελλάδα. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος η άλλη Ελλάδα να γιορτάζει την 25η Μαρτίου 1821».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *