Προσπάθεια ανανέωσης των κοινοτικών συμβουλίων στη Νέα Αγγλία

Ο Μητροπολίτης Βοστώνης κ. Μεθόδιος. Φωτογραφία: Μητρόπολη Βοστώνης/Αρετή Μπράτση.

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Μητροπολίτης Βοστώνης κ. Μεθόδιος με ειδική εγκύκλιό του προς τις κοινότητες της Νέας Αγγλίας επιχειρεί στην επίτευξη ανανέωσης των κοινοτικών συμβουλίων με νέο αίμα, καθότι σε πολλές περιπτώσεις δεν επιτυγχάνεται η ετήσια ανανέωση όπως οφείλει να γίνεται.

Υπάρχουν περιπτώσεις που τόσο στις θέσεις της προεδρίας, όσο και των συμβούλων παραμένουν άνθρωποι επί πολλά χρόνια, ακόμα και δεκαετίες, με αποτέλεσμα να αποθαρρύνονται άλλοι να συμμετάσχουν και ουσιαστικά να εκδιώκονται οι νέοι ηλικιακά άνθρωποι μερικοί εκ των οποίων επιθυμούν να υπηρετήσουν με ζήλο.

Στην εγκύκλιό του με ημερομηνία 10 Νοεμβρίου 2016, η οποία απευθύνεται προς όλους τους ιερείς και τα κοινοτικά συμβούλια των κοινοτήτων της Νέας Αγγλίας, ο Μητροπολίτης κ. Μεθόδιος τονίζει ανάμεσα στα άλλα, πως «καθώς ετοιμάζεστε για τις εκλογές του κοινοτικού συμβουλίου, σας παρακαλώ να βαδίσετε και να συμμορφωθείτε με τα άρθρα 24, 25, 26, 27 και 31 των Ομοιόμορφων Κανονισμών των Κοινοτήτων της Αρχιεπισκοπής μας».

Υπογραμμίζει πως «εκείνοι οι οποίοι υπηρετούν στο κοινοτικό συμβούλιο πρέπει να είναι άνδρες και γυναίκες οι οποίοι και οι οποίες ζουν τη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας, δίνοντας ένα λαμπρό παράδειγμα προς όλους τους εκκλησιαζόμενους και μέλη της ενορίας».

Ο Μητροπολίτης κ. Μεθόδιος αναφέρει πως «αν και χρονικά όρια θητειών ορίζονται μόνο για τις θέσεις του προέδρου και του ταμία -όχι περισσότερα από έξι συνεχή έτη- σας συστήνω προσωπικώς όπως εκείνοι οι οποίοι έχουν υπηρετήσει περισσότερα από δέκα συνεχή έτη -υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιοι αδελφοί είναι στα κοινοτικά συμβούλια επί τρεις και τέσσερις δεκαετίες- να απέλθουν προκειμένου να αντικατασταθούν από άλλους ενορίτες, ιδιαίτερα ενήλικες νέους που δεν έχουν υπηρετήσει ποτέ».

Σε άλλο σημείο της εγκυκλίου του, ο Μητροπολίτης κ. Μεθόδιος αναφέρει: «επίσης αν και δεν υπάρχει πρόβλεψη στους κανονισμούς της Αρχιεπισκοπής για τα θέματα που αναφέρονται πιο κάτω, ωστόσο πιστεύω πως δεν πρέπει παραπάνω από ένα μέλος της οικογένειας να υπηρετεί στο συμβούλιο ταυτόχρονα. Υπάρχουν κοινότητες στων οποίων τα κοινοτικά συμβούλια μέλη οικογενειών υπηρετούν ταυτόχρονα όπως άνδρας και γυναίκα, γονείς και παιδιά κ.λπ.».

Σε άλλο σημείο υπογραμμίζει πως «δεν πρέπει να υπηρετούν στο κοινοτικό συμβούλιο συγγενείς των ιερέων. Η πρεσβυτέρα, τα παιδιά των ιερέων και οι σύζυγοί τους, καθώς επίσης και τα αδέλφια και οι γαμπροί ή οι νύμφες μπορούν να εργασθούν δραστήρια να ωφελήσουν την κοινότητα, όχι όμως από διοικητική θέση».

