Κύριο άρθρο του «Ε.Κ.»: Πράξη ευθύνης

Από την επίσκεψη του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μάτι στα τέλη Ιουλίου (Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ).

Γράφτηκαν, εκφράστηκαν και δικαίως συνεχίζουν να γίνονται αναρίθμητα σχόλια, ερμηνείες και δημοσιεύματα για την ανείπωτη τραγωδία που υπέστη η Ανατολική Αττική ως αποτέλεσμα των πρόσφατων πυρκαγιών.

Το τραύμα, ψυχολογικό και υλικό, είναι τεράστιο και βαρύνει αποφασιστικά τον πολιτικό διάλογο αλλά και την εθνική συνείδηση σε όλη τη χώρα. Οι θρήνοι για την σχεδόν εκατόμβη των άτυχων θυμάτων συνεχίζονται, οι αιτιάσεις και οι κατηγορίες εκτοξεύονται προς κάθε κατεύθυνση. Ολοι προσπαθούν να καταλάβουν πώς έγινε μια τόσο μεγάλη καταστροφή και πώς μπορεί να αποφευχθεί η επανάληψή της στο μέλλον.

Μέσα σε αυτό τον ορυμαγδό και υπεράνω κάθε πολιτικής τοποθέτησης επιβάλλεται να επισημανθεί, και πολλοί στην Ελλάδα το κάνουν με έμφαση, μια παραδειγματική από κάθε πλευρά πράξη ευθύνης εκ μέρους ενός πολιτικού ηγέτη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από τις πρώτες ώρες μετά την καταστροφή, έκανε μια γενναία υπέρβαση. Καυτηρίασε τη «διαχρονική αδυναμία του ελληνικού κράτους» να αποτρέπει τέτοιες συμφορές και ζήτησε από όλους, αρχίζοντας από το δικό του κόμμα, περισυλλογή και αποχή από την πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η αντίδρασή του αυτή ήταν εντελώς προσωπική, άμεση και αυθόρμητη στις πρώτες ώρες μετά την καταστροφή και όχι μια ζυγισμένη και πολιτικά σταθμισμένη τοποθέτηση ως αποτέλεσμα συσκέψεων και υπολογισμών.

Οσοι γνωρίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη από την νεανική του ηλικία είναι σε θέση να γνωρίζουν ότι η ανθρώπινη και υπεύθυνη αυτή στάση, η οποία έδωσε και τον τόνο του πολιτικού διαλόγου επί του τραγικού συμβάντος τουλάχιστον από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης, πηγάζει από τα αληθινά ένστικτα της εξαιρετικής του προσωπικότητας και γι’ αυτό μιλάει και περιγράφει τον χαρακτήρα του κατά τρόπο αυθεντικό και ακριβή.

Και αποτελεί ίσως την μόνη αχτίδα αισιοδοξίας στη μαυρίλα που προξένησε η καταστροφή.

Ας επαναληφθεί ότι το παρόν σχόλιο διατυπώνεται χωρίς οιανδήποτε πολιτική χροιά η τόνο. Εξ άλλου, παρόμοια σχόλια εκφράστηκαν ήδη στην Ελλάδα από πολλά υπεύθυνα χείλη και σημαντικές προσωπικότητες.

Πάρα πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι, ανεξάρτητα από πολιτικό προσανατολισμό, διέγνωσαν στην υπεύθυνη αυτή αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη μια μοναδικά παρηγορητική και σοβαρή δυνατότητα, μέσα στο πένθος και την καταστροφή, να γίνει μια αρχή για σοβαρή, χωρίς μικροπολιτικές θεωρήσεις, εξέταση των εγγενών αδυναμιών, διόρθωση των τραγικών λαθών και λήψη μακροπρόθεσμων θεσμικών μέτρων.

Με σκοπό την, επιτέλους, συγκρότηση ενός σοβαρού και αποτελεσματικού κρατικού μηχανισμού και διαδικασιών προς αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων και πρόληψη καταστροφών.

Ιδού λοιπόν μια υπεύθυνη και γενναία στάση η οποία αντί να αποβλέψει στη μικρόψυχη και κοντόφθαλμη πολιτική εκμετάλλευση, πρόσφερε στην μνήμη των θυμάτων την ελπίδα ότι υπάρχουν και πολιτικοί ηγέτες οι οποίοι μπορούν να μιλήσουν αληθινά και θέλουν να διορθώσουν τις πραγματικές αιτίες του κακού.

Ας ευχηθούμε ότι η πράξη αυτή ευθύνης θα γίνει η βάση για μετουσίωση σε πραγματικότητα μιας αληθινής και αποτελεσματικής πορείας για αλλαγή και διόρθωση όσων «διαχρονικά», όπως γενναία τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ταλαιπωρούν την πατρίδα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available