Πού είναι οι επιστολές αναγνωστριών μας;

Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ.

Ξεφυλλίζοντας τη «Νew York Times» -μια από τις 3 αμερικανικές εφημερίδες που διαβάζω κάθε πρωί- έπεσα πάνω σε ένα θέμα, που μας απασχολεί κι εμάς εδώ στον «Εθνικό Κήρυκα», για πολλά χρόνια: Δεν λαμβάνουμε αρκετές επιστολές από γυναίκες. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι το 43% περίπου των αναγνωστών μας είναι γυναίκες.

Και απορούμε γιατί να συμβαίνει αυτό.

Στην επιστολή της λοιπόν στη «ΝΥΤ» η Κίμπερλυ Πρόβολους -Kimberly Probolus- γράφει:

«Καθώς ξεφυλλίζω τις διάφορες παναμερικανικής εμβέλειας εφημερίδες ψάχνοντας για επιστολές γυναικών ελπίζω, ότι κάποτε, οι γυναίκες θα αντιπροσωπεύονται ανάλογα με τον πληθυσμό μας. Και πάντοτε απογοητεύομαι. Η πλάστιγγα πάντα γέρνει προς τους άνδρες…

Η στήλη των επιστολών είναι μεταξύ των πιο δημοκρατικών χώρων της εφημερίδας, εκεί που παιδιά και ενήλικες, δισεκατομμυριούχοι και αυτοί που κερδίζουν τον κατώτερο μισθό συμμετάσχουν σε μια δυναμική δημόσια συζήτηση. Ο κάθε ένας τους έχει μια ίση ευκαιρία να συμμετάσχει σε ένα δημόσιο διάλογο… Οταν ρώτησα γιατί δημοσιεύονται τόσο λίγες επιστολές γυναικών, η απάντηση που πήρα είναι ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των επιστολών έρχεται από άνδρες».

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουμε κι εμείς εδώ στον «Εθνικό Κήρυκα». Το πρόβλημα ότι συνήθως οι γυναίκες δεν γράφουν. Βέβαια έχουμε κι ένα άλλο πρόβλημα, όπως έλεγε και η αείμνηστη Ελένη Βλάχου, εκδότρια της «Καθημερινής»: «Εμείς οι Ελληνες και δεν διαβάζουμε, γενικά, και δεν γράφουμε επιστολές στις εφημερίδες».

Το αποτέλεσμα είναι ότι δημοσιεύουμε επιστολές από ένα μικρό αριθμό ομογενών. Είναι δε επίσης αξιοσημείωτο ότι επιστολές δεν γράφουν ούτε και οι δάσκαλοι και οι δασκάλες των σχολείων μας, οι ακαδημαϊκοί μας, οι ιερείς μας κ.τ.λ.

Παραμένουν ακροατές, εκτός διαλόγου, και εκτός Κοινότητας, αν και θα μπορούσαν να κάνουν μια θετική προσφορά στο δημόσιο διάλογο για γενικά θέματα, καθώς και για θέματα που τους απασχολούν άμεσα. ‘Η δεν γράφουν για να εκφράσουν τη διαφωνία τους με μια θέση της εφημερίδας.

Από τη μεριά μας, θέλω να καταστήσω απόλυτα σαφές, δίνουμε ιδιαίτερη σημασία σε κάθε κόσμια γραμμένη επιστολή. Εννοείται ότι δεν δημοσιεύουμε επιστολές που ο επιστολογράφος βρίζει τον οποιοδήποτε.

Ιδιαιτέρως όμως κοιτάζουμε για επιστολές που εκφράζουν μια διαφορετική οπτική γωνία από αυτή της εφημερίδας και των συνεργατών της.

Και επίσης κοιτάζουμε για επιστολές από μέρη εκτός της Νέας Υόρκης γιατί έτσι μαθαίνουμε και για τα προβλήματα των περιοχών τους.

Είναι πάντως ενδιαφέρον ότι έχουμε αρχίσει και λαμβάνουμε επιστολές από την Ελλάδα και άλλα μέρη, καθώς το διαδίκτυο έχει καταστήσει την εφημερίδα προσιτή σε κάθε γωνιά της Γης.

Με άλλα λόγια, το βήμα των επιστολών όντως αποτελεί τον πιο δημοκρατικό χώρο της εφημερίδας. Είναι ίσης ευκαιρίας και είναι ανοιχτό σε όλους και όλες.

Πραγματικά θα ευχόμουν όπως οι γυναίκες αντιπροσωπεύονται πιο αναλογικά με τον αριθμό τους. Θα κάνουν μια ξεχωριστή προσφορά στον δημόσιο διάλογο για θέματα που πιθανόν δεν καλύπτονται αρκετά από την εφημερίδα ή που καλύπτονται ελλιπώς.

Συνήθως πλέον οι επιστολές που δεχόμαστε μας αποστέλλονται ηλεκτρονικά, στο info@ekirikas.com, ή secretary@ekirikas.com.

Βέβαια δεχόμαστε και επιστολές ταχυδρομικώς στο Ethnikos Kirix, 37-10 30th Street, Long Island City, New York, 11101, Τμήμα Επιστολών.

Περιμένω τις επιστολές σας, κυρίες και κύριοι.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available