Προς την «έξοδο» από το υπουργείο Δικαιοσύνης και ο Ρόζενσταϊν

O κ. Rod Rosenstein (AP Photo/Evan Vucci, FILE).

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν (Rod Rosenstein), ο οποίος διόρισε τον ειδικό ανακριτή, Ρόμπερτ Μόλερ, και παραμένει ο πιο ορατός προστάτης του στο υπουργείο Δικαιοσύνης, αναμένεται να εγκαταλείψει τη θέση του σύντομα μετά την επικύρωση της υποψηφιότητας του Γουίλιαμ Μπαρ ως υπουργού Δικαιοσύνης.

Αυτό αποκάλυψε πρόσωπο κοντά στον Ρόζενσταϊν, χωρίς να θέλει να γίνει γνωστή η ταυτότητά του.

Ο Μπαρ, ο οποίος υπηρέτησε ως υπουργός Δικαιοσύνης στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και είναι η επιλογή του προέδρου Τραμπ να βρεθεί ξανά στην ηγεσία του υπουργείου, θα βρεθεί ενώπιον της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας και αν η υποψηφιότητά του επικυρωθεί μπορεί να αναλάβει τα καθήκοντά του από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Ο Ρόζενσταϊν σκοπεύει να φύγει σε κάποιο σημείο μετά την ανάληψη των καθηκόντων από τον Μπαρ, αν και δεν έχει οριστεί ακριβής ημερομηνία και δεν υπάρχει επίσημο σχέδιο για την αποχώρησή του, σύμφωνα με την πηγή που επικαλέστηκε το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Associated Press». Ο Ρόζενσταϊν θα έχει υπηρετήσει ως για περίπου δύο χρόνια ως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, αν πράγματι αποχωρήσει τότε.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Ρόζενσταϊν αναγκάζεται να αποχωρήσει. Είναι κάτι το σύνηθες για τους νέους υπουργούς Δικαιοσύνης να επιλέγουν τους δικούς τους βουλευτές και ο Μπαρ έχει πει στους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά του ότι θα επιλέξει αυτός τον δεύτερο στην ιεραρχία του υπουργείου.

Σε κάθε περίπτωση, η αποχώρηση του Ρόζενσταϊν είναι αξιοσημείωτη, δεδομένου του ρόλου του που έχει να επιβλέπει την έρευνα του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μόλερ για την εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available