Αρειος Πάγος για Novartis: Οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα καταθέσουν όπως επιθυμούν

(EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)

ΑΘΗΝΑ. Οι προστατευόμενοι μάρτυρες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν να καταθέσουν στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, η οποία ερευνά την υπόθεση της Novartis.

Αυτή την απάντηση έδωσε χθες ο εποπτεύων εισαγγελέας της Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, προς τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής, που έθεσαν σχετικά ερωτήματα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπρακουμάτσος, στα προχθεσινά ερωτήματα που του έθεσε η Προανακριτική, απάντησε μόνο στο ένα σκέλος τους, που αφορά τον τρόπο κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάθε φορά ο μάρτυρας πρέπει να ερωτάται για τον τρόπο εξέτασής του, πάντα όμως εντός του νομοθετικού πλαισίου. Στο έγγραφό του, ο Μπρακουμάτσος ενισχύει το περιεχόμενο της προχθεσινής απάντησής του προς τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Αναλυτικότερα, ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει ότι ο τρόπος κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων καθορίζονται από: 1) το νόμο 2928/2001, 2) το άρθρο 218 παράγραφος 4 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και 3) την υπ’ αριθμ. 429/2018.

Συγκεκριμένα, η παράγραφος 4, του άρθρου 218 ΚΠΔ αναφέρει:

«Τα μέτρα προστασίας (φύλαξη, τρόπος κατάθεσης κ.λπ.) λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλεια μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή αν δεν συνεργάζεται για την επιτυχία του».

Η απάντηση του εισαγγελικού λειτουργού κοινοποιήθηκε και στην υπηρεσία προστασίας μαρτύρων της ΕΛ.ΑΣ.

Για τα άλλα δύο ζητήματα που έθεσε η Επιτροπή, δηλαδή την επανεξέταση του καθεστώτος των προστατευόμενων μαρτύρων και της διαβίβασης των εγγράφων του FBI, οι απαντήσεις θα δοθούν την ερχομένη εβδομάδα.

Επικοινώνησε με τη ΓΑΔΑ ο «Σαράφης»

Εν τω μεταξύ, δύο φορές επικοινώνησε την Πέμπτη ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» για την υπόθεση Novartis με το τμήμα προστασίας μαρτύρων στην Ασφάλεια Αττικής προκειμένου να δηλώσει ότι είναι στη διάθεση της Επιτροπής να καταθέσει, εφόσον η κατάθεσή του γίνει με τεχνικά μέσα.
Η διεύθυνση προστασίας μαρτύρων έστειλε στη συνέχεια δύο επιστολές στην Προανακριτική Επιτροπή. Στην πρώτη επιστολή, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι προχθές στις 12:12 το μεσημέρι επικοινώνησε ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Σαράφης Μάξιμος» και ενημέρωσε ότι ο λόγος που δεν προσήλθε ενώπιον της Επιτροπής προκειμένου να εξεταστεί δεν ήταν από απείθεια αλλά από το γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν οι εγγυήσεις του νόμου σχετικά με την διαφύλαξη της μυστικότητάς του, καθώς η Επιτροπή απέρριψε το αίτημά του να εξεταστεί με τεχνικά μέσα ηχητικής μετάδοσης της κατάθεσής του με αλλοιωμένη φωνή.

Η δεύτερη επικοινωνία που έκανε ο «Μάξιμος Σαράφης» με το τμήμα προστασίας μαρτύρων της Ελληνικής Αστυνομίας έγινε στις 18:53 προχθές το βράδυ και ο «Σαράφης» επανέλαβε το αίτημά του ότι εφόσον η Επιτροπή αποδεχτεί να εξεταστεί με τεχνικά μέσα ηχητικής μετάδοσης της κατάθεσής του με αλλοιωμένη φωνή βρίσκεται στη διάθεσή της και θα μεταβεί οποιαδήποτε ημέρα του ζητηθεί στον τόπο που θα του υποδειχθεί από την υπηρεσία προκειμένου να μεταφερθεί στον ειδικό χώρο μετάδοσης καταθέσεων. Προτείνει όμως η εξέταση να πραγματοποιηθεί απογευματινές ώρες μετά τις 4 το απόγευμα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available