Προσοχή στα εσπευσμένα συμπεράσματα από την επίθεση

Φλεγόμενο δεξαμενόλοιο στον κόλπο του Ομάν, 13 Ιουνίου, 2019. Φωτογραφία: AP/ISNA

Aυτά που, προς το παρόν, γνωρίζουμε για τα γεγονότα στον κόλπο του Ομάν, είναι ότι:
Δυο δεξαμενόπλοια κοντά στα άκρως νευραλγικά στενά του Χορμούζ, από τα οποία διακινείται ένα μεγάλο ποσοστό (40%) του πετρελαίου, χτυπήθηκαν με άγνωστο τρόπο και μέσον, προκαλώντας σοβαρές ζημιές στα πλοία.

Το πλήρωμα αναγκάστηκε να τα εγκαταλείψει.

Θα πρέπει να προσέξουμε όμως πριν σπεύσουμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Η Ιστορία μάς διδάσκει ότι η βιασύνη στην εξαγωγή συμπερασμάτων σε αυτές τις περιπτώσεις είναι παρακινδυνευμένη.

O πρέσβης και τακτικός σχολιογράφος της αγγλόφωνης έκδοσής μας, Πατρίκιος Θέρος, στο σχόλιό του της περασμένης εβδομάδας με τίτλο «Πώς να πας σε έναν πόλεμο, κατά λάθος», αναφέρεται σε δυο πιθανές περιπτώσεις που αυτό μπορεί να συμβεί: Της Ελλάδας και Τουρκίας και Αμερικής και Ιράν.

Στην δεύτερη περίπτωση, ο κ. Θέρος -που υπηρέτησε ως πρέσβης της Αμερικής σε χώρες της περιοχής όπου χτυπήθηκαν τα πετρελαιοφόρα- γράφει ότι ο Τραμπ «φαίνεται αποφασισμένος να αποφύγει τον πόλεμο με το Ιράν. Το ίδιο και η ηγεσία στην Τεχεράνη».

Προσθέτει, όμως, ότι έχει βάλει τον εαυτό του «στα χέρια άλλων παικτών, του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας που ανοιχτά επιθυμούν μια επίθεση στο Ιράν». Και συνεχίζει:

«Και οι δυο έχουν τις δυνατότητες να δημιουργήσουν ατυχήματα που θα βοηθήσουν τον σύμβουλο για θέματα Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον (John Bolton), να προβεί σε μια επίθεση εκδίκησης».

«Εύκολα», συνεχίζει, «μπορούν να βάλουν μια βόμβα ή να στείλουν έναν πύραυλο και να μας πουν ότι οι Ιρανοί το έκαναν».

Αυτά, επαναλαμβάνω, πως δημοσιεύτηκαν στο φύλλο μας που κυκλοφόρησε την προηγούμενη Παρασκευή. Αλλά είναι καλό να τα έχουμε υπόψη μας.

Ας ελπίσουμε ότι η αλήθεια για την επίθεση θα είναι πολύ πιο καθησυχαστική και ότι δεν θα μπούμε σε καμιά περιπέτεια, σε μια από τις πιο ευαίσθητες περιοχές του Κόσμου, που μπορεί να οδηγήσει σε γενική ανάφλεξη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available