Προεδρική παρέμβαση και κρίσιμες διαβουλεύσεις για το μέλλον του ΓΕΣΥ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προεδρεύει σύσκεψης για το ΓεΣΥ με τη συμμετοχή του Υπουργού Υγείας, υπηρεσιακών παραγόντων, και εκπροσώπων του ΠΙΣ (Φωτογραφία: Σταύρος Ιωαννίδης/ΓΤΠ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Σε κρίσιμη φάση και με ενεργή προσωπική παρέμβαση του Προέδρου Αναστασιάδη έχουν εισέλθει οι διεργασίες για την πορεία υλοποίησης του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓΕΣΥ) το οποίο κινδυνεύει να μην εφαρμοστεί ποτέ μετά τα αλλεπάλληλα «όχι» των τελευταίων ημερών από όλους σχεδόν τους επαγγελματικούς κλάδους των ιδιωτών γιατρών.

Εν μέσω αυτού του αρνητικού κλίματος πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας η σύσκεψη για το ΓΕΣΥ, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας, υπηρεσιακών παραγόντων, καθώς και εκπροσώπων του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) των ιδιωτών ιατρών.

Η σύσκεψη της Δευτέρας κράτησε περίπου δύο ώρες και έγινε γνωστό  ότι νέα συνάντηση όλων των εμπλεκομένων φορέων αποφασίστηκε για το πρωί της Τρίτης.

Σε δηλώσεις τους μετά το πέρας της συνάντησης, εκπρόσωποι του ΠΙΣ ανέφεραν ότι είχαν μια «δημιουργική συζήτηση» με τον Πρόεδρο.

Ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου  ανέφερε ότι στη συνάντηση τέθηκαν ενώπιον του Προέδρου όλα τα θέματα που απασχολούν τους γιατρούς «και γι’ αυτό το λόγο έχει οριστεί συνάντηση αύριο παρουσία του ΟΑΥ» (Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας στον οποίο υπάγεται το ΓΕΣΥ).

Πρόσθεσε ότι «δεν θέλω να  προκαταβάλω τα πράγματα, υπάρχουν ερωτήματα που ελπίζω να απαντηθούν αύριο. Ας περιμένουμε την αυριανή συνάντηση και μετά να προβούμε σε συμπεράσματα».

Ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε πάντως πως δεν τίθεται θέμα αλλαγής πλεύσης από πλευράς Κυβέρνησης όσον αφορά το μονοασφαλιστικό, αλλά ούτε και οποιωνδήποτε αλλαγών, που να διαφοροποιούν τη φιλοσοφία του ψηφισθέντος από τη Βουλή Γενικού Σχεδίου Υγείας.

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος όσον αφορά την κατάληξη της εν εξελίξει διαβούλευσης, επισημαίνοντας πως και κατά το παρελθόν υπήρχαν ενθαρρυντικά μηνύματα, αλλά στο τέλος οι προσδοκίες δεν επιβεβαιώθηκαν.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επιθυμία και εταιρειών να απέχουν από το ΓεΣΥ σημείωσε ότι κάποιες εταιρείες είχαν συγκεκριμένα θέματα ενώ θα αποσταλούν επιστολές εντός της ημέρας από τον ΟΑΥ σε όλες τις εταιρείες για διευκρινίσεις και εξηγήσεις.

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης στο Προεδρικό, η Εκτελεστική Επιτροπή του ΠΙΣ παρακάθησε σε συνεδρία προς συζήτηση και αξιολόγηση των όσων άκουσαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς και ενόψει της νέας συνάντησης της Τρίτης.

Υπερβολικές απαιτήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες από πλευράς Προέδρου Αναστασιάδη, κατά τη συνάντηση της Δευτέρας, ξεκαθαρίστηκε πως δεν μπορεί να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του ΠΙΣ για άσκηση ιδιωτικής ιατρικής παράλληλα με το ΓΕΣΥ, καθώς και για αύξηση του σφαιρικού προϋπολογισμού. Την ίδια ώρα, από πλευράς Νίκου Αναστασιάδη επανατονίστηκε η αποφασιστικότητα του ίδιου και της Κυβέρνησης γενικότερα, να εφαρμοστεί το ΓΕΣΥ εντός των καθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων και χωρίς να αλλάζει η φιλοσοφία του.

Η ηγεσία των ΠΙΣ, κατά τις ίδιες πληροφορίες, εμφανίζεται ανένδοτη και αμετακίνητη από αξιώσεις τις οποίες η Κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως δεν μπορεί να ικανοποιήσει.

Μια χαρακτηριστική απαίτηση, που προβάλλεται από πλευράς ΠΙΣ, είναι η παραχώρηση του δικαιώματος άσκησης ιδιωτικής ιατρικής στο πλαίσιο του ΓΕΣΥ, κάτι ωστόσο που αλλάζει τη φιλοσοφία του Συστήματος και συνεπώς δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ως αίτημα.

Σημειώνεται πως κατά τη διαβούλευση που έλαβε χώρα τους τελευταίους μήνες, ΟΑΥ και Υπουργείο Υγείας, προχώρησαν στην ικανοποίηση της πλειονότητας των προϋποθέσεων που έθεσε η Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ για ένταξη των γιατρών στο ΓΕΣΥ. Παρά το γεγονός αυτό, η ηγεσία του ΠΙΣ εφευρίσκει και προτάσσει νέα αιτήματα, σε μια ξεκάθαρη πλέον προσπάθεια της ν’ ανατινάξει στον αέρα το Γενικό Σχέδιο Υγείας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available