Προσπάθεια επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό

Μετά από εννέα μήνες Αναστασιάδης και Ακιντζί ξαναβρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο τοο βράδυ της Δευτέρας στο πλαίσιο του ανεπίσημου δείπνου που παρέθεσαν τα Ηνωμένα Εθνη με απώτερο στόχο την αναθέρμανση της διαπραγματευτικής διαδικασίας (Φωτογραφία αρχείου ΓΤΠ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Στο δείπνο του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, που άρχισε στις 7 το βράδυ της Δευτέρας στην κατοικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ στην ουδέτερη νεκρή ζώνη, ήταν στραμμένα τα βλέμματα όλων αναφορικά με τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό και την ενδεχόμενη επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Πρόκειται για το πρώτο τετ-α-τετ των δύο ηγετών μετά από αρκετούς μήνες, και συγκεκριμένα έπειτα από το αδιέξοδο του Κρανς Μοντάνα, τον περασμένο Ιούλιο.

Το κοινωνικού χαρακτήρα – ανεπίσημο  δείπνο, που είχε προγραμματιστεί να γίνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, χωρίς τηλεοπτικές κάμερες και χωρίς φωτογραφική κάλυψη κατόπιν σχετικού αιτήματος του Μουσταφά Ακιντζί, είχε σαν πρώτιστο στόχο την ανοικτή συζήτηση και την ανίχνευση των προθέσεων των δύο πλευρών, χωρίς ν’ αναμένονται αποφάσεις που θα σηματοδοτούν την άμεση επανεκκίνηση ουσιαστικών συνομιλιών, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.

Παρά τις χαμηλές προσδοκίες που προκύπτουν όσον αφορά το αποτέλεσμα του δείπνου, δεδομένων και των συνεχών εκτός πλαισίου αξιώσεων που εγείρονται από τουρκικής πλευράς τους τελευταίους μήνες, η προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών επικεντρωνόταν στην κατάληξη σε ένα μίνιμουμ θετικό αποτέλεσμα, με τρόπο που θα διατηρείται ανοιχτό το παράθυρο επανέναρξης του ουσιαστικού διαλόγου.

Στο πλαίσιο αυτό, βασική επιδίωξη είναι οι δύο ηγέτες να συμφωνήσουν στον διορισμό προσωρινού εκπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, ο οποίος να διερευνήσει τις πιθανότητες για έναν νέο κύκλο συνομιλιών.

Αυτό, είναι κάτι για το οποίο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ βολιδοσκόπησε και στο πρόσφατο παρελθόν του δύο ηγέτες προτείνοντας μάλιστα συγκεκριμένο άτομο, με την ε/κ πλευρά να εμφανίζεται θετική έναντι μιας τέτοιας εξέλιξης, την τ/κ ωστόσο, από την άλλη, να προβάλλει ενστάσεις και να μην αποδέχεται-όπως πράττει διαχρονικά- όπως το άτομο που θα αναλάβει τον συγκεκριμένο ρόλο προέρχεται από χώρα μέλος της Ε.Ε.

«Η μπάλα στο γήπεδο των

ηγετών» λέει πηγή των ΗΕ

Η διάρκεια του αποψινού δείπνου εξαρτάτο από τους δυο ηγέτες, και ήταν αυτοί που θα αποφασίσουν εάν θα έκαναν δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης μετά από αυτό, και κατά πόσο δώσουν το πράσινο στα Ηνωμένα Έθνη για την έκδοση μια δήλωσης, δήλωσε πηγή των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως “η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο” των ηγετών.

Σε ό,τι αφορά το μενού του δείπνου, πληροφορίες που επικαλείται το ΚΥΠΕ ανέφεραν ότι αυτό θα αποτελείτο από παραδοσιακά κυπριακά εδέσματα, τα οποία θα ετοίμαζε Κύπριος μάγειρας.

«Εναπόκειται στους ηγέτες πόση ώρα θα διαρκέσει το δείπνο. Θα μείνουμε εκεί όσο χρόνο επιθυμούν να συνεχίσουν να συζητούν», ανέφερε η πηγή των ΗΕ, απαντώντας σε ερώτηση, σημειώνοντας παράλληλα το γεγονός πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναχωρεί τα ξημερώματα για το Λονδίνο όπου θα παραστεί στη Σύνοδο Αρχηγών Κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας.

Υπέδειξε πως η δουλειά της Αναπληρώτριας Ειδικής Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο και Ειδικής Αντιπροσώπου του στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ είναι να φιλοξενήσει το δείπνο, προσθέτοντας πως εάν οι δυο ηγέτες ζητούσαν τη συμβολή της κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τότε αυτή θα την πρόσφερε.

«Αλλά πάντα αυτή ήταν και παραμένει μια διαδικασία υπό την καθοδήγηση των ηγετών», ανέφερε η ίδια πηγή, προσθέτοντας πως η επιτυχία ή όχι της διαδικασίας εναπόκειται στους ηγέτες.

Ερωτηθείσα αν θα εκδοθεί κάποια ανακοίνωση μετά το δείπνο, η πηγή των ΗΕ σημείωσε πως η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδό των ηγετών και αυτοί θα αποφασίσουν εάν θα μιλήσουν στα μέσα ενημέρωσης και εάν θα επιτρέψουν στα Ηνωμένα Έθνη να εκδώσουν μια δήλωση.

Σημείωσε ακόμη πως στην αρχή οι δυο ηγέτες θα είχαν μια κατ’ ιδίαν συνάντηση και στη συνέχεια θα παρακαθίσουν στο δείπνο με την κ. Σπέχαρ.

«Εναπόκειται σε αυτούς πόσο θα διαρκέσει η κατ’ ιδίαν συνάντηση. Δεν υπάρχει επίσημη ημερήσια διάταξη», συμπλήρωσε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *