Προέχει η εθνική κυριαρχία

Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Κοτζιάς σε παλαιότερο στιγμιότυπο στη Βουλή (Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ).

Οι αναγνώστες μου γνωρίζουν ότι δεν έχω συχνά την ευκαιρία να συμφωνώ με τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Κι αυτό όχι γιατί δεν θέλω αλλά γιατί, απλά, πώς να συμφωνήσω με αυτά που λέει και κάνει η σημερινή κυβέρνηση;

Να όμως, που βρήκα μία απόφασή της με την οποία συμφωνώ και θέλω να επαινέσω. Κι αυτό άσχετα με τη θέση μου στο Σκοπιανό.

Αναφέρομαι «στον πόλεμο των αντιποίνων» που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας όταν πριν ένα μήνα η Αθήνα απέλασε μερικούς Ρώσους, προφανώς, πράκτορες που είχαν ως βάση τους, και κάλυμμά τους, τη ρωσική πρεσβεία από την οποία, όπως λέγεται, επιχειρούσαν να επηρεάσουν την πολιτική της χώρας έναντι των Σκοπίων.

Συγκεκριμένα, η Αθήνα κατηγόρησε τη Μόσχα ότι χρηματοδότησε διαδηλώσεις ενάντια στη συμφωνία με την FYROM.

Τη Δευτέρα, το ρωσικό υπουργείο των Εξωτερικών έλαβε αντίποινα ενάντια της Ελλάδος για τις -όπως τις χαρακτήρισε- «μη φιλικές ενέργειες» εναντίον της, διατάζοντας την ανάκληση Ελλήνων διπλωματών (δεν έχει προσδιοριστεί ο αριθμός τους).

Η Μόσχα, σημειωτέον, κατηγορεί την Αθήνα ότι προέβη στην απέλαση των διπλωματών της κατόπιν πίεσης που της ασκήθηκε από το ΝΑΤΟ.

Δεν θα εστιάσω την προσοχή μου, στο ενδιαφέρον, πάντως, σημείο, ότι ήρθε η κυβέρνηση Τσίπρα να κάνει ό,τι δεν τόλμησαν να κάνουν στο παρελθόν ακόμα και οι δεξιές κυβερνήσεις, μάλλον από τον φόβο της αντίδρασης της τότε έξαλλης Αριστεράς.

Δεν μπορώ να φανταστώ ότι δεν είχαν δοθεί αφορμές για κάτι τέτοιο.

Ούτε θα σταματήσω, ιδιαίτερα, στο σημείο της κατηγορίας της Μόσχας ότι η Αθήνα πιέστηκε από το ΝΑΤΟ για να απελάσει τους Ρώσους διπλωμάτες αν και είναι πιθανόν ότι υπάρχει αλήθεια και σε αυτό.

Σίγουρα όμως και άλλες φορές το ΝΑΤΟ ή γενικά η Δύση θα είχε ασκήσει πίεση στην Ελλάδα για διάφορα θέματα χωρίς αυτή να ανταποκριθεί.

Λαμβάνω φυσικά υπόψη μου ότι στην προκειμένη περίπτωση οι Κοτζιάς – Τσίπρας έχουν ένα ιδιαίτερο, προσωπικό λόγο, για να αντιδράσουν ενάντια στην παρέμβασή της Ρωσίας στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας.

Τους δημιουργούν πρόβλημα σε ένα θέμα, στο Σκοπιανό, στο οποίο έχουν επενδύσει προσωπικά το πολιτικό τους μέλλον, και επομένως δεν θα μπορούσαν να δεχθούν οποιαδήποτε παρέμβαση που θα αύξανε ακόμα περισσότερο την ήδη πολύ μεγάλη αντίθεση του ελληνικού λαού προς τη συμφωνία.

Οπως και να έχουν τα πράγματα όμως σωστά έπραξαν Κοτζιάς – Τσίπρας.

Η παρέμβαση μιας οποιασδήποτε χώρας στα εσωτερικά μιας άλλης είναι απαράδεκτη και αντιτίθεται στην πρακτική που έχει καθιερωθεί στις διακρατικές σχέσεις από την εποχή της Συνθήκης της Westphalia (Γερμανία) (υπεγράφη από τις 15 Μαϊου έως τις 24 Οκτωβρίου 1648) που καθιερώνει τον σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών.

Κι αν και στη διεθνή πρακτική η συμφωνία αυτή παραβιάζεται σχεδόν από όλους εντούτοις η ανεξέλεγκτη, ωμή παρέμβαση, πρέπει να αποτελεί μία κόκκινη γραμμή για την οποιαδήποτε χώρα.

Βέβαια είναι γεγονός ότι οι αποφάσεις αυτές έχουν επιπτώσεις και πέρα από τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των χωρών.

Οπως π.χ. στον τουρισμό, αγροτικά προϊόντα, και άλλα. Ομως το θέμα της εθνικής κυριαρχίας προέχει όλων των άλλων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available