Προτάσεις για Μητρόπολη Σικάγου

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ζήλων κ. Σεβαστιανός. Φωτογραφία αρχείου/Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Του Θεοδώρου Καλμούκου.

Την περασμένη Πέμπτη 6 Ιουλίου έγινε η σύνθεση και επιλογή του τριπροσώπου για την πλήρωση της κενής θέσης Μητροπολίτη στο Σικάγο και ο Επίσκοπος Ζήλων Σεβαστιανός έλαβε 7 ψήφους επί 8 ψηφισάντων.

Ο κ. Σεβαστιανός λοιπόν επιλέχθηκε σχεδόν παμψηφεί, μείον του ενός, αφού 8 ψήφισαν όλοι κι όλοι και την Πέμπτη κατά πάσα πιθανότητα ή την Παρασκευή 13 ή 14 Ιουλίου η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα προβεί στην εκλογή του ή μάλλον θα επικυρώσει την απόφαση και ετυμηγορία της ενταύθα Επαρχιακής Συνόδου.

Εως ότου λοιπόν επισημοποιηθούν οι διαδικασίες και γίνει η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη κ. Σεβαστιανού στο Σικάγο, είμαι της γνώμης πως θα πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα από μέρους του τοποτηρητή Μητροπολίτη Ντιτρόιτ κ. Νικολάου και του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου, τα εξής:

Κατ’ αρχήν να ανακληθεί από την πρωτοσυγκελία της Μητρόπολης Σικάγου ο μέχρι τώρα πρωτοσυγκελεύων εκεί, Επίσκοπος Μωκησού κ. Δημήτριος. Κατανοητό βέβαια και από ανθρώπινης πλευράς είναι δύσκολη η θέση στην οποία έχει περιέλθει αφού ανέμενε την εκλογή του σε Μητροπολίτη Σικάγου και προετοιμαζόταν γι’ αυτό, αλλά ούτε καν μπήκε στο τριπρόσωπο.

Μέχρι δημοσιοσχεσίτης είχε προσληφθεί για να προβάλλει τις δράσεις του. Το γεγονός όμως ότι ούτε καν στο τριπρόσωπο μπήκε σηματοδοτεί πολλά και διάφορα πράγματα, τα οποία οφείλει πρώτος ο ίδιος να αναλύσει και εξηγήσει.

Θεσμικά είναι Βοηθός Επίσκοπος του ίδιου του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου, πράγμα που σημαίνει ότι ο Αρχιεπίσκοπος οφείλει να τον τακτοποιήσει σε νέα καθήκοντα ή σε συνεννόηση με το Πατριαρχείο να σταλεί εκτός Αμερικής. Πρέπει να μην έχει να κάνει τίποτε με τη Μητρόπολη Σικάγου αναφορικά με τα διοικητικά, τις μεταθέσεις ιερέων, τα οικονομικά φυσικά και γενικά με την όλη ζωή της Μητρόπολης Σικάγου.

Επίσης, να παραδώσουν τις παραιτήσεις τους οι κληρικοί και λαϊκοί που ήταν μέχρι τώρα στο λεγόμενο Μητροπολιτικό Συμβούλιο και στις επιτροπές και ιδιαίτερα στην οικονομική επιτροπή, η οποία δεν είχε βρει τίποτε το μεμπτό για την υπεξαίρεση που είχε κάνει ιερέας από το τραστ της υπερήλικης ενορίτισσας από το Ουισκόνσιν, αλλά ευτυχώς το βρήκαν οι Εισαγγελικές Αρχές και αναγκάστηκε να δηλώσει ενοχή ο δράστης.

Να προσέξει ο τοποτηρητής Μητροπολίτης Νικόλαος να μην έχει ουδείς το δικαίωμα πρόσβασης και υπογραφής στους τραπεζικούς λογαριασμούς της Μητρόπολης. Η Αρχιεπισκοπή να δώσει εντολή πάραυτα να γίνει ενδελεχής και σε βάθος οικονομικός έλεγχος στη Μητρόπολη Σικάγου. Οπως γράψαμε και σε πρόσφατο άρθρο μας λεπτομερής -forensic audit- έλεγχος οφείλει να γίνει σε όλες τις Μητροπόλεις.

Ο αντίλογος που προβάλλουν μερικοί του είδους ότι «γίνεται ετήσιος έλεγχος» δεν μπορεί να πείσει ούτε τους συνειδητά αφελείς. Θα πρέπει κάποτε να γίνονται σοβαροί έλεγχοι και να δίνονται λεπτομερείς οικονομικές αναφορές για όλα.

Να ορίζονται στα Μητροπολιτικά Συμβούλια και στις επιτροπές άνθρωποι περιωπής, ήθους, ακεραιότητας και θάρρους, οι οποίοι να μπορούν να πουν στον Μητροπολίτη «έλα εδώ, τι είναι αυτός ο λογαριασμός; τι είναι αυτά τα έξοδα; γιατί πληρώθηκε, λόγου χάρη, αυτό το ποσό για το ταξίδι σου στην Ελλάδα; Πήγες σε εκκλησιαστική αποστολή ή για διακοπές;».

Πρέπει κάποτε να τεθεί ένα τέρμα στην ανεξέλεγκτη και αλόγιστη χρήση των χρημάτων της Εκκλησίας, τα οποία είναι βγαλμένα με τον κόπο και τον ιδρώτα των ενοριτών, με τα κατσικάκια, τα γουρουνάκια και τα λοιπά σφάγια των θρυλικών φεστιβάλ και τους λουκουμάδες. Είναι ευκαιρία και οφείλει να γίνει η αρχή από το Σικάγο.

1 Comment

  1. Οι προτάσεις του αρθρογράφου κ. Καλμούκου είναι όχι μόνον ορθές και λογικές, είναι επιτακτικές! Αν δεν γίνουν (αν δεν έχουν ήδη γίνει!) πολύ σύντομα, οι συνέπειες θα είναι άμεσα καταστρεπτικές για την άμοιρη Επισκοπή Σικάγου. Ένα από τα προβλήματα είναι, ότι πολλοί παράγοντες της περιοχής παραμένουν άφωνοι ιχθύες κι επιτρέπουν σε λίγους τολμηρούς συμφεροντολόγους να “αλωνίζουν” κυριολεκτικά την παροικία μας και να δημιουργούν καταστάσεις, που στην επιφάνεια φαίνονται ακαταμάχητες. Γι αυτό χρειάζεται η άμεση και δραστική επέμβαση από τη Νέα Υόρκη!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *