Προβληματισμοί Αναστασιάδη για δημιουργία Υφυπουργείου Αθλητισμού

Από τη σύσκεψη που έγινε στο Προεδρικό, για τα τεκταινόμενα στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Φωτογραφία: ΓΤΠ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Τον προβληματισμό του για την αναγκαιότητα της δημιουργίας Υφυπουργείου Αθλητισμού μοιράστηκε ο πρόεδρος Αναστασιάδης με φορείς εμπλεκόμενους στο κυπριακό ποδόσφαιρο, στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του, με αφορμή τα όσα ακούγονται περί διαφθοράς στο χώρο του κυπριακού ποδοσφαίρου.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης βρέθηκαν οι φάκελοι που απέστειλε η ΟΥΕΦΑ στην ΚΟΠ για ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα στο κυπριακό ποδόσφαιρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε πλήρη ενημέρωση από τις διωκτικές Αρχές, αλλά και τις αρμόδιες Αρχές του ποδοσφαίρου για τις διαδικασίες και ενέργειες αναφορικά με την προσπάθεια πάταξης και εξάλειψης της διαφθοράς στο κυπριακό ποδόσφαιρο.

Η σύσκεψη, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Κ. Κούσιο, πραγματοποιήθηκε σε θετικό και δημιουργικό κλίμα με απώτερο στόχο όλων την υιοθέτηση μέτρων, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική υλοποίηση της όλης πολιτικής για την καταπολέμηση της βίας και τον εκσυγχρονισμό των σταδίων.

Αποφασίστηκε η σύγκληση νέας σύσκεψης στην παρουσία των ιδιοκτητών και διαχειριστών των σταδίων, του ΚΟΑ, της Αρχής Αδειοδότησης Σταδίων και της Αστυνομίας, για να συγκεκριμενοποιηθούν προτεραιότητες, χρονοδιαγράμματα, καθώς και η χρηματοδότηση για την ολοκληρωτική υιοθέτηση μέτρων, έτσι ώστε τα στάδια να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις που απορρέουν από τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας.

Οσον αφορά την κατάσταση στον χώρο του ποδοσφαίρου και τις καταγγελίες για χειραγώγηση αγώνων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέπτυξε τις ακόλουθες επτά προτάσεις της Κυβέρνησης, για:

* Δημιουργία Υφυπουργείου Νεολαίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού, το οποίο θα εφαρμόζει ενιαία αθλητική νομοθεσία και θα έχει αρμοδιότητες στο ευρύτερο φάσμα του αθλητισμού τις οποίες σήμερα υλοποιεί ο ΚΟΑ, οι Αθλητικές Ομοσπονδίες και οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας. Όπως είναι αυτονόητο, η δημιουργία Υφυπουργείου Αθλητισμού συνεπάγεται και τον εκσυγχρονισμό του Αθλητικού Νόμου που χρονολογείται από το 1969.

* Νομοθετική σύσταση ανεξάρτητης Δικαστικής Αρχής που θα λειτουργεί ως οιονεί δικαστήριο, με αποκλειστική δικαιοδοσία την εκδίκαση του συνόλου των υποθέσεων που προκύπτουν σαν αποτέλεσμα της παραβίασης νομοθεσιών που αφορούν το όλο πλέγμα του αθλητισμού. Δεν μιλάμε για παραβιάσεις κανονισμών, αλλά για παραπτώματα ή αδικήματα που προνοούνται από τη νομοθεσία για την πάταξη της διαφθοράς και τη χειραγώγηση των αγώνων.

* Τη καθολική εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας που εφαρμόζεται από τον ΚΟΑ, με βάση την έκθεση εμπειρογνωμόνων της Παγκόσμιας Τράπεζας τον Μάιο του 2014 και ως ο Νόμος του 2017 προνοεί.

* Τροποποίηση του Νόμου που διέπει τη λειτουργία της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μηχανισμός παρακολούθησης στοιχηματικής δραστηριότητας.

* Βιντεογράφηση και αρχειοθέτηση όλων των αγώνων της Β΄ κατηγορίας προς διευκόλυνση του ανακριτικού έργου της Αστυνομίας για αγώνες που θεωρείται ότι υπήρξε ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα.

* Αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας του 2017 που αφορά την καταπολέμηση της Χειραγώγησης Αθλητικών γεγονότων από τους αρμόδιους φορείς που έχουν υποχρέωση υλοποίησης των σχετικών προνοιών.

* Τροποποίηση της νομοθεσίας του 2017 με ρητή απαγόρευση της πρόσβασης στον χώρο των αποδυτηρίων και στον αγωνιστικό χώρο ατόμων που δεν είναι εγγεγραμμένα στο φύλλο αγώνος και δεν κατέχουν τις σχετικές άδειες.

Ο πρόεδρος απαρίθμησε, επίσης, τα μέτρα που έχουν ληφθεί, από την Κυβέρνηση, προς την κατεύθυνση της πάταξης της διαφθοράς. Είναι τα ακόλουθα:

* Το 2017 ψηφίστηκε σχετική νομοθεσία που ετοιμάστηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η οποία προνοεί αυστηρές ποινές για αδικήματα διαφθοράς στον αθλητισμό, την απαγόρευση διενέργειας στοιχήματος από αθλητές και αθλητικούς παράγοντες, ενώ καθορίζει το ασυμβίβαστο διοικητικών παραγόντων και/ή αθλητών.

* Υιοθετήθηκε Κώδικας Δεοντολογίας.

* Διορίστηκε Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, στη βάση του Περί της Καταπολέμησης της Χειραγώγησης Αθλητικών Γεγονότων Νόμου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available