Πρέπει να τηρούνται τα επικίνδυνα έθιμα;

Ρουκετοπόλεμος στη Χίο. Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi

Ρουκετοπόλεμος στη Χίο. Σαϊτοπόλεμος στην Καλαμάτα. Δυναμίτες στην Κάλυμνο. Είναι τρία από τα πιο περίεργα και μάλιστα τα πιο επικίνδυνα έθιμα.

Η μάχη των ενοριών στις Βροντάδες Χίου με ρουκέτες είναι ασφαλώς φαντασμαγορική, αλλά επίσης επικίνδυνη, καθώς δεν τηρούνται πάντα οι κανόνες ασφαλείας με αποτέλεσμα ακραίους τραυματισμούς.

Στην Καλαμάτα τα «μπουλούκια» έχουν τις ρίζες τους στο 1821. Ζωσμένοι με σαΐτες οι Καλαματιανοί συνήθιζαν να παίζουν σαϊτοπόλεμο στο γήπεδο του Μεσσηνιακού. Το γιατί αποφάσισαν να το κάνουν στην πλατεία αποτελεί μάλλον εγκληματική αμέλεια, αφού χάθηκε ένας άνθρωπος. Μία σαϊτα βρήκε στο κεφάλι τον 53χρονο εικονολήπτη που πέθανε επί τόπου.

Το 2015 πάλι είχαν ακρωτηριαστεί δύο νέοι. Τι δεν κατάλαβαν οι αρμόδιοι;

Στην Κάλυμνο, παρά τις αστυνομικές επιδρομές, οι νέοι επιδίδονται σε ομοβροντίες δυναμιτών από τα απέναντι από το λιμάνι υψώματα Αγίου Στεφάνου και Υπαπαντής.

Αναφερόμαστε στα πιο γνωστά. Και δεν αποσιωπούμε ούτε τις μπαλωθιές από τις οποίες έχουμε θρηνήσει θύματα.

Ασφαλώς πρέπει να ειπωθεί ότι η τήρηση των εθίμων σε μία χώρα με μακραίωνη ιστορία, όπως η Ελλάδα, είναι μέρος της παράδοσής της. Αμέτρητα είναι τα έθιμα που τηρούνται σε μεγάλες γιορτές κάθε χρόνο, στην απόλυτη πλειοψηφία τους λαογραφικά και ψυχαγωγικά, χωρίς κανέναν κίνδυνο.

Αλλωστε η τήρηση των εθίμων διαφυλάσσει τον πολιτισμό μίας χώρας και τον μεταδίδει από γενιά σε γενιά. Ως εκ τούτου τα έθιμα ωφελούν την ψυχή.

Μάλιστα, μία έρευνα προ δεκαετίας στο Πανεπιστήμιο Syracuse της Νέας Υόρκης ανέδειξε τα έθιμα ως ένα είδος ψυχοθεραπείας.

Αυτό είναι διαφορετικό από την αναβίωση εθίμων που ενέχουν μεγάλο κίνδυνο και τα οποία συνήθως υποστηρίζονται με πάθος, όχι μόνο από μερίδα δημοτών, αλλά και των τοπικών αρχόντων επειδή θεωρούν ότι έτσι διαφημίζεται ο τόπος τους.

Δεν ωφελεί η ρουκέτα, η σαϊτα ή ο δυναμίτης, ή ο πυροβολισμός για να τρομάξει ο Αδης με την Ανάσταση του Χριστού. Υπάρχουν πολλά άλλα ειρηνικά έθιμα.

Κοντά στο νου και η γνώση. Θα έπρεπε να το γνωρίζει αυτό ο δήμαρχος Καλαμάτας, ώστε να μη θρηνούμε την απώλεια μίας ζωής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available