Προθέσεις και πράξεις

Φωτογραφία: Ευρωκίνηση/Τατιάνα Μπόλαρη.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση, βασισμένη σε μια αξιοκρατική σύνθεση που συμπεριλαμβάνει μεγάλο αριθμό εξωκοινοβουλευτικών και τεχνοκρατών ευρύτερου πολιτικού φάσματος, ξεκίνησε το δύσκολο έργο της ανόρθωσης όχι μόνο της Οικονομίας, αλλά και του κράτους, καθώς και της πολιτικής πραγματικότητας γενικότερα.

Οι στόχοι και το όραμα του Πρωθυπουργού, όπως εκφράσθηκαν στις αρχικές δηλώσεις και επαγγελίες του, μαρτυρούν αποφασιστικότητα και πρόθεση για σοβαρή δουλειά και πολυεπίπεδη αλλαγή.

«Δεν άργησαν όμως να εκφραστούν από την αντιπολίτευση, και όχι μόνο, διάφορες επιφυλάξεις. Πολλοί επεσήμαναν ότι οι καλές προθέσεις δεν αρκούν για να αλλάξουν το γνωστό ελληνικό ιστορικό έλλειμμα σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης και τη γενικότερη προσέγγιση και νοοτροπία στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που ταλαιπωρούν τη χώρα.

«Η κόλαση είναι στρωμένη με καλές προθέσεις» θύμισαν μερικοί, χρωματίζοντας την δυσπιστία τους προς τη νέα κυβέρνηση με την αντίστοιχη στον καθένα ιδεοληψία και κομματική τοποθέτηση.

Αναμφίβολα οι προθέσεις, όσο καλές και εάν είναι, δεν δημιουργούν από μόνες τους την πραγματικότητα και χωρίς συγκεκριμένα αποτελέσματα παραμένουν στη σφαίρα των χωρίς αντίκρυσμα επιθυμιών.

Από την άλλη όμως πλευρά, θεμελιωμένες και στοιχειοθετημένες προθέσεις και εξαγγελίες συνιστούν την απαραίτητη βάση για εκκίνηση και για συνεπή και αποτελεσματική πολιτική.

Οταν δε η ευθύνη και η προσπάθεια για την υλοποίηση των προθέσεων αυτών ανατίθεται στα χέρια ικανών ηγετών και στελεχών, που γνωρίζουν καλά ο καθένας τον τομέα του, θεμελιώνεται βάσιμη προσδοκία ότι οι προθέσεις αυτές έχουν μεγάλη πιθανότητα να γίνουν πραγματικότητα.

Αυτή πρέπει να είναι, για οποιοδήποτε καλόπιστο παρατηρητή, η κριτική προσέγγιση στην εξέταση των πρώτων βημάτων της νέας κυβέρνησης.

Τα αναμενόμενα αποτελέσματα επιβάλλεται στην αρχή να κριθούν από τους αντικειμενικούς στρατηγικούς στόχους και την αρχική θεμελίωση της βούλησης και των προθέσεων εκείνου που αναλαμβάνει ένα μεγάλο και δύσκολο έργο.

Σε αυτό το πλαίσιο δεν μπορεί κανείς παρά να αισθάνεται αισιοδοξία και να έχει βάσιμες προσδοκίες.

Αναμφίβολα οι προθέσεις κρίνονται από τα αποτελέσματα.

Οι προθέσεις όμως και οι εξαγγελίες που διαγράφουν μια συγκροτημένη και ρεαλιστική πολιτική και τις οποίες αναλαμβάνουν να κάνουν πραγματικότητα ικανοί, πεπειραμένοι και γνώστες του τομέα τους ηγέτες, δεν μπορούν παρά να δημιουργούν αξιόπιστες ελπίδες και προσδοκίες για τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Σε αυτό το πνεύμα, το ξεκίνημα της νέας κυβέρνησης δεν μπορεί παρά να κριθεί θετικά.

Ουδείς μπορεί να αξιώσει να κριθεί μόνο από τις προθέσεις της. Ολοι όμως, από την άλλη πλευρά, εάν εξαιρεθεί η μικροπολιτική και η ιδεοληψία, έχουμε υποχρέωση να υποδεχθούμε θετικά ένα όραμα για την ανόρθωση της πατρίδας, ιδιαίτερα εάν η πραγμάτωσή του εναποτίθεται σε ικανές προσωπικότητες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available