Πού οφείλεται το μεγάλο ενδιαφέρον για τον Ελπιδοφόρο

Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» - Κώστας Μπέη.

Η άφιξη του νέου Αρχιεπισκόπου στη Νέα Υόρκη έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον στην Κοινότητά μας.

Και πάντως μεγαλύτερο από τις ενθρονίσεις των Σπυρίδωνα και Δημητρίου, στις οποίες παραβρέθηκα.

Το συμπέρασμα αυτό βγαίνει και από το αποκαλυπτικό γεγονός ότι πολλοί δίνουν «μάχη» για να εξασφαλίσουν ένα εισιτήριο εισόδου στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας του Μανχάταν όπου θα γίνει η ενθρόνιση -ήδη έχουν υπερβεί κατά πολύ τον αριθμό που χωρεί ο (μικρός σε χωρητικότητα) ναός – και ακόμα μεγαλύτερη μάχη για μια θέση στο ξενοδοχείο «Hilton», στο Μανχάταν, όπου ενώ η αχανής του αίθουσα (Grand Ballroom) έχει χωρητικότητα 1.500 ατόμων, τελικά προσπαθούν να βρουν τρόπο να χωρέσουν 1.700… Κι αυτά στην περίοδο του καλοκαιριού που πολλοί ομογενείς επισκέπτονται την Ελλάδα για διακοπές.

Το ίδιο συμπέρασμα βγαίνει και από την μεγάλη επιτυχία που σημείωσαν οι ειδικές εκδόσεις του «Εθνικού Κήρυκα» για την ενθρόνιση, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.

Το ερώτημα λοιπόν είναι, πού οφείλεται το μεγάλο ενδιαφέρον για συμμετοχή στην ενθρόνιση του κ. Ελπιδοφόρου;

Οφείλεται στους εξής βασικούς, αλληλένδετους λόγους: Η βαθιά οικονομική κρίση της Αρχιεπισκοπής δημιούργησε στην Ομογένεια το αίσθημα της ανασφάλειας για το μέλλον της Εκκλησίας μας.

Για πρώτη φορά ο κόσμος μας ήρθε αντιμέτωπος με ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Είδε μια Αρχιεπισκοπή σχεδόν ακέφαλη να παραπαίει, με έντονα και διάπλατα τα ερωτήματα, αναφορικά με την διαφανή διαχείριση των οικονομικών της. Και όπως διαπιστώθηκε, και σωστά, αφού ακόμα και ο οικονομικός διευθυντής της Αρχιεπισκοπής δήλωσε ένοχος για υπεξαίρεση χρημάτων.

Και αντί να δοθεί άμεση απάντηση στο τι συνέβη, η Αρχιεπισκοπή ξεκίνησε μια προσπάθεια παραπληροφόρησης και επίθεσης στον αγγελιοφόρο, δηλαδή τον «Εθνικό Κήρυκα», που αποκάλυπτε την αλήθεια.

Και, επίσης, αντί να καλυφθεί το συντομότερο δυνατόν το κενό της ηγεσίας, που εκ των πραγμάτων δημιουργήθηκε, η μακρά αμφιταλάντευση για το τι έπρεπε να γίνει βάθαινε επικίνδυνα το αίσθημα της αβεβαιότητας.

Τελικά, όμως, ο κόσμος μας αισθάνθηκε μια ανακούφιση, ότι έγινε η σωστή επιλογή Αρχιεπισκόπου.

Στο πρόσωπο του Ελπιδοφόρου είδε έναν νέο, δυναμικό θρησκευτικό ηγέτη, που κινήθηκε σωστά από την πρώτη στιγμή, με ταπεινότητα και με σύνεση, αλλά και αποφασισμένος να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της Εκκλησίας στην Αμερική.

Σε αντίθεση με προηγούμενες καταστάσεις, από την πρώτη στιγμή φάνηκε ότι ο Ελπιδοφόρος δεν είναι ένας προσωρινός τοποτηρητής στη θέση αυτή, αλλά έρχεται με λυμένα τα χέρια του να λάβει τις αποφάσεις που πρέπει.

Την ίδια όμως εντύπωση, την ανάδειξη μιας σοβαρής εκκλησιαστικής προσωπικότητας στην πολλαπλώς κρίσιμη Αρχιεπισκοπή Αμερικής, πήρε και ο υπόλοιπος Ελληνισμός. Το αποτέλεσμα είναι ότι έχουν έρθει πολλοί από την Αθήνα, και αλλού, για να παρευρεθούν στην ενθρόνιση, γιατί διακρίνουν μια ιστορικότητα.
Μεταξύ αυτών, ο Υπουργός των Εξωτερικών της Ελλάδας και η σύζυγος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η αναζωογόνηση λοιπόν του ενδιαφέροντος και της ελπίδας που ο νέος Αρχιεπίσκοπος φέρνει, αποτελεί και την πρώτη χειροπιαστή ένδειξη της θετικής πορείας που φαίνεται ότι η Εκκλησία μας θα ακολουθήσει από τώρα και στο εξής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available