Προσφορές πάνω από 11 δισ. ευρώ για το 10ετές ελληνικό ομόλογο – Στο 3,9% το επιτόκιο

Το κτίριο του Υπουργείου Οικονομικών στην πλατεία Συντάγματος (AP Photo/Petros Giannakouris).

ΑΘΗΝΑ. Στο 3,9% διαμορφώθηκε το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου που εξέδωσε το ελληνικό δημόσιο (για πρώτη φορά ύστερα από περίπου εννέα χρόνια), με την Αθήνα να αντλεί 2,5 δισ. ευρώ, από 2 δισ. που ήταν ο αρχικός στόχος.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι ήταν μια πολύ επιτυχημένη έκδοση πάνω από κάθε προσδοκία και πως «τώρα κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν βγήκαμε από το πρόγραμμα και δεν έχουμε πρόσβαση στις αγορές».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ (Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους), το 10ετές ομόλογο έχει ημερομηνία διακανονισμού στις 12 Μαρτίου, λήξη στις 12 Μαρτίου 2029 και υπόκειται στο αγγλικό δίκαιο, ενώ ανάδοχοι της έκδοσης ορίστηκαν οι BNP Paribas, Citigroup, Credit Suisse, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan.

Οπως προαναφέρθηκε, οι προσφορές ξεπέρασαν τα 11,8 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των προσφορών ύψους 795 εκατ. ευρώ από τους αναδόχους της έκδοσης).

Αξίζει να σημειώσουμε πως λίγο μετά την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ για την εκκίνηση της διαδικασίας έκδοσης, το ράλι που κατέγραφαν τα ελληνικά ομόλογα το τελευταίο διάστημα πάτησε «φρένο», με τους επενδυτές να «ζυγίζουν» αυτή την κίνηση από το οικονομικό επιτελείο μία ακριβώς εβδομάδα πριν το Eurogroup.

Πάντως, οι αποδόσεις στο πρώην 10ετές ομόλογο, λήξης 30 Ιανουαρίου 2028, αν και σήμερα συνεχίζουν να αυξάνονται ελαφρώς, κινούνται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2006, στο 3,677%, ενώ σταθεροποιητικά κινείται το νέο 5ετές ομόλογο, με την απόδοσή του στο 2,823%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ζήτηση για το νέο ελληνικό ομόλογο κρίνεται αρκετά ικανοποιητική, εάν λάβουμε υπόψη το νέο 10ετές ιταλικό ομόλογο που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα, καθώς και την ισχυρή ζήτηση για το 15ετές ομόλογο που εξέδωσε η Ισπανία.

Εν τω μεταξύ, την ειλικρινή του ελπίδα να πετύχαινε η  έκδοση δεκαετούς ομολόγου, είχε εκφράσει με ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κύριος Μητσοτάκης πάντως, στο tweet του που είναι γραμμένο στα αγγλικά, επισημαίνει πως οι αγορές περιμένουν την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα και πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα πετύχει να ανεβεί η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα «μέσα σε 18 μήνες».

«Ελπίζω ειλικρινά η έκδοση του δεκαετούς ομολόγου να είναι επιτυχής. Το γεγονός παραμένει πως οι αγορές περιμένουν την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα. Η επερχόμενη κυβέρνηση της ΝΔ θα μπορέσει να ανεβεί επενδυτική βαθμίδα μέσα σε 18 μήνες», αναφέρει στη δήλωσή του ο κύριος Μητσοτάκης.

Αναφορά στην έκδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έκανε με δημοσίευμά της η «Wall Street Journal» η οποία εκτός όλων των άλλων ανέφερε επικαλούμενη τα λόγια του Ρίτσαρντ Μακγκουάιρ της Rabobank, ότι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές δεν ήταν επειδή η χώρα στην παρούσα φάση είχε ανάγκη τα χρήματα αλλά για ψυχολογικούς κυρίως λόγους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available