Προστέθηκαν 304.000 νέες θέσεις εργασίας σε ΗΠΑ – Στο 4% η ανεργία λόγω shutdown

(AP Photo/Keith Srakocic, File)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οι εργοδότες στις ΗΠΑ προσέθεσαν 304.000 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα τον Ιανουάριο, παρά τη μερική αναστολή της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης (shutdown), ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για περί τις 170.000 θέσεις.

Οι 304.000 είναι ο μεγαλύτερος αριθμός εδώ και περίπου ένα χρόνο και καταδεικνύει πως η αγορά εργασίας παραμένει υγιής για σχεδόν 10 χρόνια οικονομικής επέκτασης.

Πλέον, η Οικονομία των ΗΠΑ έχει άνοδο στις θέσεις εργασίας για 100 συνεχείς μήνες, την μεγαλύτερη περίοδο που έχει καταγραφεί.

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας ανέφερε ότι η ανεργία αυξήθηκε ελαφρώς από το 3,9% στο 4%, αλλά μόνο για τεχνικούς λόγους: Οι σχεδόν 175.000 ομοσπονδιακοί υπάλληλοι που δεν εργάστηκαν λόγω shutdown λογίστηκαν ως προσωρινά άνεργοι.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, υπήρξε σημαντική αναθεώρηση προς τα κάτω για τις νέες θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο στις 222.000 από την προηγούμενη εκτίμηση για 312.000.

Αλλά και πάλι οι προσλήψεις επιταχύνθηκαν από το καλοκαίρι, μία εξέλιξη που έχει εκπλήξει τους οικονομολόγους, καθώς παραδοσιακά επιβραδύνουν όταν η ανεργία είναι τόσο χαμηλά.

Εν τω μεταξύ, μια ημέρα πριν, την Πέμπτη, ανακοινώθηκε ότι ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλλαν αίτηση για την παροχή επιδόματος ανεργίας αυξήθηκε κατακόρυφα την προηγούμενη εβδομάδα, αν και οι αιτήσεις που συμπληρώθηκαν από τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους υποχώρησαν.

Ο αριθμός των επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκε κατά 53.000 στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 253.000 στην εβδομάδα μέχρι τις 26 Ιανουαρίου. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο των επιδομάτων από τις 30 Σεπτεμβρίου 2017.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της «Wall Street Journal», ανέμεναν 215.000 νέες αιτήσεις την προηγούμενη εβδομάδα. Τα επιδόματα της προηγούμενης εβδομάδας αναθεωρήθηκαν στις 200.000, και πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από το 1969.

Ο κινητός μέσος όρος των τεσσάρων εβδομάδων αυξήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα κατά 5.000 στις 220.250.

Την ίδια στιγμή, η εμπιστοσύνη των Αμερικανών καταναλωτών υποχώρησε τον Ιανουάριο εν μέσω των διαταραχών από τη μερική αναστολή των ομοσπονδιακών υπηρεσιών λόγω του αδιεξόδου μεταξύ Δημοκρατικών-Τραμπ, σύμφωνα με την έρευνα του University of Michigan.

Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε σε χαμηλό δύο ετών στις 91,2 μονάδες, αν και ξεπέρασε τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που τον τοποθετούσαν στις 90,7 σε δημοσκόπηση του «Bloomberg».

«Αν και οι καταναλωτές ήταν ελαφρώς πιο αισιόδοξοι για τις προοπτικές της Οικονομίας, αξιολόγησαν ως πιο αρνητικές τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες λόγω του χειρότερου από το αναμενόμενο αντίκτυπου του κυβερνητικού shutdown στην Οικονομία», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Ρίτσαρντ Κέρτιν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available