Ο Μητροπολίτης Μεθόδιος στην εγκύκλιό του αναφέρεται και στο ζήτημα της απαγόρευσης παιξίματος τυχερών παιχνιδιών στις κοινότητες. Εγραψε πως «απαντητικά στις ερωτήσεις γιατί η Μητρόπολη κατηγορηματικώς απαγορεύει το παίξιμο τυχερών παιχνιδιών ως μεθόδων συγκέντρωσης χρημάτων για την υποστήριξη των κοινοτήτων, σας παραπέμπω στο βιβλίο του π. Στυλιανού Χάρακα ‘Τα Σύγχρονα Ηθικά Προβλήματα που Αντιμετωπίζει η Ορθόδοξη Εκκλησία’ στο οποίο γράφει πως ‘η σύγκριση με αυτή την ευγενή, ανυψωτική και πνευματικώς και εύπορη ιδέα οικονομικής συνεισφοράς, με την μέθοδο παιξίματος τυχερών παιχνιδιών για την εξοικονόμηση χρημάτων για την εκκλησία είναι ντροπή.

Το παίξιμο τυχερών παιχνιδιών είναι λάθος διότι μας στερεί από το προνόμιο να δώσουμε στη συνεισφορά μας διάσταση της πνευματικής μας ζωής. Μας διαχωρίζει από το να παρέχουμε την αφοσίωση και την αγάπη μας στο Θεό, στην Εκκλησία Του και στον Λαό του».

Σε συνέντευξή του στον «Ε.Κ.» και απαντητικά στην ερώτηση τι τον έκανε να στείλει αυτή την εγκύκλιο, είπε: «διότι βλέπω ότι σε πολλές κοινότητες υπάρχουν άνθρωποι στα κοινοτικά συμβούλια οι οποίοι υπηρετούν 10, 20 χρόνια και δεν αφήνουν νέα παιδιά να μπουν στα συμβούλια. Υπάρχουν άνθρωποι που υπηρετούν σαν ταμίες επί 10 χρόνια» και συμπλήρωσε «δεν επιτρέπεται ένας άνθρωπος να έχει τα οικονομικά της κοινότητας επί τόσα χρόνια διότι σκανδαλίζει τον λαό και δίνεται η εντύπωση ότι ίσως να έχει κάποια συμφέροντα».

Ο Μητροπολίτης κ. Μεθόδιος τόνισε πως «εγώ θέλω να φέρω νέα παιδιά στα κοινοτικά συμβούλια. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είναι 35 – 40 χρόνων και δεν μπορούν να μπουν στα συμβούλια διότι υπάρχουν άνθρωποι μεγάλης ηλικίας οι οποίοι είναι στα συμβούλια επί 30 χρόνια». Πρόσθεσε ακόμα, πως «υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είναι πρόεδροι επί χρόνια ολόκληρα και λέγουν ότι δεν θέλει κανείς άλλος να αναλάβει. Βεβαίως δεν θέλει κανείς άλλος όταν κάθεσαι 40 χρόνια και έχεις τους συγγενείς σου και σε ψηφίζουν».

Αναφορικά με τα τυχερά παιχνίδια, είπε ότι «υπήρξε η περίπτωση κοινότητας η οποία ήθελε να καρπούται από έσοδα εταιρείας τυχερών παιχνιδιών, παίξιμο πόκας» και τόνισε «αυτά δεν επιτρέπονται».

Ο Μητροπολίτης κ. Μεθόδιος υπογράμμισε πως «επ’ ουδενί επιτρέπεται από το Καταστατικό της Αρχιεπισκοπής μέλη συμβουλίων, ή συγγενείς μελών συμβουλίων να αναλαμβάνουν επί αμοιβή εργασίες στην κοινότητα» και τόνισε πως «αυτά τα πράγματα είναι ανήθικα». Πρόσθεσε δε πως «ούτε μπορεί η γυναίκα της κοινότητας να είναι έμμισθη γραμματέας της κοινότητας».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *